Toiminnot

Bistriţa

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 17. lokakuuta 2008 kello 12.23 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset)Bistriţan luostarin perustaminen sijoittuu Alexandru cel Bun’in ajalle. Vanhin asiakirja, joka mainitsee luostarin, on metropoliitta Iosif’in vuonna 1407 kirjoittama kirje. Nykyinen kirkko ei ole alkuperäinen, vaan Alexandru Lăpuşneanu rakennutti luostarin Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen kirkon uudelleen vuonna 1554 Neamţun lähelle.


Bistriţan Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen kirkko

Bistriţan Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen Kirkko on 41 metriä pitkä, 15 metriä leveä ja 36 metriä korkea. Luostarin kirkko on koristeltu katon alta kahdella syvennysrivillä ja kirkon ulkonemat on koristeltu isommilla syvennyksillä.


Bistriţan Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen kirkon ikonostaasin upea yläosa

Luostarissa on ihmeitätekevä pyhän Annan ikoni, jonka lahjoittivat Manuel ja Irina Paleologu Alexandru cel Bun’ille ja hänen vaimolleen vuonna 1427. Nykyään ikoni peittää hopeinen riisa. Petru Rareş maalautti luostarille vuonna 1541 Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen freskon. Sisäosan maalaukset ovat vuodelta 1814. Eteisessä näkyy vielä alkuperäisiä maalauksia.

Bistriţan luostariin on yhdistetty 18 skiittaa. 1700-luvulla luostari annettiin Jerusalemin patriarkaatin hallinnointiin, jonka yhteydessä se pysyi aina voievod Alexandru Ioan Cuzan kauteen (1859) saakka.

Petja Pyykkönen

Lue myös: