Toiminnot

Arseni Kuopion ja Karjalan metropoliitta

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 15. heinäkuuta 2008 kello 09.21 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Kirkolliset tehtävät ja vihkimykset)

Korkeasti Siunattu (KS) Joensuun piispa Arseni (siviilinimeltään Jorma Heikkinen) on syntynyt v. 1957 Lapinlahdella.

Koulunkäynti ja opiskelu

Hän kirjoitti ylioppilaaksi Lapinlahdelta, jonka jälkeen hän on suorittanut Suomen ortodoksisen pappisseminaarin v. 1983 ja teologian maisterin tutkinnon. Lisäksi hän on opiskellut Leningradin hengellisessä akatemiassa ja Ateenan yliopistossa. Hän valmistelee lisensiaattityötään Joensuun yliopistossa.

Kirkolliset tehtävät ja vihkimykset

Jorma Heikkinen vihittiin munkiksi ja diakoniksi Leningradissa ja liityttyään Valamon luostarin veljestöön, hänet vihittiin pappismunkiksi (munkkinimellä Arseni, Karjalan valistaja pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen mukaan) v. 1986. Pappismunkki Arseni toimi Uuden Valamon luostarin varajohtajana vuodesta 1989 alkaen ja hänelle myönnettiin arkkimandriitan arvo v. 1997.

Apulaispiispaksi hänet valittiin kirkolliskokouksessa lokakuussa 2004 ja tammikuussa 2005 asetettiin virkaansa, nimikkeellä Joensuun piispa. Apulaispiispalla ei ole omaa hiippakuntaa ja hän toimiikin arkkipiispan avustajana Karjalan hiippakunnassa toimipaikkanaan Kuopio.

Ikonimaalari

Piispa Arseni tunnetaan taitavana ikonimaalarina ja maalausperinteen tuntijana laajemminkin kuin vain ikonimaalauksen osalta. Ikonien lisäksi hän on maalannut myös paljon muuta kuin kirkollista taidetta.

Hänen maalaamistaan ikoneista on koottu lukuisia ikoninäyttelyjä eri puolella Suomea ja hänen ikonejaan on näytteillä useissa taidegallerioissa. Maalaamisen lisäksi piispa Arseni on kirjoittanut useita artikkeleja ja kirjoja niin ikoneista kuin muistakin aiheista.

Piispan Arsenin kirjoittamia tai toimittamia teoksia

  • Jorma Heikkinen: Puun kosketus (Ina Collianderin elämäkerta) (Otava), 1991
  • Pappismunkki Arseni (toim.): Konevitsan luostari (Otava), 1993
  • Pappismunkki Arseni: Ikonikirja (Otava), 1995
  • Arkkimandriitta Arseni: Ortodoksinen sanasto (Otava), 1999


OT & HAP