Toiminnot

Apostoli Andreaksen luola

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 27. elokuuta 2017 kello 19.28 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
Pyhän apostoli Andreaksen luola Romaniassa
Kuva © Ortodoksi.net/Pyykkönen
Pyhän apostoli Andreaksen luola Romaniassa
Kuva © Ortodoksi.net/Pyykkönen
Pyhän apostoli Andreaksen luostari Romaniassa
Kuva © Ortodoksi.net/Pyykkönen
Pyhän apostoli Andreaksen luostari Romaniassa
Kuva © Ortodoksi.net/Pyykkönen
Pyhän apostoli Andreaksen luostari Romaniassa
Kuva © Ortodoksi.net/Pyykkönen
Romanialaisen legendan mukaan pyhä apostoli Andreas toi kristinuskon nykyisen Romanian alueelle ensimmäisellä vuosisadalla. Vaikka näistä väitteistä ei ole olemassa historiallisia eikä arkeologisia todisteita, Romanian ortodoksinen kirkko ja Romanian valtio ovat omaksuneet tämän asian totena sekä ns. Ceaușescun protokronismin aikana kuin myös vuoden 1989 tapahtumien jälkeen ja pyhästä Andreaksesta on tullut Romanian suojeluspyhä.


Legenda on varsin tuore ja se perustuu kolmannella vuosisadalla eläneen kirjailijan Hippolytos Roomalaisen (n. 170-235) erääseen viittaukseen, missä hän mainitsee pyhän Andreaan matkasta Skyytiaan, jolla muinaiset kreikkalaiset tarkoittivat Euroopan koillispuolisia alueita ja Mustanmeren pohjoispuolta.

On olemassa myös muiden kirjailijoisen viittauksia samasta asiasta, kuten Eusebios omassa kronikassaan, Origenes eräässä kirjassaan, Usaard kirjoitaessaan marttyyriudesta vuosina 845-865 ja Jakobus de Voragine Golden Legend (Kultainen legenda) -lehdessään. Skyytialla tarkoitetaan yleensä maata, joka on nykyään Romaniaa (Scytia Minor), Ukrainaa ja Etelä-Venäjää.

Historioitsija Alexandru Barnea kertoo, että tarina alkoi levitä 1900-luvun alkupuoliskolla ja siinä kerrottiin pyhän Andreaan saapumisesta Dobrujaan ankaran talven aikana, taistellen villieläimiä ja myrskyä vastaan ennen luolaan saapumista. Pyhä Andreas löi kävelysauvallaan maahan ja niin alkoi kevät, saatiin vettä ihmisten kastamista varten ja sairaiden parantamista varten koko alueen muuttamiseksi kristityksi. Tämä tarina näyttäsi perustuvan varsin suurelta osin juuri Eusebioksen aikakirjoihin.

Joidenkin romanialaisten nykytutkijoiden mukaan ajatus varhaisesta kristillistämisestä on kestämätön. Heidän mukaansa ajatus on osa romanialaista protokronismin ideologiaa, joka väitti ortodoksisen kirkon olleen koko Romanian kansan kumppani ja puolustaja sen olemassa olon ajan ja sitä käytettiin sitten propagandatarkoituksiin kommunistisella aikakaudella.

Erilaisten edellä mainittujen kirjoittajien kirjoituksien mukaan pyhä Andreas saarnasi Scytia Minorissa eli myös nykyisen Romanian alueella,. Pyhän apostoli Filippus saarnasi myös alueella ja on olemassa paikkoja ja lukuisia hyvin vanhoja traditioita, perimätietoa (kuten lauluja), jotka liittyvät pyhään Andrakseen ja joista monet ovat luultavasti esikristillistä alkuperää. Esimerkiksi Dobrujaa eli Dobrudžaa, luolaa, jossa hän oletettavasti saarnasi, kutsutaan Pyhän Andreaan luolaksi ja sitä mainostetaan pyhiinvaelluskohteena.

Vuonna 1940 romanialainen juristi Ion Dinu löysi luolan Ion Corvinista Constanţasta ja levitti sanomaa, että pyhä Andreas on asunut tuossa luolassa. Dinun mukaan hän oli saanut asiasta ilmoituksen unessa. Vuonna 1943 luola vihittiin käyttöön ja pian sen ympärille nousi Pyhän apostoli Andraksen luolaluostari. Munkkien kertoman mukaan luolista löyty vanhoja esineitä, mutta ne katosivat jossain vaiheessa.

Historioitsijat ja arkeologit sanovat kuitenkin, että väitteet pyhän Andreaksen luolasta ovat vääriä ja että varhaista kristillisyyttä levittivät saarnaajat, papit, kaupungeissa, ei maaseudulla luolissa eikä metsissä.

Tutkijan, romanialais-brittiläisen tohtori Radu Cinpoesin mukaan ei ole myöskään mitään selvää näyttöä lähetyssaarnaajista kyseisen paikan lähistöltä Dobrujasta.

Ortodoksi.net / HAP
27.8.2017

Protokronismi

Protokronismi on romanialainen käsite, joka kuvaa taipumusta kuvata, suurelta osin epäilyttävistä tiedoista riipuvaisista ja subjektiivisista tulkinnoista peräisin olevaa ihanteellista maan, kansan ja valtion menneisyyttä. Se sai jalansijaa erityisesti Nicolae Ceauşescun luoman järjestelmän aikana, mutta sillä on alkuperänsä silti jo aikaisemmassa romanialaisessa perinteessä, jossa on viitattu muinaiseen Daakiaan ja siksi sitä on joskus nimitetty sen mukaisesti myös ”dacomaniaksi” tai ”dacologiaksi”, mutta myös muinaisesta Traakiasta johdettuna romanialaisittain ”thracomaniaksi”.