Toiminnot

Caedmon Whitbyläinen

Kohteesta Ortodoksi.net

pyhä Caedmon
(kuva: Valamon luostarin yhteiset pyhämme näytelystä, Ortodoksi.net)
Whitbyn luostarin rauniot.
Kuva: Mike Peel / Wikipedia
Pyhä Caedmon (Cædmon) eli noin 657-684 ja hän on varhaisin englantilainen runoilija, jonka nimi tunnetaan. Northumbrialainen lehmäpaimen, joka hoiti eläimiä Streonæshalchin kaksoisluostarin mailla (nykyisin Whitbyn luostari) eli suunnileen samoihin aikoihin kuin kuuluisa englantilainen pyhä Hilda.


Caedmon ei alun perin tiennyt mitään "laulun taiteesta", mutta oppi säveltämään yhtenä iltana, näin kirjoitti historioitsija, pyhä Bede kirjassaan Historia ecclesiastica gentis Anglorum ("Englannin kansan kirkollinen historia").

Myöhemmin Caedmonista tuli munkki ja hän oli taitava ja inspiroiva kristitty runoilija, jotka muistellaan ns. jakautumattoman kirkon ajan pyhänä myös ortodoksisessa kirkossa helmikuun 11. päivä, vaikkakin hän on tietysti enemmän esillä läntisen kirkon pyhistä kertovissa kirjoituksissa.

Caedmon on myös siinä mielessä harvinainen tuon ajan pyhä, että hänestä on säilynyt kirjallista elämäkertatietoa juuri tuon pyhän Beden kirjan ansiosta. Bede kirjoitti:

"Luostarissa oli eräs veli, joka oli erityisen merkittävä Jumalan armosta. Hänellä oli tapana tehdä uskonnollisia säkeitä, joten mitä tahansa hänelle kerrottiin ja tulkittiin Raamatusta, hän työsti sen pian sen jälkeen runollisiksi ilmauksiksi, joissa oli paljon suloisuutta ja nöyryyttä vanhalla englannin kielellä, joka oli hänen äidinkielensä. Hänen säkeidensä mukaan monien mielet olivat usein innokkaita halveksimaan maailmaa ja pyrkimään taivaaseen."

Caedmonin ainoa tunnettu säilynyt teos on Cædmonin hymni, yhdeksänrivinen alliteratiivinen kansankielinen ylistysruno Jumalan kunniaksi. Se on samalla yksi varhaisimmista todistetuista esimerkeistä vanhasta englannista ja samalla se on ollut riimukirjoitettuna eräiden muiden kirjoitusten kanssa ehdolla todisteeksi varhaisimman englanninkielisesta runoudesta. Se on myös yksi varhaisimmista tallennetuista esimerkeistä jatkuvasta runoudesta germaanisella kielellä. Vuonna 1898 Cædmonin risti pystytettiin hänen kunniakseen Whitbyn Pyhän Marian kirkon hautausmaalle.

Pyhä Bede on tallettanut pyhän Caedmonin kertomuksen elämästä, kun hän oli Whitbyn luostarissa lehmäpaimenena. Kirjoituksissaan Bede sanoo, että Caedmon oli oppimaton ja karkea luonteeltaan. Vuosia häntä vaivasi ujous ja häpeä hänen kyvyttömyydestään laulaa, kun muut hänen seuralaisensa viettivät juhlapäiviä iloisesti karkeloiden. Joten hän usein karkasi ja vetäytyi piiloon heti, kun vain soitin, usein se oli harppu, näkyi juhlapäivänä. Hän oli heti nousemassa pöydästä ja matkalla kotiin, ettei hänen vain tarvitsisi laulaa vuorollaan muiden kanssa.

Eräänä iltana, kun hän oli lähtenyt juhlasta ja löytänyt piilopaikan hevostallista, hän kuuli äänen sanovan hänelle: “Laula Caedmon, laula minulle laulu”. Caedmon vastasi änkyttäen: “En osaa laulaa”. - “Mutta sinä tulet laulamaan”, ääni vastasi. “Mitä minä laulaisin” Caedmon kysyi ihmetellessä ihmeissään. Ääni vastasi: “Laula luomisen alusta!” Caedmon yritti sillä hetkellä laulaa ja huomasi kankean kielensä vapautuneen.

Aamulla hän muisti laulunsa sanat ja lisäten vielä jatketta siihen, hän meni luostarin johtajatar Hildan luo, ja kertoi tälle tämän oudon tarinansa ja hän lauloi yöllä laulaman laulunsa. Hilda ja jokainen, joka oli kuulemassa, olivat ihmeissään sekä olivat yhtä mieltä siitä että taivaallinen armo oli annettu hänelle ylhäältä Herralta.

Hänestä tuli munkki ja Whitbyn luostarin veljet opettivat hänelle opettavat Raamatun totuuksia, joita hän vuorostaan laittoi runomuotoon, joka oli niin kaunista korville kuultavaksi, että hänen opettajista tuli pian hänen kuulijoitaan. Hän lauloi näin, pyhä Bede kertoo, maailman luomisesta, ihmisen alkuperäistä, Israelin historiasta, Kristuksen lihaksi tulemisesta, kärsimysten ja ylösnousemuksen mysteeristä sekä apostolien opetuksista.

Tämä ensimmäinen anglosaksinen uskonnollinen runouden kirjoittaja kirjoitti pyhien kirjoituksen eri aiheista ja vaikka muut hänen jälkeensä pyrkivät samaan, yksikään ei kyennyt ohittamaan häntä, koska hän ei oppinut taitoaan ihmisiltä vaan Jumalalta.


Lue lisää: englanniksi https://en.wikipedia.org/wiki/C%C3%A6dmon suomeksi https://fi.wikipedia.org/wiki/C%C3%A6dmon