Toiminnot

Euthymios Uusi

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 10. lokakuuta 2011 kello 19.05 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Euthymios Uusi Thessalonikilainen (myös Euthymios Nuorempi ja muodossa Euthymius) oli Athosvuoren munkki ja Thessalonikin luostarien perustaja. Häntä kutsutaan lisänimellä "Uusi", jotta hänet erotetaan samannimisestä pyhästä Euthymios Suuresta.

Hän syntyi vuonna 823 nykyisen Turkin alueella sijainneessa Opson (Hopso) kylässä lähellä Ankyraa, Galatian maakunnassa. Noin vuonna 848 hän meni Bithyniaan Olympus-vuorelle luostariin 15 vuodeksi.

Athosvuorella

Sieltä hän meni Athos-vuorelle ja asui yhdessä armenialaisen munkki Joosefin kanssa. Athoksella hänet vihittii suureen skeemaan ja hän vietti muutamia vuosia täydellisessä hiljaisuudessa kilvoitellen. Euthymios toimi myös pylväskilvoittelijana Thessalonikin lähellä neuvoen ihmisiä.

Luostarien perustaja

Euthymios näki jumalallisia näkyjä, joista yhdessä ilmestyi hänen ystävänsä Joosef, kun tämä oli kuollut. Joosef rohkaisi Euthymiosta viemään kaksi opetuslastaan, Ignatiuksen ja Efraimin, Peristera-vuorelle lähellä Thessalonikia ja rakentamaan uudelleen pyhän Andreaksen luostarin. Euthymios tekikin näin vuonna 863 ja myöhemmin hän perusti toisen luostarin Thessalonikin lähelle.

Kuolema

Toimittuaan 14 vuotta luostarin igumenina, hän meni takaisin Athokselle. Juuri ennen kuolemaansa hän asettui Athoksen Hiera-saarelle, jossa hän kuoli vuonna 898.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Euthymios Uutta Thessalonikilaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään lokakuun 15. päivänä.

Petja Pyykkönen

Muualla internetissä