Toiminnot

Ero sivun ”Daniel (patriarkka)” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Muita ekumeenisia ja kansallisia sekä kansainvälisiä tehtäviä)
(Kirkolliset ja ortodoksiseen uskontoon liittyvät tehtävät)
Rivi 25: Rivi 25:
 
=== Kirkolliset ja ortodoksiseen uskontoon liittyvät tehtävät ===
 
=== Kirkolliset ja ortodoksiseen uskontoon liittyvät tehtävät ===
  
* Vuonna 1987 hän meni [[Sihăstrian luostari]]in ja vihittiin [[Munkki|munkiksi]] nimellä Daniel ja saaden samalla eräänlaiseksi ''”munkkikummikseen”'', luostariohjaajakseen kuuluisan isä [[Cleopa Ilie]]n.
+
* Vuonna 1987 hän meni [[Sihăstria]n luostariin ja vihittiin [[Munkki|munkiksi]] nimellä Daniel ja saaden samalla eräänlaiseksi ''”munkkikummikseen”'', luostariohjaajakseen kuuluisan isä [[Cleopa Ilie]]n.
  
 
* 1980 – 1988 hän toimi opettajana [[Bosseyn ekumeeninen instituutti|Bosseyn ekumeenisessa instituutissa]] Geneven lähistöllä ja apulasiprofessorina Geneven ja Fribourgin yliopistoissa Sveitsissä.
 
* 1980 – 1988 hän toimi opettajana [[Bosseyn ekumeeninen instituutti|Bosseyn ekumeenisessa instituutissa]] Geneven lähistöllä ja apulasiprofessorina Geneven ja Fribourgin yliopistoissa Sveitsissä.

Versio 23. toukokuuta 2009 kello 07.56

Romanian patriarkaatin piispat kokoontuvat kokoukseen edellisen patriarkan kuoleman jälkeen valitsemaan kolme ehdokasta uudeksi Romanian ortodoksisen kirkon patriarkaksi heinäkuussa kuolleen patriarkka Teoktistin seuraajaksi. Ehdokkaina olivat seuraavat piispat: Moldovan ja Bukovinan metropoliitta Daniel (Ciobotea), Clujin metropoliitta Bartolomeu Valeriu Anania, ja Covasnan ja Hargitan piispa Ioan (Selejean).

Patriarkka Daniel (kuva © Romanian ortodoksinen kirkko)

Valitsijoina toimi noin 180 maallikosta ja papistosta koostuva Romanaian ortodoksisen kirkon kirkollinen kokous. Uudeksi Romanian ortodoksisen kirkon patriarkaksi valittiin kokouksessa 56-vuotias Moldovan ja Bukovinan metropoliitta Daniel. Daniel voitti Clujin 86-vuotiaan metropoliitta Ananian äänin 95-66. Covasnan ja Hargitan piispa Ioan karsiutui ensimmäisellä kierroksella saatuaan 18 ääntä.

Patriarkka Daniel

Patriarkka Daniel (kuva © Romanian ortodoksinen kirkko)

Uusi Romanian ortodoksisen kirkon päämies, patriarkka Daniel toimi ennen valintaansa Moldovan ja Bukovinan metropoliittana ja heti patriarkka Teoktistin kuoleman jälkeen väliaikaisena Romanian kirkon päämiehenä ja locum tenensinä.

Patriarkka Daniel, siviilinimeltään 'Dan – Ilie Ciobotea syntyi 22. päivä heinäkuuta 1951 Dobreştin kylässä Baran kunnassa Timişin maakunnassa opettaja Alexie ja Stela Ciobotean kolmantena poikana.

Opiskelu

Hän kävi alakoulun omassa kylässään (1958 – 1962) ja yläkoulun, romanialaisen lyseon Lăpuşnicin kylässä (1962 – 1966). Vuonna 1966 hän aloitti opiskelunsa lukiota vastaavassa oppilaitoksessa Buziaşissa ja jatkoi niitä Lugojissa "Coriolan Brediceanun" koulussa (1967 – 1970).

Suoritettuaan paikallisen ylioppilastutkinnon hän siirtyi Sibiun yliopiston teologiseen tiedekuntaan (1970 – 1974), jossa hän suoritti ensimmäisen yliopistotutkintonsa teologiassa tutkimusalanaan Uusi testamentti.

Ajanjakson 1974 – 1976 aikana hän suoritti tohtorin tutkintoon vaadittavat opinnot Bukarestin yliopiston teologisessa instituutissa professori, isä 'Dumitru Stăniloaen alaisuudessa, aiheenaan muiden muassa systemaattinen teologia. Hän jatkoi opiskelujaan ulkomailla, kaksi vuotta Strasbourgin yliopiston protestanttisen teologian tiedekunnassa ja toiset kaksi vuotta Feiburgin Breisgaussa Albert Ludvigin yliopistossa katolisen teologian tiedekunnassa.

Kesällä 1979 hän teki tohtorinväitöksensä Strasbourgin yliopiston prostestanttisen teologian tiedekuntaan otsikolla: "Réflexion et vie chrétiennes aujourd'hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité, VII ^ 424 p." (Kristillinen ajattelu ja elämä tänään. Tutkielma teologian ja hengellisyyden välisestä selostuksesta). Väitöskirja valmistui tunnettujen ranskalaisten professorien Gerard Ziegwaldin ja André Benoitin ohjauksessa ja se sai parhaat mahdolliset arvosanat. Näin hänestä tuli Strasbourgin yliopiston tohtori.

Kehittyneempi muoto tästä väitöskirjasta valmistui hänen mentorinsa, isä Dumitru Stăniloaen ohjauksessa ja se hyväksyttiin lokakuussa 1980 Bukarestin yliopiston teologisessa instituutissa otsikolla: "Teologie şi spiritualitate creştină. Raportul dintre ele şi situaţia actuală" (Teologia ja kristillinen hengellisyys. Raportti näiden välisistä suhteista ja nykytilanteesta).

Suullisten kokeiden ja väitöskirjan valmistumisen jälkeen hän sai jälleen maksimipistein tohtorin arvon ortodoksisessa teologiassa.

Kirkolliset ja ortodoksiseen uskontoon liittyvät tehtävät

  • Vuonna 1987 hän meni [[Sihăstria]n luostariin ja vihittiin munkiksi nimellä Daniel ja saaden samalla eräänlaiseksi ”munkkikummikseen”, luostariohjaajakseen kuuluisan isä Cleopa Ilien.
  • 1988 hän toimi patriarkan neuvonantajana, nykyteologian ja ekumeenisten keskustelujen alueen johtajana.
  • 1988 hän oli neuvottelijan tehtävissä Bukarestin ekumeenisen instituutin kristillisen lähetyksen katedraalissa.
  • 1990 (maalikuu') hänet valittiin ja vihittiin vikaaripiispaksi Timişoaran arkkipiispan alaisuuteen.
  • Vuodesta 1992 lähtien hän on ollut ortodoksisen teologian "Dumitru Stăniloae" -tiedekunnan professorina "Alexandru Ioan Cuza" -yliopistossa Iaşissa.

Muita ekumeenisia ja kansallisia sekä kansainvälisiä tehtäviä

Patriarkka Danielilla on ollut ja on yhä lukisia erilaisia tehtäviä niin kansallisissa organisaatioissa kuin kansainvälisissä organisaatioissa. Niistä voisi mainita esimerkisksi seuraavat:

  • Hän oli Kirkkojen ekumeenisen neuvoston keskus- ja toimeenpanevan komitean jäsen vv. 1991 – 1998, Genevessä
  • Hän on ollut vuodesta 1990 jäsenenä Euroopan kirkkojen konferenssin keskuskomitean puhemiehistössä.
  • Hän toimi vuonna 1997 Grazissa Euroopan kirkkojen konferenssin toisen yleiskokouksen varapuheenjohtajana.
  • Hän on Brysselin uskonnollisten tieteiden kansainvälisen akatemian täysjäsen vuodesta 2000.

HAP