Valikko
 
Ortodoksi.net


Tekijänoikeudet | Etsi | Palaute | Sivuston esittely | RSS

 

Akatistos luomakunnalle

[in English / englanniksi ->]

Kirjoittanut metropoliitta Trifon (Turkestanov) vuonna 1934
Suomentanut Joonas Lyytinen
(revised from English by M. Wallgrén 2004)

1. kontakki

Turmeltumaton Herra, Sinä ohjaat elämämme suuntaa oikealla kädelläsi kaitselmuksesi mukaan jotta pelastuisimme. Me kiitämme Sinua kaikista hyvistä teoistasi, jotka tiedämme tai joita emme tiedä, niin maan päällisestä elämästämme kuin tulevan valtakuntasi taivaallisesta ilosta. Armahda siis meitä, jotka lausumme Halleluja.

(Halleluja lauletaan kolmesti)

1. iikossi

Synnyin heikkona, puolustuskyvyttömänä lapsena, mutta Sinun enkelisi, suojelivat kehtoani levittäen sädehtivät siipensä. Syntymästäni saakka on rakkautesi valaissut tietäni ja ihmeellisesti se on johdattanut minua kohti iankaikkisuuden valoa. Elämäni ensi hetkistä alkaen olet vuodattanut päälleni laupeutesi runsaat lahjat. Kiitän Sinua ja julistan kaikkien Sinun tuntemiseesi tulleiden kanssa kiitosta iankaikkisesti: Halleluja

(Halleluja lauletaan kolmesti)

Kunnia Sinulle kutsusta saattaa minut olemiseen,
Kunnia Sinulle silmieni eteen avautuvasta kauneudesta
Kunnia Sinulle iankaikkisen viisauden kirjoituksista
Kunnia Sinulle ajallisen maailman keskellä iankaikkisuudesta

Kunnia Sinulle monenlaisista suurista lahjoistasi
Kunnia Sinulle kaikista surun huokauksistani
Kunnia Sinulle elämäni jokaisesta askeleesta
Kunnia Sinulle jokaisesta ilon hetkestä
Kunnia olkoon Sinulle Jumala, iankaikkisesti amen.

2. kontakki

Oi Herra, kuinka ihanaa on olla Sinun vieraanasi: tuuli on täynnä tuoksuja, vuoret kurottuvat taivaisiin, vedet kuin rajaton peili josta heijastuu auringon kultaiset säteet ja ajelehtivat pilvet. Koko luonto kuiskailee salaisesti; rakkautesi sinettiä kantaen linnut ja kaikki maan eläimet hengittävät hellyyden syvyyksiä. Kaipauksemme herää iloon pysyen ikuisesti maassa ja iättömän kauneuden keskeltä kuuluu huuto: Hallelujaa!

(Halleluja lauletaan kolmesti)

2. iikossi

Sinä toit minut tähän elämään kuin lumottuun paratiisiin. Lintujen laulusta soiva taivas on kuin syvä, sininen malja. Olemme saaneet kuulla metsän rauhoittavaa kuiskailua ja vesien kaunista musiikkia. Olemme saaneet maistaa hedelmiä ja tuoksuvaa hunajaa. Kuinka miellyttävää onkaan olla kanssasi maan päällä: on ilo olla vieraanasi.

Kunnia Sinulle elämän juhlapäivistä
Kunnia Sinulle ruusun ja liljan tuoksusta
Kunnia Sinulle marjojen ja hedelmien mausta
Kunnia Sinulle aamukasteen kimalluksesta

Kunnia Sinulle rauhallisista aamuista
Kunnia Sinulle ikuisesta elämän lupauksesta
Kunnia Sinulle taivaan lähettiläästä
Kunnia Sinulle kaikista Herran enkeleistä
Kunnia olkoon Sinulle Jumala, iankaikkisesti amen.

3. kontakki

Pyhän Hengen voima saa jokaisen kukan tuoksumaan. Maailmankaikkeuden kauneus, vienot tuoksut ja herkät värit paljastuvat pienimmissäkin asioissa. Kunnia ja palvelus elämänantajalle Jumalalle, joka saa kedot peittymään kukkamatoin, pellot kasvamaan kultaista satoa sekä sinisiä ruiskaunokkeja ja saa meidän sydämiimme Hänen tuntemisensa riemun. Olkamme siis iloisia ja laulakaamme Hänelle: Hallelujaa!

(Halleluja lauletaan kolmesti)

3. iikossi

Kuinka mahtava oletkaan kevään voittaessa, kun jokainen luotu herää uuteen elämään laulaen Sinulle kiitosta tuhansin eri kielin. Olet elämän lähde ja kuoleman voittaja. Kuun valossa satakielet laulavat, metsät ja tasangot pukevat ylleen hääpuvun, lumivalkoiseen kukkaloisteen. Koko maa on Sinun luvattu morsiamesi, joka odottaa turmeltumatonta sulhastaan. Kun kedot ovat näin pukeutuneet kauneuteen, voimme vain arvailla kuinka kunniakkaasti kirkastumme tulevassa ylösnousemuksessa: kuinka säteilevä on ruumiimme, kuinka loistava sielumme!

Kunnia Sinulle maan väreistä, sen mauista ja tuoksuista
Kunnia Sinulle luonnon hellyydestä ja sen lämmöstä
Kunnia Sinulle lukemattomista teoistasi
Kunnia Sinulle luomakuntasi rikkauksistasi

Kunnia Sinulle näkymättömän kättesi töistä
Kunnia Sinulle iankaikkisen elämän kirkkaudesta
Kunnia Sinulle kuolemattomuuden lupauksesta
Kunnia Sinulle katoamattomuuden kauneudesta
Kunnia olkoon Sinulle Jumala, iankaikkisesti amen.

4. kontakki

Kuinka täynnä ihanuutta ovat ne, joiden ajatukset lepäävät Sinun luonasi: Kuinka Pyhä Sanasi on elämän antava. Keskustelu kanssasi virkistää enemmän kuin voitelu öljyllä, se on hunajaakin makeampaa. Rukoillessamme Sinua virvoittumme ja saamme siivet, sydämemme on ylitsevuotava innosta, viisautesi valta täyttää koko luomakunnan ja kaiken elämän. Missä Sinä et ole, siellä on vain tyhjyys. Missä taas olet, siellä sielu elää yltäkylläisyydessä ja sieltä kumpuaa laulu elämän virtana: Halleluja!

(Halleluja lauletaan kolmesti)

4. iikossi

Kun laskevan auringon valo hiipuu pois maan päältä, kun ikuisen unen rauha ja päättyvän päivän hiljaisuus hallitsee kaikkialla, saan nähdä Sinun asuinsijasi ikään kuin teltan täynnä valoa. Illankoitto heijastaa pilviin oranssin ja punaisen, kullan ja sinisen. Ne julistavat Sinun taivaallisen istuimesi sanoinkuvaamatonta kauneutta ja esittävät pyhän kutsun: Menkäämme Isän luo.

Kunnia Sinulle hiljaisista illan hetkistä
Kunnia Sinulle luomakunnan yllä lepäävästä rauhasta
Kunnia Sinulle laskevan Auringon viimeisistä säteistä
Kunnia Sinulle rauhallisen unen ihanasta levon hetkistä

Kunnia Sinulle pimeyden valaisevasta armostasi
Kunnia Sinulle oikealla kädellä tukiessasi
Kunnia Sinulle rukoilevan sielun herkkyydestä
Kunnia Sinulle illattoman päivän lupauksesta
Kunnia olkoon Sinulle Jumala, iankaikkisesti amen.

5. kontakki

Elämän myrskyt eivät saa pelon valtaan niitä, joiden sydämissä palaa Sinun liekkisi tuoma valkeus. Vaikka ulkona puhaltaa tuulimyrsky ja kaikenlainen kauhu vallitsee siellä, Sinuun uskovien sieluissa vallitsee rauha ja valo. Kristus elää sydämissä ja he laulavat: Hallelujaa!

(Halleluja lauletaan kolmesti)

5. iikossi

Näen taivaan tähtien loistavan; kuinka rikas oletkaan, kuinka valokin kuuluu Sinulle! Ikuisuus tarkkailee minua kaukaisten tähtien sätein. Minä olen pieni ja merkityksetön mutta Herra on minun kanssani, Hänen rakastavat kätensä suojelevat minua minne ikinä menenkin.

Kunnia Sinulle huolenpidostasi kaikkina aikoina
Kunnia Sinulle ihmisistä, joita olet antanut minun tavata
Kunnia Sinulle lähimmäisten rakkaudesta
Kunnia Sinulle ystävien uskollisuudesta

Kunnia Sinulle meitä rakastavien eläinten hellyydestä
Kunnia Sinulle elämäni valoisista hetkistä
Kunnia Sinulle sydämessäni loistavasta kirkkaudesta
Kunnia Sinulle aistieni tuomista iloista
Kunnia olkoon Sinulle Jumala, iankaikkisesti amen.

6. kontakki

Kuinka mahtava ja samalla lähellä Sinä oletkaan voimakkaassa myrskyssä: kuinka oikea kätesi onkaan vahva salaman sokaisevassa välähdyksessä. Kuinka pelottava on suuruutesi! Herran ääni lepää tasankojen yllä ja kahisevassa metsässä. Herran ääni on ukkosen synnyssä ja sateen. Hänen äänensä on vesien yllä. Kunnia olkoon Sinulle tultasyöksevien vuorien jylinästä. Sinä ravistat maata kuin vaatetta. Sinä nostat taivaaseen merien aallot. Kunnia Sinulle, että hävität ihmisen sydämestä ylpeyden ja kohotat hänen sydämensä katumukseen huutoon. Halleluja!

(Halleluja lauletaan kolmesti)

6. iikossi

Kuinka vähäpätöiseltä tuntuukaan lampun valo kirkkaan salaman iskiessä juhlasaliin. Samoin Sinä äkisti valaiset sieluni keskellä elämäni suurinta iloa. Kuinka tyhjältä, epätodelliselta ja mielenkiinnottomalta tuntuvatkaan muut ilot Sinun sokaisevan valosi rinnalla. Minun sieluni janoaa tulla siitä osalliseksi!

Kunnia Sinulle ihmiskunnan Vapahtajasta
Kunnia Sinulle halusta tulla osalliseksi Sinusta
Kunnia Sinulle hengellisten silmiemme avaamisesta
Kunnia Sinulle meitä pukevasta säteilysi kirkkaudesta

Kunnia Sinulle pahuuden hävittämisestä
Kunnia Sinulle äänesi kuulemisen ilosta
Kunnia Sinulle läsnäolosi ihanuudesta
Kunnia Sinulle Sinun rakkaudessasi elämisestä
Kunnia Olkoon Sinulle Jumala, iankaikkisesti amen.

7. kontakki

Kuulemme Sinun kutsusi äänten ihmeellisesti sekoittuessa. Monien äänten harmonisessa soinnissa, erilaisten sävelten koskettamina, taiteilijoiden luovuuden lahjojen häikäiseminä, opimme Sinulta sävelmaailman suurenmoisuutta ja saamme näin esimakua tulevasta valtakunnastasi. Kaikki todellinen kauneus johtaa sielun voimalliseen rukoukseen ja saa sen riemuhuutoon: Halleluja!

(Halleluja lauletaan kolmesti)

7. iikossi

Pyhän Hengen voima valaisee taiteilijoiden, runoilijoiden ja tiedemiesten ajatukset. Sinä ilmoitat suurille ajattelijoille lakejasi siten paljastaen meille luovan viisautesi syvyyden. Tahtomattaankin he puhuvat Sinusta; kuinka suuri oletkaan kaikessa siinä mitä olet luonut, kuinka suuri oletkaan ihmisessä!

Kunnia Sinulle luomakuntaa koristavasta vuodenkierrosta
Kunnia Sinulle maanpiirin sitä täydesti seuratessa
Kunnia Sinulle hyvyytesi meille paljastamisesta
Kunnia Sinulle viisautesi meille salaamisesta

Kunnia Sinulle ihmismielen kekseliäisyydestä
Kunnia Sinulle työstämme saamasta voimasta
Kunnia Sinulle tulisista kielistä
Kunnia Sinulle niiden innoituksesta
Kunnia Olkoon Sinulle Jumala, iankaikkisesti amen.

8. kontakki

Kuinka lähellä oletkaan sairauden päivinä, Sinä itse vierailet sairaiden luona, kumarrut kärsivän vuoteen ylle, hänen sydämensä puhuu Sinulle. Rauhallasi valaiset koettelemusten ja kivun vaivaamat sielut: lähetät heille odottamattoman avun. Sinä lohdutat, sillä Sinä olet rakkaus tuoden koettelemuksia ja pelastuksen. Sen tähden me Sinulle veisaamme laulun: Halleluja!

(Halleluja lauletaan kolmesti)

8. iikossi

Kun lapsuudessani ensi kertaa tietoisesti kutsuin Sinua ja kuulit rukoukseni, niin autuaallinen rauha laskeutui sieluuni. Ymmärsin että olet hyvä; autuaita ovat ne, jotka kääntyvät puoleesi. Aloin lakkaamatta kutsua Sinua ja nytkin kutsun Sinun nimeäsi huutaen: Halleluja!

(Halleluja lauletaan kolmesti)

Kunnia Sinulle, hyvyydelläsi minut ravitset
Kunnia Sinulle, päivin ja öin minua vartioitset
Kunnia Sinulle kaitselmuksesta joutuessani koetuksiin
Kunnia Sinulle, en silti joudu loputtomiin vaaroihin

Kunnia Sinulle vaikeuksista, kuljethan kanssani
Kunnia Sinulle antaessasi ikuisen elämän lahjasi
Kunnia Sinulle tehdessäsi jalot teot kuolemattomiksi
Kunnia Sinulle poisnukkuneista huolehtiessasi
Kunnia Olkoon Sinulle Jumala, iankaikkisesti amen.

9. kontakki

Minkä vuoksi juhlapäivinä koko luonto salaisesti hymyilee? Miten ihana keveys täyttääkään tuolloin sydämemme; keveys jollaista ei voi verrata mihinkään maalliseen iloon. Täyteen valoa tulee myös Jumalan huone, kirkon alttari. Siinä lepää Jumalan armon henkäys, kirkkaudessa heijastuu Taaborin vuoren kunnia. Taivas ja maa tuolloin laulaen ylistää: Hallelujaa!

(Halleluja lauletaan kolmesti)

9. iikossi

Sinun innoittamanani saat minut palvelemaan lähimmäistäni saaden sieluni loistamaan nöyryydestä. Tuolloin valonsäteesi osuu suoraan sydämeeni hehkuen kuin teräs ahjossa. Saan nähdä salaisen ja saavuttamattoman kirkkautesi.

Kunnia Sinulle elomme kirkastamisesta rakkaudella
Kunnia Sinulle, Sinun käskysi täytämme riemulla
Kunnia Sinulle suloisista lohdutuksen sanoista
Kunnia Sinulle myös meitä kohtaavista vaikeuksista

Kunnia Sinulle kärsimysten toisillemme jakamisen tuomasta lohdutuksesta
Kunnia Sinulle meille lupaamastasi suuresta palkkiosta
Kunnia Sinulle rakkauden vastaanottamisesta
Kunnia Sinulle rakkautesi kohottamisesta maan ja taivaan ylle
Kunnia Olkoon Sinulle Jumala, iankaikkisesti amen.

10. kontakki

Kukaan ei voi koota yhteen pölyksi muuttuneita palasia mutta Sinä voit parantaa ihmisen kieroutuneen omantunnon; palautit sielulle sen alkuperäisen kauneuden, jonka se kauan sitten menetti ja jolla ei ollut toivoakaan muutoksesta. Sinulle mikään ei toivotonta. Olet rakkaus, kaiken Luoja ja kaiken pelastaja. Siksi ylistämme Sinua laulaen: Halleluja!

(Halleluja lauletaan kolmesti)

10. iikossi

Jumalani, sinä tiedät korskean Lusiferin lankeemuksen. Pelasta minut armosi voimalla, älä salli minun joutua eroon Sinusta, älä anna minun epäillä Sinua. Vahvista kuuloani, että elämäni jokaisena hetkenä kuulisin salaisen äänesi. Kutsun Sinua, joka paikassa läsnä olevaa Jumalaa.

Kunnia Sinulle selittämättömistä yhteensattumista
Kunnia Sinulle hyödyllisistä aavistuksista
Kunnia Sinulle asioiden oikein näkemisestä
Kunnia Sinulle salaisen äänesi opetuksesta

Kunnia Sinulle turhien kuvitelmien poistamisesta
Kunnia Sinulle himojen liekkien hajottamisesta
Kunnia Sinulle kärsimyksistä
Kunnia Sinulle ylpeiden sydämiemme murskaamisesta
Kunnia olkoon Sinulle Jumala, iankaikkisesti amen.

11. kontakki

Jäätävän kylmien aikakausien jälkeen voin tuntea jumalallisen henkäyksesi lämmön, tunnen veresi sykkeen. Olet jo tullut lähelle, osa tästä ajasta on nyt takanamme. Näen ristin, se on minua varten. Henkeni on kuin pölyhiukkanen verrattuna ristiisi. Siinä on rakkauden ja pelastuksen voitto, ristiltä kohoaa kautta aikojen loputon ylistys: Halleluja!

(Halleluja lauletaan kolmesti)

11. iikossi

Autuas se, joka taivaassa tulee osalliseksi salaisesta ehtoollisestasi, mutta Sinä olet minua sillä jo maan päällä siunannut. Kuinka usein oletkaan jumalallisella kädelläsi tehnyt minut osalliseksi Sinun Ruumiistasi ja Verestäsi. Saadessani vastaanottaa pyhät lahjat, minä syntinen tunnen sanoinkuvaamatonta ja ylitaivaallista rakkautta.

Kunnia Sinulle ymmärryksen ylittävästä armosi voimasta
Kunnia Sinulle rauhan satamana myrskyjen keskellä olevasta kirkosta
Kunnia Sinulle uuden elämän antavasta kastevedestä
Kunnia Sinulle katuvalle puhtaan omantunnon palauttamisesta

Kunnia Sinulle anteeksiannon mittaamattomasta syvyydestä
Kunnia Sinulle ehtoollismaljan tuomasta autuudesta
Kunnia Sinulle ikuisen ilon leivästä
Kunnia Sinulle iankaikkisuuden esimausta
Kunnia olkoon Sinulle Jumala, iankaikkisesti amen.

12. kontakki

Olen nähnyt useammin kuin kerran kunniasi heijastuksen kuolleen kasvoilla. Mikä kauneus, mikä taivaallinen ilo niillä loistaakaan! Kuinka kirkkaana heidän jo hengellistyneet kasvonpiirteensä loistavat! Kuinka onnen ja ilon voitto kuvastuvatkaan taas uudestaan niissä; hiljaisuudessa ne puhuvat meille. Kirkasta kuoleman hetkellä minunkin sieluni, joka huutaa: Halleluja!

(Halleluja lauletaan kolmesti)

12. iikossi

Kuinka mitätön onkaan ylistykseni Sinun edessäsi. En ole kuullut kerubien laulua, iloa joka on vain taivaassa olevia sieluja varten. Mutta tunnen luonnon ylistyksen jota se Sinulle laulaa. Talvisin voin nähdä, kuinka kuun valaisema hiljaisuus rukoilee Sinua kääriytyneenä valkoiseen vaippaan, joka timantin lailla kimaltaa. Näen kuinka nouseva aurinko iloitsee Sinussa, kuulen lintujen kuoron kohottavan Sinulle kunniaveisun. Kuulen kuinka metsä kunniaksesi salaperäisesti rasahtelee, tuuletkin puhuvat siitä, vedet solisevat puroissa ja tähdet liikkuvat voittosaatossa julistaen ikuisesti kunniaasi niiden sopusoinnussa liikkuessa äärettömän taivaanavaruuden sylissä. Kuinka puutteellista oma palvontani tähän verrattuna onkaan! Koko luomakunnan totellee Sinua, minä kuitenkaan en sitä tee. Silti saan jo elinaikanani tulla rakkautesi piiriin. Sieluni ikävöitsee päästäkseen kiittämään Sinua, rukoilemaan Sinua ja julistamaan Sinun nimeäsi!

Kunnia Sinulle joka näytit meille valkeuden
Kunnia Sinulle joka osoitit meille syvän rakkauden
Kunnia Sinulle joka meitä siunaat meitä öljyllä
Kunnia Sinulle joka suojaat meitä enkeleillä

Kunnia Sinulle kaikkeuden Pyhimmälle Isälle
Kunnia Sinulle joka ohjaat meitä armosi lähteelle
Kunnia Sinulle Pyhä Henki ja lihaksi tullut Aurinko
Kunnia Sinulle Kolminaisuudella kaiken läpäisevä rakkauden armo
Kunnia olkoon Sinulle Jumala, iankaikkisesti amen.

13. kontakki

Ota hyvyydessäsi vastaan, oi armollisin ja elämääantava Kolminaisuus, meidän kiitoksemme, ja tee meidät tulemaan kelvollisiksi siunauksistasi. Niin että käytettyämme Sinulta saamasi lahjat kunniaksesi, tulisimme osallisiksi meidän Herramme ikuisesta ilosta ja laulaisimme voittoveisun: Halleluja!

(Halleluja lauletaan kolmesti)


Tätä suomennosta voidaan käyttää yksityisessä rukouselämässä.
Julkisissa jumalanpalveluksissa tekstiä voidaan käyttää vain oman hiippakunnan piispan luvalla.
Suomennosta ei ole hyväksytty Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokouksessa.


Ohjeita: Kursivoidut osat akatistostekstistä lauletaan.