Toiminnot

Dogmatiikka

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 18. marraskuuta 2009 kello 19.02 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)

Dogmatiikka (kreikaksi: δογματική, venäjäksi: догматика) eli uskonoppi on teologinen oppiaine, joka on perehtyny kirkon opin perusasioidin ja joka järjestelmällisesti käsittelee kristinuskon oppia eli dogmaa. Dogmatiikka käsittelee muiden muassa kirkon muuttumattomia perusasioita, kuten Jumalan ja ihmisen olemusta, Kolmiyhteistä Jumalaa, Jumalansynnyttäjää Neitsyttä Mariaa, jne.

Dogmatiikka kuuluu systemaattiseen teologiaan. Tutkimuksen kohteena voi olla kristillisen kirjoittajan kirjallinen tuotos tai kristillisen kirkkokunnan virallinen teksti.

Helsingin yliopiston sivulla dogmatiikasta oppiaineena sanoataan seuraavaa:

Dogmatiikka tutkii kirkkojen oppisisältöjä ja niitä koskevaa teologista ajattelua. Kristillisessä teologiassa dogmatiikka selvittää kristillisen opin kehkeytymistä, miten yksittäiset opinkappaleet eli dogmat ovat syntyneet, eri kirkkokuntien oppeja sekä yksittäisten teologien tai teologisten koulukuntien näkemyksiä. Dogmatiikka voi tutkia minkä tahansa uskonnon oppia. Tieteenä dogmatiikka ei ota kantaa tutkimiensa oppien puolesta tai niitä vastaan.

Katso myös