Toiminnot

Ero sivun ”Ehtoonjälkeinen palvelus” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: Ehtoonjälkeinen palvelus (kreikaksi: ''απόδειπνον - päivällisen'' jälkeen, venäjäksi: ''повечерие, poveserie'') on yksi [[Ortodoksinen kirkko|ortodoksisen ki...)
(ei mitään eroa)

Versio 12. heinäkuuta 2008 kello 21.52

Ehtoonjälkeinen palvelus (kreikaksi: απόδειπνον - päivällisen jälkeen, venäjäksi: повечерие, poveserie) on yksi ortodoksisen kirkon jumalanpalveluksista kirkollisen vuorokauden kierrossa. Palvelus toimitetaan nimensä mukaisesti ehtoopalveluksen jälkeen ja iltaruokailun jälkeen.

Palvelusvoidaan toimittaa joko suurena tai vähäisenä ehtoonjälkeisenä palveluksena.

Suuri ehtoonjälkeinen palvelus muistuttaa aamupalvelusta ja se muodostuu kolmesta osasta:

  1. Lauletaan veisu "Meidän kanssamme on Jumala...", joka kuvaa Kristuksen maailmaan tuloa
  2. Tämä osa on luonteeltaan katumussisältöinen.
  3. Tämä osa on sitten ylistystä, jossa luetaan suuri ylistysveisu ja lauletaan kanoni, lauletaan tropari "Voimien Herra ole kanssamme ..." liitelauselmina psalmin 50 jakeita.

Suuri ehtoonjälkeinen palvelus toimitetaan suuressa paastossa ja joulun, Kristuksen kasteen (teofanian), Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian ilmestyksen ja helluntain aattoina.

Vähäinen ehtoonjälkeinen palvelus toimitetaan kaikkina muina päivinä (siis kun ei toimiteta suurta ehtoonjälkeistä palvelusta). Tämä palvelus on suurta ehtoonjälkeistä palvelusta huomattavasti lyhyempi ja siihen voidaan liittää myös kanoni ja akatistos.