Toiminnot

Ero sivun ”Arkkimandriitta” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: '''Arkkimandriitta''' on ortodoksisessa kirkossa pappismunkille annettava arvonimi. Arvonimen myöntää piispa. Se vastaa seurakuntapapis...)
(ei mitään eroa)

Versio 11. heinäkuuta 2008 kello 14.11

Arkkimandriitta on ortodoksisessa kirkossa pappismunkille annettava arvonimi. Arvonimen myöntää piispa. Se vastaa seurakuntapapiston rovastin arvonimeä. Tavallisimmin se myönnetään joissain kirkollisissa ja tai muissa merkittävissä tehtävissä toimivalle tai toimineelle pappismunkille.

Arvonsa tunnuksena arkkimandriitta kantaa laintauluilla koristettua mantiaa eli pitkää, laahuksella varustettua munkkien päällysvaatetta. Lisäksi hän käyttää epigonatiota eli polven korkeudella pidettävää neliön muotoista vaatekappaletta ja koruristiä.

Venäläisessä perinteessä arkkimandriitan arvo myönnetään yleensä vain luostarin johtajalle eli igumenille tai joissain harvoissa tapauksissa myös muille. Venäjällä, Moskovan patriarkaatissa ja siitä itsenäistyneissä kirkoissa, arkkimandriitta saa yleisestä ortodoksisesta perinteestä poiketen käyttää jumalanpalveluksissa mitraa eli kupumaista, kirjailtua päähinettä ja sauvaa.

Kreikkalaisessa perinteessä samassa luostarissa voi olla useita arkkimandriittoja. Suomessa Valamon luostarissa noudatetaan tässä asiassa kreikkalaista käytäntöä. Tästä poiketen Valamon luostarin igumenilla on mitrankäyttöoikeus.