Toiminnot

Rukouspalvelus kuolinhetkellä

Kohteesta Ortodoksi.net


Kiitetty on Jumalamme alati, nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.
Pyhä Jumala, pyhä Väkevä, pyhä Kuolematon, armahda meitä (3).
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Kaikki pyhä Kolminaisuus, armahda meitä. Herra, puhdista meidät synneistämme. Valtias, anna anteeksi rikkomuksemme. Pyhä, saavu parantamaan heikkoutemme Sinun nimesi tähden.
Herra, armahda. Herra, armahda. Herra, armahda.
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon Sinun nimesi. Tulkoon Sinun valtakuntasi. Tapahtukoon Sinun tahtosi myös maan päällä niinkuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille anteeksi velkamme, niinkuin meikin annamme anteeksi velallisillemme. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.
Sillä Sinun, Isä, Poika ja Pyhä Henki, on valtakunta, voima ja kunnia nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.
Herra, armahda (12).
Tulkaa, kumartakaamme meidän Kuningastamme Jumalaa.
Tulkaa, kumartukaamme ja langetkaamme Kristuksen, meidän Kuninkaamme ja Jumalamme eteen.
Tulkaa, kumartukaamme ja langetkaamme itse Kristuksen, meidän Kuninkaamme ja Jumalamme eteen.

Psalmi 70

Jumala, pelasta minut, Herra, riennä avukseni! Pilkka ja häpeä niille, jotka väijyvät henkeäni! Perääntykööt lyötyinä kaikki, jotka tahtovat minulle pahaa. Kääntykööt häpeissään takaisin ne, jotka ilkkuvat: "Siitä sait!" Mutta ne, jotka kysyvät tahtoasi, iloitkoot ja riemuitkoot sinusta. Ne, jotka panevat toivonsa sinuun, saakoot aina sanoa: "Suuri on Jumala!" Minä olen köyhä ja avuton, Jumala, riennä avukseni. Sinä olet minun apuni ja pelastajani, Herra, älä viivy!

Psalmi 143

Herra, kuule rukoukseni, ota vastaan pyyntöni! Sinä uskollinen, sinä vanhurskas, vastaa minulle! Älä vaadi palvelijaasi tuomiolle, sillä sinun edessäsi ei yksikään ole syytön. Vihamieheni vainoaa henkeäni, hän polkee elämäni jalkoihinsa, hän suistaa minut pimeyteen, kauan sitten kuolleitten joukkoon. Voimani ovat lopussa, sydämeni jähmettyy. Minä muistelen menneitä aikoja, mietin kaikkia tekojasi, ajattelen sinun kättesi töitä. Minä kohotan käteni sinun puoleesi, sieluni janoaa sinua kuin kuivunut maa. Vastaa minulle, Herra! Vastaa pian, kauan en enää jaksa! Älä kätke minulta kasvojasi, muutoin olen haudan partaalla. Sinuun minä turvaan - osoita laupeutesi jo aamuvarhaisesta! Sinun puoleesi minä käännyn - opeta minulle tie, jota kulkea! Herra, pelasta minut vihollisteni käsistä! Sinun luonasi olen turvassa. Sinä olet minun Jumalani - opeta minua täyttämään tahtosi! Sinun hyvä henkesi johdattakoon minua tasaista tietä. Nimesi tähden, Herra, anna minun elää! Vapauta minut ahdingosta, sinä vanhurskas! Tuhoa viholliseni, sinä uskollinen! Hävitä kaikki, jotka vainoavat henkeäni - minä olen sinun palvelijasi.

Psalmi 51

Jumala, ole minulle armollinen hyvyydessäsi, pyyhi pois minun syntini suuren laupeutesi tähden. Pese minut puhtaaksi rikoksestani ja anna lankeemukseni anteeksi. Minä tiedän pahat tekoni, minun syntini on aina minun edessäni. Sinua, sinua vastaan olen rikkonut, olen tehnyt vastoin sinun tahtoasi. Oikein teet, kun minua nuhtelet, ja syystä sinä minut tuomitset. Syntinen olin jo syntyessäni, synnin alaiseksi olen siinnyt äitini kohtuun. Mutta sinä tahdot sisimpääni totuuden - ilmoita siis minulle viisautesi! Vihmo minut puhtaaksi iisopilla ja pese minut lunta valkeammaksi. Suo minun kuulla ilon ja riemun sana, elvytä mieli, jonka olet murtanut. Käännä katseesi pois synneistäni ja pyyhi minusta kaikki pahat tekoni. Jumala, luo minuun puhdas sydän ja uudista minut, anna vahva henki. Älä karkota minua kasvojesi edestä, älä ota minulta pois pyhää henkeäsi. Anna minulle jälleen pelastuksen riemu ja suo minun iloiten sinua seurata, niin opetan tiesi sinusta luopuneille, ja he palaavat sinun luoksesi. Jumala, pelastajani, päästä minut verivelasta, niin minä riemuiten ylistän hyvyyttäsi. Herra, avaa minun huuleni, niin suuni julistaa sinun kunniaasi. Jos toisin sinulle teurasuhrin, se ei sinua miellytä, polttouhriakaan et huoli. Murtunut mieli on minun uhrini, särkynyttä sydäntä et hylkää, Jumala. Osoita Siionille laupeutesi ja rakenna jälleen Jerusalemin muurit! Silloin otat taas vastaan määräuhrit, ja alttarille tuodaan teurashärät.

Andreas Kreetalaisen kanoni

1. oodi. 6. säv.:

Tulkaa, kokoontukaa kaikki elämänne hurskaasti eläneet ja valittakaa Jumalan kunniasta vieraantunutta ja pahojen henkien orjaksi antautunutta sielua.
Koko elämäni aika niinkuin savu meni nyt ohi ja läsnä ovat vain Jumalan lähettämät enkelit, jotka sääliä vailla pyytävät surkuteltavan sieluni.
Kunnia …
Katso, pahojen henkien lauma on saapunut mukanaan syntieni luettelot ja voimalla huutaen se häpeämättä vaatii sieluparkani.
nyt …

teotokion

Kenelle voisin huutaa, kuka ottaisi vastaan tuskani itkun ja sydämeni huokauksen! Yksin, Sinä, kaikki puhdas ja viaton, kristittyjen ja kaikkien syntisten toivo.

3. oodi

Hyvät ystävät ja tuntemani, miksi ette sielustanne ja sydämestänne valita entistä rakastettua ystävää ja veljeä, joka nyt on ikään kuin muukalainen Jumalalle ja kaikille teille?
Rakkaat veljeni, nähdessänne syntini vaakaan asetettuina, rukoilkaa Kristusta, kaikkien Jumalaa, olemaan minulle armollinen.
Kunnia …
Ystävät, muistaen ystävyyteni teitä kohtaan rukoilkaa, että Kristus katsoisi minuun, joka olen onneton, elämäni menettänyt ja ahdistettu.
nyt …

teotokion

Jumalani Äiti, käännä korvasi puoleeni suuren kunniasi korkeudesta. Oi hyvä, kuule viimeiset huokaukset ja ojenna minulle kätesi.
Armahda meitä, Jumala, Sinun suuresta armostasi, me rukoilemme Sinua, kuule ja armahda.
Vielä rukoilemme palvelijallesi (nimi) syntien päästöä ja hänen tahtoen tai tahtomattaan tekemiensä rikkomusten anteeksiantamista.
Sillä Sinä olet armollinen ja ihmisiä rakastava Jumala, ja Sinulle, Isä, Poika ja Pyhä Henki, me ylistystä kohotamme nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen.

Katisma, 2. säv.

Palava esirukoilija ja voittamaton muuri, armon lähden, maailman suoja, aina huudamme Sinulle: Jumalansynnyttäjä, valtiatar, saavu päästämään meidät vaaroista, oi ainoa joutuisa puolustaja.

4. oodi

Voi minua tuhlaajaparkaa; minä ojennan käteni ystäviäni kohti ja silmistäni vuotavat kyyneleet, mutta kukaan ei armahda minua.
Sieluni on joutunut surkuteltavaan taisteluun; minä käännän silmäni säteilevien Jumalan enkelien puoleen ja huudan: Sallikaa minun vielä elää, mutta kukaan ei kuule minua.
Kunnia …
Murehtikaa ja valittakaa minua, enkelit ja ihmiset, kaikki Kristusta rakastavat; sieluni eroaa surkeasti ruumiista.
nyt …

teotokion

Valtiatar, valtiatar, armahda Sinuun, ainoaan suojaan katsovaa neuvotonta sielua; oi hyvä, älä käännä katsettasi pois minua henkivoimille luovutettaessa.

5. oodi

Oi Kristus, kirkasta minut ymmärryksen valolla, että edes hetken näkisin Sinut; sillä vielä en Sinua näe, koska henkivaltojen pilvi on äkisti tullut päälleni ja pahojen tekojeni pimeä peittää minua.
Kaikki ystävät, jotka ette ole voineet sääliä minua, auttakaa onnetonta ihmisparkaa kaikki yhteen ääneen puolestani puhuen Valtiaalleni; ettekä häviöön joudu.
Kunnia …
Auta, suuri Jumalan ruhtinas ja enkelten johtaja Mikael. En vielä voi kutsua pyhää nimeäsi avukseni, koska huuleni ovat vaiti ja kieleni siteessä.
nyt …

teotokion

Auta Sinäkin, Kristukseni ja Jumalani tahraton ja puhdas Äiti. Vielä en minä ihmisparka näe kuvaasi rikkomusteni tähden, koska valoni on sammunut ja yö on peittänyt minut.

6. oodi

Veljeni, kääntäkää korvanne puoleeni ja kuunnelkaa säälillä surkeitten sanojen vähäistä ääntä. Älkää jättäkö minua kuulematta, niin Herra teidät kaikki palkitsee.
Katso, nyt erkanee sielu vaivalla kurjasta ruumisparastani: älkää haudatko minua maahan, vaan jättäkää ruumiini hautaamatta ja sydämeni tuhoutumaan.
Kunnia …
Sillä mitä se minua hyödyttää, että sieluni vedetään vaikeaan vaivaan ja te laulatte ruumiilleni! Sillä ei se sitä ansaitse, vaan heittäkää se ulos tuhoutumaan.
nyt …

teotokion

Ehkä muukalaiset ohi kulkiessaan näkevät tuhoutuneet luut ja huutavat hartaasti sielustansa: Valtiatar, auta tämän ruumisparan sielua.
Armahda meitä, Jumala, Sinun suuresta armostasi, me rukoilemme Sinua, kuule ja armahda.
Vielä rukoilemme palvelijallesi (nimi) syntien päästöä ja hänen tahtoen tai tahtomattaan tekemiensä rikkomusten anteeksiantamista.
sillä Sinä olet armollinen ja ihmisiä rakastava Jumala, ja Sinulle, Isä, Poika ja Pyhä Henki, me ylistystä kohotamme nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen.

Kontakki, 2. säv.

Kristittyjen kukistumaton suojelus, vakaa puolustus Luojan edessä! Älä hylkää syntisten rukousääniä, vaan hyvänä saavu avuksemme uskollisesti huutaessamme sinulle: Riennä rukoilemaan ja anomaan puolestamme, Jumalansynnyttäjä, joka aina puolustat Sinua kunnioittavia.

Iikossi

Ojenna kätesi, joihin kaiken Valtias pienokaisena ylenpalttisessa hyvyydessään turvautui, äläkä mitattomassa suojeluksessasi ja myötätunnossasi hylkää meitä, jotka aina panemme toivomme Sinuun. Armahtavana hoivaa sielujamme, Sinä laupeuden lähde. Sinut, kaikki puhdas, olemme saaneet suojelukseksi entisestä pahasta vapautettuina. Oi armahtavaisin Jumalansynnyttäjä, Sinua kunnioittavien ainainen suojelija, riennä rukoilemaan ja anomaan puolestamme.

7. oodi

Katso, yhtäkkiä ja surkeasti he repien riistävät ruumiista sieluparan ja vievät sen ankaran ja peljättävän Tuomarin eteen. Ystävät, muistaen kanssakäymistämme pitäkää minut mielissänne.
Armahtakaa minua, kaikkivaltiaan Jumalan pyhät enkelit, ja vapauttakaa minut kaikista pahoista lunnasrahoista, sillä minulla ei ole hyvää työtä pahojen tekojen vastapainoksi vaakaan.
Kunnia …
Kaikki pyhät enkelini, palatessanne Kristuksen istuimen eteen polvistuneina itkien huutakaa Hänelle: Kaiken Luoja, armahda kättesi tekoa äläkä karkota häntä luotasi, oi Hyvä.
nyt …

teotokion

Kunnioittaen valtiatarta ja Jumalamme tahratonta Äitiä hartaasi anokaa, että hänkin polvistuisi kanssamme kumartaen rukoilemaan Herraa, sillä äitiä ja hoivaajaa kuullaan.

8. oodi

Huoatkaa, maan ääretkin, minun ihmisparan tähden ja itkekää kanssani, sillä ylhäältä tuli päätös kätteni ja jalkojeni tuomiosta.
Kaikessa eksyneenä ja valittavana huoaten huudan Sinulle, surkuteltavan elämäni varjelijalle: Katso ikuisten siteitteni vaivaa äläkä väsy rukoilemaan puolestani.
Kunnia …
Henkivaltojen valtaan jätettynä ja voiman alla tuonelan syvyyteen uppoavana tunnen, että kaikki ovat nyt minut unohtaneet; mutta Sinä muista minua, oi Herran enkeli.
nyt …

teotokion

Kristukseni Äiti, miten olet saattanut unohtaa minut! Kuinka et ole taivuttanut verensä kyljestään vuodattaneen sydäntä, että Hän pelastaisi luotunsa! Voi, kuinka Kristukseni sisin on tullut suljetuksi!

9. oodi

En enää muista Jumalaa, sillä ei tuonelassa Jumalaa muisteta; surkean pimeyden peittämänä istun kaikkien luotujen ylösnousemusta odottaen ja tuomittuna turmioon.
Ei muista enää minua Jumala eivätkä enkelit, eivät arkkienkelit, profeetat, apostolit eivätkä kaikkien vanhurskasten marttyyrien paljoudet; yksin kärsin sen pahan, mitä olen koonnut.
Kunnia …
Tuonelan syvyys ja pohjattomuus, vaiva ja kuilu, valittakaa minua ja murehtikaa; kaikki tuskan paikat huoatkaa. Sillä vain minut, kurja, on annettu käsiinne ankarasti rangaistavaksi.
nyt …

teotokion

Jumalan Äiti, katso syvyyteen, näe vaivaan annettu sielu kärsivänä ja polvistuen itke, että Hän, joka on antanut verensä puolestani, anomisesi taivuttamana vetäisi minut ylös.
Totisesti on otollista ylistää autuaaksi Sinua, Jumalansynnyttäjää, aina autuasta ja viattominta ja Jumalamme Äitiä. Sinua kerubeja kunnioitettavampaa ja serafeja verrattomasti korkeampaa, Jumalan, Sanan, turmeltumatta synnyttänyttä, totista Jumalansynnyttäjää, me kunniassasi ylistämme.
Valtiatar ja Lunastajan Äiti, ota vastaan arvottomain palvelijaisi anomukset ja kanna ne Sinusta syntyneelle. Oi maailman Valtiatar, ole puolustajamme.
Pyhä Jumala, pyhä Väkevä, pyhä Kuolematon, armahda meitä (3).
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Kaikki pyhä Kolminaisuus, armahda meitä. Herra, puhdista meidät synneistämme. Valtias, anna anteeksi rikkomuksemme. Pyhä, saavu parantamaan heikkoutemme Sinun nimesi tähden.
Herra, armahda. Herra, armahda. Herra, armahda.
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon Sinun nimesi. Tulkoon Sinun valtakuntasi. Tapahtukoon Sinun tahtosi myös maan päällä niinkuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille anteeksi velkamme, niinkuin meikin annamme anteeksi velallisillemme. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.
Sillä Sinun, Isä, Poika ja Pyhä Henki, on valtakunta, voima ja kunnia nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

6. säv.

Armahda meitä, Herra, armahda meitä, sillä kun emme taida itseämme millään puolustaa, niin tämän rukouksen Sinulle, Valtiaalle, me syntiset kannamme: Armahda meitä.
Kunnia …
Herra, armahda meitä, sillä Sinuun me turvaamme. Älä kohdista ankaruuttasi meihin äläkä muista meidän rikoksiamme, vaan katso nyt laupiaana puoleemme ja vapahda meidät vihollisistamme, sillä Sinä olet meidän Jumalamme ja me olemme Sinun kansasi. Kaikki olemme Sinun kättesi tekoja ja Sinun nimeäsi me avuksi huudamme.
nyt …
Armon portti avaa meille, siunattu Jumalansynnyttäjä, ettemme joutuisi harhaan, kun panemme toivomme Sinuun, vaan pääsisimme Sinun kauttasi ahdingosta, sillä Sinä olet kristikansan turva.
Armahda meitä, Jumala, Sinun suuresta armostasi, me rukoilemme Sinua, kuule ja armahda.
Vielä rukoilemme palvelijallesi (nimi) syntien päästöä ja hänen tahtoen tai tahtomattaan tekemiensä rikkomusten anteeksiantamista.
Rukoilkaamme Herraa.
Herra, meidän Jumalamme, sinä sanomattomalla viisaudellasi loit ihmisen maan tomusta muovaten hänen muotonsa ja kauneutensa ja koristit hänet kalliina ja taivaallisena omaisuutena Sinun kunniasi ja valtakuntasi ylistykseksi ja kaltaiseksi, mutta hän rikkoi Sinun säätämäsi käskyn eikä säilyttänyt osallisuutta kuvaasi. Sen tähden, ettei pahuus saisi kuolemattomuutta, Sinä isiemme Jumala ihmistä rakasten annoit käskyn tästä tomun ja hengen yhteenliittymästä, että tämä rikkomaton side Sinun jumalallisen tahtosi mukaan on katkaistava ja irrotettava, niin että sielu yleiseen ylösnousemukseen asti pääsee sinne, mistä se sai olemisensakin, mutta ruumis jälleen tulisi siksi, mistä se on tehtykin. Sen tähden rukoilemme Sinua, alutonta ja kuolematonta Isää, ja ainosyntyistä Poikaasi ja kaikki pyhää ja olemukseltaan yhtä eläväksi tekevää Henkeäsi, että sallisit palvelijasi (nimi) sielun eron ruumiista tulla rauhaksi. Ja jos hän tietoisesti tai tietämättään on rikkonut hyvyyttäsi vastaan tai jos hän on joutunut papin langettaman tuomioon tai jos hän on katkeroittanut vanhempansa tai rikkonut valan tai langennut henkivoimien houkutuksiin ja häpeällisiin harhoihin pahan hengen kateudesta, anna hänelle anteeksi sanomattomassa hyvyydessäsi. Valtias, Herra Jumala, kuule nyt minua syntistä ja ansiotonta palvelijaasi tällä hetkellä ja päästä palvelijasi (nimi) tästä sietämättömästä vaivasta ja häntä vallassaan pitävästä vaikeasta sairaudesta ja anna hänelle lepo vanhurskasten henkien joukossa. Sillä Sinä olet sielumme ja ruumiimme lepo, ja Sinulle, Isä, Poika ja Pyhä Henki, me kunniaa kohotamme nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.
Kaikkivaltias Herra, meidän Jumalamme, Herramme ja Jumalamme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen Isä, joka tahdot, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden, jolle ei ole mieleen jumalattoman kuolema, vaan että jumalaton kääntyy tieltänsä ja elää, Sinua me rukoilemme ja pyydämme, päästä palvelijasi (nimi) sielu kaikista siteistä ja vapahda kaikesta kirouksesta; sillä Sinä, joka olet toivottomien toivo, päästät vangitut ja nostat sortuneet. Ihmisiä rakastava Valtias, armahtaen tuomitessasi päästä palvelijasi (nimi) sielu rauhaan ja lepoon iankaikkisiin asuntoihisi pyhiesi kanssa ainosyntyisen Poikasi armosta, laupeudesta ja ihmisrakkaudesta. Hänen ja kaikki pyhän, hyvän ja eläväksitekevän Henkesi kanssa Sinä kiitetty olet nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Anteeksiantorukous:

Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, joka antoi pyhille opetuslapsilleen ja apostoleilleen jumalallisen käskyn sitoa ja päästää ja joka ihmisiä rakastaen on sitten siirtänyt meille saman toimittamisen, antakoon anteeksi sinulle, hengellinen lapseni, kaiken mitä olet tahtoen tai tahtomattasi tässä maailmassa tehnyt nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Päätössiunaus

Kristus, totinen Jumalamme, puhtaimman Äitinsä, jumalankantajain pyhittäjäisiemme ja kaikkien pyhiensä esirukouksien tähden olkoon meille armollinen ja pelastakoon meidän hyvyydessään ja ihmisrakkaudessaan.