Valikko
 
Ortodoksi.net


Tekijänoikeudet | Etsi | Palaute | Sivuston esittely | RSS

 

Suuri saatto

Kuoron laulaessa kerubiveisua diakoni suitsuttaa alttarissa, ikonostaasille ja kirkkokansalle. Saatossa ehtoollislahjat siirretään proskomidipöydältä pyhälle pöydälle odottamaan niiden pyhittämistä.

(Videoleikettä voi selata vasta sen latauduttua kokonaan.Videon katselun voi kuitenkin aloittaa heti sen latautumisen alettua.)

Suuri saatto tapahtuu liturgiassa ektenioitten jälkeen laulettavan kerubiveisun aikana. Suuressa saatossa kannetaan ehtoollislahjat alttarista pohjoisen oven kautta kirkkosaliin.

Nykyisin kirkossamme on kahdenlaista käytäntöä. Arkkipiispa Paavalin ohjeitten mukaisesti tehdään hieman pitempi saatto, jossa solean kautta astutaan kirkkosaliin ja sen pohjoista sivua pitkin mennään salin perälle, josta käännytään takaisin solealle.

Lyhyemmässä saatossa ei tulla ollenkaan pois solealta. Pitemmässä saatossa kirkkokansa ja etenkin paastoten ehtoolliseen valmistautuneet ortodoksit seuraavat ehtoollislahjoja saaton perässä solean eteen, jossa pappi pyytää ensin Jumalaa muistamaan kirkon päämiestä ja sitten läsnäolevia ja kaikkia kristittyjä. Sen jälkeen hän kääntyy alttariin päin ja vie ehtoollislahjat kuninkaan oven kautta pyhälle pöydälle.

HH, HAP, PP & SP

Lue myös: