Toiminnot

Filemon ja Apfia Apostolit

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 20. marraskuuta 2010 kello 15.43 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Seitsemänkymmenen apostolin joukkoon kuuluneet apostoli '''Filemon''' ja hänen vaimonsa apostoli '''Apfia''' asuivat Fryykian Colossassa. Kun apost...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Seitsemänkymmenen apostolin joukkoon kuuluneet apostoli Filemon ja hänen vaimonsa apostoli Apfia asuivat Fryykian Colossassa. Kun apostoli Paavali oli kastanut heidät kristityiksi, he muuttivat kotinsa kappeliksi, jossa kokoontui jumalanpalveluksiin niitä ihmisiä, jotka uskoivat Kristukseen. Filemon ja Apfia omistautuivat palvelemaan erityisesti sairaita ja masentuneita.

Gazan piispa

Pyhästä Filemonista tuli Gazan piispa ja hän saarnasi Jumalan Sanaa kaikkialla Fryykiassa. Apostoli Paavali pysyi hänen opettajanaan ja ohjaajanaan ja omisti rakkaudella yhden lähetyskirjeistään (Kirje Filemonille) hänelle. Lähetyskirjeessään Paavali lähettää siunauksensa Filemonille (Filem.1:1-3):

Minä Paavali, joka olen Kristuksen Jeesuksen tähden vankina, ja veli Timoteus tervehdimme rakasta ystäväämme ja työtoveriamme Filemonia sekä sisartamme Apfiaa, taistelutoveriamme Arkipposta ja sinun talossasi kokoontuvaa seurakuntaa. Jumalan, meidän Isämme, ja Herran Jeesuksen Kristuksen armo ja rauha teille.

Tekstissä mainittu apostoli Arkippos oli Filemonin ja Apfian poika.

Pyhä Onesimus (muistopv. 15.2.), joka mainitaan myös lähetyskirjeessä, oli entinen pyhän Filemonin orja.

= Marttyyrikuolema

Pyhät Filemon ja Apfia sekä myös pyhä Arkippos (joka myös asui Colossassa) saivat kaikki marttyyrikruunun keisari Neron (54-68) hallitusaikana. Pakanallisen juhlan aikana raivostunut kansanjoukko ryntäsi kristittyjen kirkkoon, kun siellä oli menossa jumalanpalvelus. Kaikki pakenivat kauhuissaan, vain pyhät Filemon, Apfia ja Arkippos jäivät. Joukko kaappasi heidät, pahoinpiteli ja puukotti pyhää Arkipposta veitsellä niin, että hän kuoli matkalla tuomioistuimeen. Pyhät Filemon ja Apfia kivitettiin kuoliaaksi prefektin määräyksestä.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhiä apostoleja Filemonia, Apfiaa ja Arkipposta aina vuosittain marraskuun 22. päivä sekä toisen kerran helmikuun 19. päivä.

Katso myös

HAP