Toiminnot

Kognitiivinen uskontotiede

Kohteesta Ortodoksi.net

Wikipediassa kognitiivista uskontotiedettä selitetään seuraavasti:

Kognitiivinen uskontotiede tutkii uskontoa inhimillisen tiedonkäsittelyn ongelmana. Kognitiivinen uskontotiede lähtee siitä olettamuksesta, että uskonto on inhimillistä tiedonkäsittelyä sekä yksilön mielessä että yksilöiden välisessä kommunikaatiossa. Kognitiotieteessä ihmisen ”ajattelun” ominaisuuksia pyritään mallintamaan hyödyntämällä hyvin erilaisia tutkimuksen traditioita, esimerkiksi neurotiedettä, kokeellista psykologiaa, evoluutiopsykologiaa, keinoälyn tutkimusta ja filosofiaa. Kognitiotieteen uusia tuloksia on ryhdytty soveltamaan uskonnollisen käyttäytymisen ja traditioiden tutkimuksessa.
Kognitiivinen uskontotiede nojautuu vahvasti aivotutkimukseen ja evoluutioteoriaan ja tutkimus sillä saralla on saanut tuloksia, joiden mukaan uskonnollisuus ei ole sidoksissa mihinkään tiettyyn osaan aivoja, vaan uskonnolliset elämykset syntyvät samalla tapaa kuin muut kognitiiviset kokemukset.

Lyhyt artikkeli

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Ortodoksi.net -sivustoa kirjoittamalla siitä laajemman artikkelin ja lähettämällä sen ylläpidolle.