Toiminnot

Efraim Georgialainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 18. tammikuuta 2013 kello 01.20 – tehnyt Mikko (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pyhittäjä Efraim Georgialainen †1101 tai Eprem Mtsire (georg. ეფრემ მცირე, ven.Ефрем Малый) oli 1000-luvulla vaikuttanut suuri kirjailija, kääntäjä, filosofi ja Georgian kirkon puolustaja Antiokiasta. Hänen elämästään tiedetään hyvin vähän, mutta hänen teoksensa Reminiscences sekä muut lähteet antavat viitteitä hänen elämästään ja työstään.

Elämänvaiheita

Vuonna 1027, kuningas Bagrat IV:n (1027–1072) noustua valtaan, monet georgialaiset aateliset muuttivat Taon maakuntaan, heidän joukossaan Vatše Karitšisdze, Efraimin oletettu isä. Saatuaan kattavan hellenistisen koulutuksen Konstantinopolissa Efraim asettui Mustille vuorille lähelle Antiokiaa.

Efraim liittyi vuorilla sijainneen luostariyhteisön veljestöön ja aloitti siellä työnsä. Tämän jälkeen hän ei koskaan poistunut Mustilta vuorilta. Vuonna 1071 hänet asetettiin Kastalian luostarin igumeniksi.

Muistopäivä

Georgian ortodoksinen kirkko kanonisoi pyhittäjä Efraim Georgialaisen hänen Jumalalle mieluisan elämänsä sekä niiden lukuisten tekojen vuoksi, joita hän teki kansansa ja kirkon puolesta. Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Efraim Georgialaista vuosittain tammikuun 18. päivänä. Muistopäivää ei ole merkitty suomalaiseen ortodoksiseen kalenteriin.

Katso myös

Linkit

Kirjallisuutta

  • The lives of the Georgian Saints by Archpriest Zakaria Machitadze, St. Herman Press.

Soili Mustapää 1/2013