Toiminnot

Apostoli Pietarin kahleiden kunnioittaminen

Kohteesta Ortodoksi.net

Noin vuonna 42 Herodes Agrippan määräyksestä apostoli Pietari joutui vankilaan, koska hän saarnasi Kristuksesta Vapahtajasta. Vankilassa hänet laitettiin kaiken varalta kaksiin kahleisiin. Yöllä ennen oikeudenkäyntiä Herran enkeli poisti nämä kahleet apostolilta ja vei hänet ulos vankilasta.

Tapahtuma Raamatussa

(Apt.12:1-11):

Jaakob mestataan, Pietari vangitaan
Noihin aikoihin kuningas Herodes ryhtyi väkivaltaisiin toimiin muutamia seurakunnan jäseniä vastaan. Hän mestautti Jaakobin, Johanneksen veljen, ja huomattuaan sen olevan juutalaisille mieleen hän vielä käski vangita Pietarin; silloin vietettiin juuri happamattoman leivän juhlaa. Herodes pani Pietarin telkien taakse ja määräsi häntä vartioimaan neljä nelimiehistä sotilasvartiostoa. Hän aikoi asettaa Pietarin pääsiäisen jälkeen kansan eteen. Niin siis Pietaria pidettiin vangittuna, mutta seurakunta rukoili lakkaamatta Jumalaa hänen puolestaan.
Pietari pelastuu
Sen päivän vastaisena yönä, jona Herodes aikoi asettaa Pietarin oikeuden eteen, Pietari nukkui kahden sotilaan välissä. Hänet oli sidottu kaksin kahlein, ja lisäksi vankilan ovella oli vartiomiehet. Mutta yhtäkkiä hänen edessään seisoi Herran enkeli ja huone oli täynnä valoa, ja enkeli töytäisi Pietarin hereille sanoen: "Nouse kiireesti." Kahleet putosivat Pietarin käsistä. Enkeli sanoi: "Vyötä vaatteesi ja pane kengät jalkaasi." Pietari teki niin, ja enkeli sanoi: "Heitä viitta harteillesi ja seuraa minua. Pietari lähti enkelin mukaan. Hän ei kuitenkaan ymmärtänyt, että se, mitä hänelle tapahtui, oli totta, vaan luuli sitä näyksi. He ohittivat ensimmäisen vartion, sitten toisen ja tulivat rautaportille, joka vei kaupungille. Se aukeni heille itsestään, ja niin he astuivat ulos ja lähtivät kulkemaan kujaa pitkin. Yhtäkkiä enkeli oli poissa. Silloin Pietari tajusi, mistä oli kysymys, ja sanoi: "Totisesti, nyt tiedän, mitä tapahtui! Herra lähetti enkelinsä ja auttoi minut Herodeksen käsistä, pelasti minut kaikesta siitä, mitä tämä kansa toivoi minulle tapahtuvan."

Kristityt, jotka tiesivät ihmeestä, ottivat nämä kahleet talteen ja pitivät niitä kallisarvoisina muistoina tapahtumasta. Kolme vuosisataa ketjuja pidettiin Jerusalemissa, missä niiden äärellä tapahtui paranemisia erilaisista sairauksista. Patriarkka Juvenal esitteli kahleet keisari Theodisios nuoremman puolisolle Eudokialle ja tämän seurauksena kahleet siirrettiin Jerusalemista Konstantinopoliin noin vuosien 437-439 aikana.

Eudokia lähetti yhden kahleista Roomaan tyttärelleen Eudoxialle, joka oli Valentinianuksen vaimo. Tämä rakensi Esquiline-kukkulalle kirkon, joka omistettiin apostoli Pietarille ja kahle sijoitettiin myös sinne. Kirkkoon sijoitettiin myös muita kahleita, joihin apostoli oli ollut kahlehdittuna ennen marttyyrikuolemaansa keisari Neron aikana.

Joka vuosi tammikuun 16 päivänä apostoli Pietarin kahleet tuodaan yleisön kunnioitettavaksi.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko kunnioittaa pyhän ja kunniallisen apostoli Pietarin kahleiden muistopäivää aina vuosittain myös 16. päivänä tammikuuta.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.sävelmä

Roomaa et jättänyt, kun saavuit luoksemme kunniallisissa kahleissasi, joita kannoit. Apostolien johtaja, uskossa kumarramme rukoillen, ano Jumalalta meille suurta armoa.

Kontakki, 2.sävelmä

Kristus kallio, uskon kalliona loistaa valoisasti opetuslasten johtaja, Pietari, kutsuen kaikkia juhlimaan kunniallisten kahleittensa ihmeitä, anna meille päästö rikkomuksistamme.

Toinen kontakki, 2.sävelmä

Korkeinta ja ensimmäistä apostolia, jumalallisen totuuden opetuslasta, suurta Pietaria ylistäkäämme, ja uskossa suudelkaamme kahleita vastaanottaen päästön rikkomuksillemme.

Minea