Toiminnot

Divejevon nunnaluostari

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 29. joulukuuta 2009 kello 01.03 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)

Свято-Троицкий Серафимо-Дивеевский монастырь eli Svjato Troitškij Serafimo-Diveevskij monastir, suomeksi Pyhän Kolminaisuuden Serafimin Divejevon luostari on nais- eli nunnaluostari lähellä (12 km) Sarovin kaupunkia Nižni Novgorodin alueella Venäjällä. Alueen pääpaikkaan Nižni Novgorodiin on luostarista 185 km.

Alueen hengellinen keskus

Pyhittäjä Serafim Sarovilainen
(Kuva © Pyykkönen)

Luostari on alueensa hengellinen keskuspaikka ja alueella sijaitsee useita muitakin luostareita. Luostari on kuuluisa omasta pyhästään, pyhittäjä Serafim Sarovilaisesta, jonka reliikit ovat luostarin kirkossa. Serafim tosin vieraili luostarissa tiettävästi vain kerran elinaikanaan. Hän oli läheisen Sarovin luostarin munkki ja toimi nunnien staretsina, ohjaajavanhuksena. Serafimin reliikkien pelättiin jo kommunismin aikana hävinneen, kun ne yhtäkkiä löydettiin ateismin museon varastosta Moskovasta ja juhlallisesti siirrettiin Divejevon luostariin, joka osittain myös nimettiin hänen mukaansa.

Divejevon potretti

Luostarissa sijaitsee kuuluisa pyhän Serafim Sarovilaisen Divejevon muotokuva, joka maalattiin Serafimin hieman vastustaessa asiaa. Maalaus salakuljetettiin kommunismin vainojen aikana pois Venäjältä ja sitä säilytettiin Uuden Divejevon luostarissa Naunetissa, USA:n New Yorkissa.

Luostari kirjoissa

Luostari on pääosassa muun muassa 1900-luvun alussa vaikuttaneen kuuluisan venäläisen kirjailijan ja mystikon Serge Neiloksen omaelämänkerrallisessa teoksessa Velikoe v malom i antikhrist.

Luostarin kirkot

Luostari perustettiin alkuaan Kazanin Jumalanäidin muistolle vuosina 1773-1780. Serafim siunasi kahden vierekkäisen kirkon rakentamisen luostariin: Kristuksen syntymän kirkon (1829) ja Jumalanäidin syntymän kirkon (1830). Suuri Pyhän Kolminaisuuden katedraali ja sen kellotorni rakennettiin vuosina 1865-1875. Igumenian toimiston yhteydessä oleva Magdalan Marian kirkko ja trapezan Aleksanteri Nevskin kirkko rakennettiin 1800-luvun lopulla. Kristuksen kirkastumisen katedraali rakennettiin vuosina 1907-1916.

Ennen kuolemaansa pyhittäjä Serafim yritti löytää nunnille uuden hengellisen isän ja ohjaajan. Monet, joita hän pyysi ja joita hän piti sopivina tehtävään, kieltäytyivät ja niin starets jäi valitsematta. Pyhittäjä Serafim pyysi nunnia turvautumaan Jumalanäitiin ja hänen huolenpitoonsa kaikissa ongelmissaan. Siksi Pyhän Kolminaisuuden katedraalin ikonostaasissa on Jumalanäidin kokovartalokuvana ikoni, jossa lukee ”Jumalanäiti, Divejevon luostarin igumenia”.

Kirkossa on myös säilytettävänä pyhittäjä Serafiminin kuollessa 2.1.1833 hänen viereltään löytynyt Jumalanäidin Umilenie-ikoni.

HAP