Toiminnot

Ero sivun ”Aleksanteri Syväriläisen oppilaita ja vanhemmat” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

 
(2 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Varvara sergei syvarilainen01.jpg|<center>Varvara ja Sergei Syväriläinen, muistopäivä 30.8.<br>Kuva &copy; Pyykkönen</center>]]Joukkoa pyhän '''[[Aleksanteri Syväriläinen|Aleksanteri Syväriläisen]]''' (''muistopäivä myös 30.8.'') oppilaita ja Aleksanterin vanhempia muistellaan Suomessa [[Karjalan valistajat|Karjalan valistajina]] samana päivänä kuin pyhää Aleksanteri Syväriläistä eli 30. päivänä elokuuta, sekä tietenkin Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.
+
[[Kuva:Varvara sergei syvarilainen01.jpg|thumb|<center>Varvara ja Sergei Syväriläinen, muistopäivä 30.8.<br>Kuva &copy; Pyykkönen</center>]]Joukkoa pyhän '''[[Aleksanteri Syväriläinen|Aleksanteri Syväriläisen]]''' (''muistopäivä myös 30.8.'') oppilaita ja Aleksanterin vanhempia muistellaan Suomessa [[Karjalan valistajat|Karjalan valistajina]] samana päivänä kuin pyhää Aleksanteri Syväriläistä eli 30. päivänä elokuuta, sekä tietenkin Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.
  
 
Tuo 30.8. muisteltavien oppilaiden joukko koostuu seuraavista 1500-luvulla eläneistä pyhittäjistä:
 
Tuo 30.8. muisteltavien oppilaiden joukko koostuu seuraavista 1500-luvulla eläneistä pyhittäjistä:
Rivi 21: Rivi 21:
 
* [[Kassian Solomannilainen]], joka oli Solomannin luostarin perustaja
 
* [[Kassian Solomannilainen]], joka oli Solomannin luostarin perustaja
  
Näiden pyhien mukana olo kyseisenä muistopäivänä saattaa perustua väärinkäsitykseen ja heidän oikeat muistelupäivät selvinnevät lähitulevaisuudessa. Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen oppilaista on tekeillä Joensuussa yliopistollinen tutkimus, joka julkaistaneen mahdollisesti tulevan vuoden aikana ja silloin selviää tarkemmin moni näissäkin tiedoissa oleva puutteellinen ja epätarkka tieto.
+
Näiden pyhien mukana olo kyseisenä muistopäivänä saattaa perustua väärinkäsitykseen ja heidän oikeat ja uusia tietoja selviää uudesta Irina Karvosen väitöskirjasta. Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen oppilaista on käsitelty laajalti tässä väitöskirjassa, joka julkaistaan Joensuussa Itä- Suomen yliopistossa pidettävässä väitöstilaisuudessa 14.6.2013. [Kts. tiedote TL Irina Karvosen väitöstilaisuudesta: [[Venäjän kirkon yritys pelastaa katoava autokraattinen järjestelmänsä (väitös)]]]
  
 
[[:Käyttäjä:Hannu|HAP]]
 
[[:Käyttäjä:Hannu|HAP]]
Rivi 27: Rivi 27:
 
== Katso myös ==
 
== Katso myös ==
  
 +
* Irina Karvonen: [[Venäjän kirkon yritys pelastaa katoava autokraattinen järjestelmänsä (väitös)]]
 
* Pyhittäjä [[Aleksanteri Syväriläinen]]
 
* Pyhittäjä [[Aleksanteri Syväriläinen]]
 
* Pyhittäjä [[Afanasi Säntämäläinen]]
 
* Pyhittäjä [[Afanasi Säntämäläinen]]

Nykyinen versio 12. kesäkuuta 2013 kello 18.24

Varvara ja Sergei Syväriläinen, muistopäivä 30.8.
Kuva © Pyykkönen
Joukkoa pyhän Aleksanteri Syväriläisen (muistopäivä myös 30.8.) oppilaita ja Aleksanterin vanhempia muistellaan Suomessa Karjalan valistajina samana päivänä kuin pyhää Aleksanteri Syväriläistä eli 30. päivänä elokuuta, sekä tietenkin Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

Tuo 30.8. muisteltavien oppilaiden joukko koostuu seuraavista 1500-luvulla eläneistä pyhittäjistä:

Heidän lisäkseen joukkoon kuuluu vielä pyhittäjä Afanasi Ostrovilainen, jolla tarkoitettaneen mahdollisesti toisissa lähteissä pyhittäjä Afanasi Säntämäläisen nimellä tunnettua pyhää, jonka muistopäivää vietetään 18. päivä tammikuuta ja 2. päivä toukokuuta.

Näitä seitsemää pyhän Aleksanterin oppilasta muistellaan myös Venäjällä Petroskoin ja Karjalan hiippakunnan alueella kesäkuun 3. päivänä ja Pietarin ja Laatokan hiippakunnan alueella vielä 3. helluntainjälkeisenä sunnuntaina.

Samalle pyhän Aleksanteri Syväriläisen muistopäivälle (30.8.) on Suomessa lisätty synaksarioniin myöskin Karjalan valistajiin kuuluvina pyhän Aleksanterin vanhemmat pyhät Sergei Syväriläinen (venäjäksi: Svirski) ja Varvara Syväriläinen (venäjäksi: Svirskaja). Heidät luetaan siis Suomessa kuuluviksi myös Karjalan valistajiin ja muistelleen tämän elokuun muistelupäivän lisäksi yhdessä muiden Karjalan valistajien kanssa vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaina.

Samalla päivälle (30.8.) on muisteltavien joukkoon lisätty suomalaiseen synaksarioniin vielä kaksi pyhittäjää ja Karjalan valistajaa. He ovat:

Näiden pyhien mukana olo kyseisenä muistopäivänä saattaa perustua väärinkäsitykseen ja heidän oikeat ja uusia tietoja selviää uudesta Irina Karvosen väitöskirjasta. Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen oppilaista on käsitelty laajalti tässä väitöskirjassa, joka julkaistaan Joensuussa Itä- Suomen yliopistossa pidettävässä väitöstilaisuudessa 14.6.2013. [Kts. tiedote TL Irina Karvosen väitöstilaisuudesta: Venäjän kirkon yritys pelastaa katoava autokraattinen järjestelmänsä (väitös)]

HAP

Katso myös

Kirjallisuutta

  • Munkki Serafim: Synaksarion - marraskuu (OKJ, 2004)
    • Karjalan valistajat ss. 21-23