Valikko
 
Ortodoksi.net


Tekijänoikeudet | Etsi | Palaute | Sivuston esittely | RSS

 

KS Joensuun piispa Arseni


Apulasipiispa Arsenin kanoninen virkaan asettaminen 22.1.2005 Kuopion katedraalissa. (valokuva: HAP)

Lisää kuvia juhlajumalanpalveluksista

Piispan antamat lupaukset

Korkeasti Siunattu (KS) Joensuun piispa Arseni (siviilinimeltään Jorma Heikkinen) on syntynyt v. 1957 Lapinlahdella.

Koulunkäynti ja opiskelu

Hän kirjoitti ylioppilaaksi Lapinlahdelta, jonka jälkeen hän on suorittanut Suomen ortodoksisen pappisseminaarin v. 1983 ja teologian maisterin tutkinnon. Lisäksi hän on opiskellut Leningradin hengellisessä akatemiassa ja Ateenan yliopistossa. Hän valmistelee lisensiaattityötään Joensuun yliopistossa.


KS Joensuun piispa Arseni vihkimisliturgian jälkeen 23.1.2005 (valokuva: HAP)

Kirkolliset tehtävät ja vihkimykset

Jorma Heikkinen vihittiin munkiksi ja diakoniksi Leningradissa ja liityttyään Valamon luostarin veljestöön, hänet vihittiin pappismunkiksi (munkkinimellä Arseni, Karjalan valistaja pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen mukaan) v. 1986. Pappismunkki Arseni toimi Uuden Valamon luostarin varajohtajana vuodesta 1989 alkaen ja hänelle myönnettiin arkkimandriitan arvo v. 1997.

Apulaispiispaksi hänet valittiin kirkolliskokouksessa lokakuussa 2004 ja tammikuussa 2005 asetettiin virkaansa, nimikkeellä Joensuun piispa. Apulaispiispalla ei ole omaa hiippakuntaa ja hän toimiikin arkkipiispan avustajana Karjalan hiippakunnassa toimipaikkanaan Kuopio.

Ikonimaalari

Piispa Arseni tunnetaan taitavana ikonimaalarina ja maalausperinteen tuntijana laajemminkin kuin vain ikonimaalauksen osalta. Ikonien lisäksi hän on maalannut myös paljon muuta kuin kirkollista taidetta.

Hänen maalaamistaan ikoneista on koottu lukuisia ikoninäyttelyjä eri puolella Suomea ja hänen ikonejaan on näytteillä useissa taidegallerioissa. Maalaamisen lisäksi piispa Arseni on kirjoittanut useita artikkeleja ja kirjoja niin ikoneista kuin muistakin aiheista.

Piispan Arsenin kirjoittamia tai toimittamia teoksia

Jorma Heikkinen: Puun kosketus (Ina Collianderin elämäkerta) (Otava), 1991
Pappismunkki Arseni (toim.): Konevitsan luostari (Otava), 1993
Pappismunkki Arseni: Ikonikirja (Otava), 1995
Arkkimandriitta Arseni: Ortodoksinen sanasto (Otava), 1999

OT & HAP