Toiminnot

Ero sivun ”Fjodorovin Jumalanäiti” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ikonin nimi ja löytyminen)
Rivi 4: Rivi 4:
 
== Ikonin nimi  ja löytyminen ==
 
== Ikonin nimi  ja löytyminen ==
  
Tämä ikoni sai nimensä suurruhtinas Jaroslav Vsevolodovitšiltä (k. 1246), pyhän [[Aleksanteri Nevski]]n (Nevalaisen) isältä, joka oli kasteessa saanut nimekseen (Fjodor) Feodor pyhän suurmarttyyri [[Theodoros Sotapäällikkö|Theodoros Sotapäällikön]] (muistopv. 8.2.) mukaan.
+
Tämä ikoni sai nimensä suuriruhtinas Jaroslav Vsevolodovitšiltä (k. 1246), pyhän [[Aleksanteri Nevski]]n (Nevalaisen) isältä, joka oli kasteessa saanut nimekseen (Fjodor) Feodor pyhän suurmarttyyri [[Theodoros Sotapäällikkö|Theodoros Sotapäällikön]] (muistopv. 8.2.) mukaan.
  
[[Perimätieto]] kertoo, että ikonin löysi Jaroslavin vanhempi veli, pyhä [[Georgi, Vladimirin suurruhtinas]] (muistopv. 4.2.) vanhasta puisesta [[tšasouna]]sta läheltä Gorodetsin kaupunkia. Gorodetsin Feodorovin luostari rakennettiin myöhemmin tälle paikalle. Ruhtinas Jaroslavista (Feodorista) tuli Vladimirin suurruhtinas, kun hänen veljensä Georgi kuoli taistelussa mongoleja vastaan Sit-joella. Vuonna 1239 hänen [[reliikki]]nsä siirrettiin juhlallisesti Rostoviin Vladimirin Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen [[katedraali]]in. Jaroslav peri ikonin veljeltään ja hän antoi sen edelleen omalle pojalleen pyhälle Aleksanteri Nevskille.
+
[[Perimätieto]] kertoo, että ikonin löysi Jaroslavin vanhempi veli, pyhä [[Georgi, Vladimirin suurruhtinas]] (muistopv. 4.2.) vanhasta puisesta [[tšasouna]]sta läheltä Gorodetsin kaupunkia. Gorodetsin Feodorovin luostari rakennettiin myöhemmin tälle paikalle. Ruhtinas Jaroslavista (Feodorista) tuli Vladimirin suuriruhtinas, kun hänen veljensä Georgi kuoli taistelussa mongoleja vastaan Sit-joella. Vuonna 1239 hänen [[reliikki]]nsä siirrettiin juhlallisesti Rostoviin Vladimirin Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen [[katedraali]]in. Jaroslav peri ikonin veljeltään ja antoi sen edelleen omalle pojalleen pyhälle Aleksanteri Nevskille.
  
 
== Ikoni hallitsijoiden apuna historian tapahtumissa ==
 
== Ikoni hallitsijoiden apuna historian tapahtumissa ==

Versio 9. maaliskuuta 2010 kello 19.03

Fjodorovin Jumalanäiti -ikoni
(Kuva © Ortodoksi.net)

Feodorovin eli Fjodorovin Jumalanäidin ikonin (Feodorovskajan) malli perustuu ensimmäiseen ikoniin, jonka maalasi apostoli ja evankelista Luukas. Feodorovin Jumalanäidin ikonia nimitetään joskus myös sijaintinsa vuoksi Kostroman Jumalanäidin ikoniksi, ja se muistuttaa kovasti Vladimirin Jumalanäidin ikonia.

Ikonin nimi ja löytyminen

Tämä ikoni sai nimensä suuriruhtinas Jaroslav Vsevolodovitšiltä (k. 1246), pyhän Aleksanteri Nevskin (Nevalaisen) isältä, joka oli kasteessa saanut nimekseen (Fjodor) Feodor pyhän suurmarttyyri Theodoros Sotapäällikön (muistopv. 8.2.) mukaan.

Perimätieto kertoo, että ikonin löysi Jaroslavin vanhempi veli, pyhä Georgi, Vladimirin suurruhtinas (muistopv. 4.2.) vanhasta puisesta tšasounasta läheltä Gorodetsin kaupunkia. Gorodetsin Feodorovin luostari rakennettiin myöhemmin tälle paikalle. Ruhtinas Jaroslavista (Feodorista) tuli Vladimirin suuriruhtinas, kun hänen veljensä Georgi kuoli taistelussa mongoleja vastaan Sit-joella. Vuonna 1239 hänen reliikkinsä siirrettiin juhlallisesti Rostoviin Vladimirin Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraaliin. Jaroslav peri ikonin veljeltään ja antoi sen edelleen omalle pojalleen pyhälle Aleksanteri Nevskille.

Ikoni hallitsijoiden apuna historian tapahtumissa

Jaroslav (Feodor) tunnetaan hyvin Venäjän historiassa. Hän jatkoi setänsä pyhän suurruhtinas Andrei I:n (Andrei Bogoljubski / Андрей Боголюбский, 1112-1174, muistopv. 4.7.) ja isänsä Vsevolod III:n Isonpesän (Всеволод III Ю́рьевич Большо́е Гнездо / Vsevolod III Jurjevitš Bolšoje Gnezdo, 1154-1212) kunniakasta perinnettä. Suuruhtinas Jaroslav oli tekemisissä kaikkien merkittävien Rusien historian tuon ajan tapahtumissa 1200-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

Venäjä oli mongolien vuosina 1237-1238 polttama ja raunioittama. Jaroslav nosti maan ylös tuhkasta, rakensi uudelleen kaupungit, luostarit ja kirkot. Hän kunnosti vihollisten tuhoamat kaupungit Volgan rannalta: Kašinin, Uglitšin, Jaroslavin, Kostroman, Gorodetsin.

Jaroslav (Feodor) perusti Kostromaan pyhän suurmarttyyri Theodoros Sotapäällikön kirkon ja Feodorovin luostarin lähelle Gorodetsia hänen oman suojeluspyhänsä kunniaksi. Kahdeksan vuoden ajan hän hallitsi suurruhtinaana ja johti maansa läpi tavattoman vaikean tien, ylläpiti sotilaallis-poliittista tasapainoa Kultaisessa ordan – mongolien perustaman valtion – kanssa idässä ja vastusti aktiivisesti roomalaiskatolista Eurooppaa lännessä. Hänen lähin kumppaninsa oli hänen oma poikansa, pyhä Aleksanteri Nevski, joka jatkoi Jaroslavin aloittamaa politiikkaa.

Ikoni Aleksanteri Nevskillä

Ihmeitätekevä Feodorovin Jumalanäiti -ikoni oli jatkuvasti pyhän Aleksanteri Nevskin mukana ja hän rukoili sen edessä. Aleksanteri kuoli 14. päivä marraskuuta 1263 isänsä perustamassa luostarissa ja ikoni annettiin hänen nuoremmalle veljelleen Vasilille.

Vasil Jaroslavitš oli nuorin kahdeksasta Jaroslavin pojasta. Hänen ollessaan viisivuotias, hänen isänsä Jaroslav myrkytettiin vuonna 1246 Mongolian Karakorumissa ja hänestä tuli Kostroman ruhtinas. Vuonna 1272 hänestä tuli Vladimirin suurruhtinas.

Ikoni jää Kostromaan

Suurruhtinas Valsilin neljä hallitusvuotta (1272-1276) olivat täynnä veljessotia ja ruhtinaitten riitoja. Usean vuoden ajan hän soti Novgorodia vastaan. Suurruhtinaaksi tultuaan Vasili ei mennyt Vladimiriin vaan jäi ihmeitätekevän ikonin suojelukseen Kostromaan. Hän piti tätä paikkaa turvallisempana etenkin silloin vallinneiden kulkutautien vuoksi.

Ihmeitä sotakentällä

Vasililla oli myös mahdollisuus puolustaa ruseja ulkopuolelta tulevaa vihollista vastaan. Vuonna 1272 tataarit hyökkäsivät Venäjälle ja venäläiset joukot kokoontuivat Kostromaan karkottaakseen heidät. Seuraten isoisänsä esimerkkiä, kun hän otti ihmeitätekevän Feodorovin Jumalanäidin ikonin mukaansa sotakentälle, myös ruhtinas Vasili otti ikonin mukaansa taisteluihin. Perimätiedon mukaan sokaiseva valo lähti Feodorovin ikonista ja sokaisi tataarit, jotka pakenivat Venäjältä.

Kronikka kertoo, että suurruhtinas Vasili tunsi suurta rakkautta kirkkoa ja papistoa kohtaan. Vladimirin hiippakunta oli muistanut vuosittain tataarien taistelun muistopäivänä alueensa leskiä aina piispansa Metrofanesin kuolemaan saakka. Tämä huolestutti Vasilia. Hänen avullaa suuri katedraali rakennettiin Vladimiiriin vuonna 1274. Tässä yhteydessä Vladimirin piispaksi vihittiin pyhä Serapion (muistopv. 12.7.). Hän oli toiminut aiemmin Kiovan luolaluostarin igumenina.

Venäjää uudelleen rakennetaan

Metropoliitta Kirill III (k. 1282) toimi Venäjän kirkon hierarkkien puheenjohtajana. Tämä oli ensimmäinen Venäjän kirkon piispainkokous sitten mongolien invaasion. Kirkon piirissä oli lukuisia ongelmia ja häiriöitä, mutta Venäjän kirkko oli joka tapauksessa alkanut toipua sen alennustilasta. Sen yksi tärkeimmistä tehtävistä oli yrittää palauttaa Venäjän kirkollinen kirjallisuus ja muinaisen venäläisen perinteen mukaisesti kohentaa Venäjän ruhtinaallista tilaa.

Ilman kirjoja kirkon pelastustyö oli lähes mahdotonta. Kirjat olivat välttämättömiä jumalanpalveluksien ohjeiden saamiseksi ja opetuspuheiden taustatiedoiksi, luostarisääntöjen palauttamiseksi ja uskovaisten ihmisten lukemistoiksi. Suurin ponnistuksin metropoliitta Kirill piispojensa kanssa aloitti tämän vaativan urakan. Piispainkokous hyväksyi uusia painoksia keskeisistä teoksista, jotka muodostivat ortodoksisen kirkon kanonisen perustan.

Ikoni jää Kostroman katedraaliin

Vuonna 1276 ruhtinas Vasili päätti elämänsä taipaleen. Useimmat tapahtumat hänen elämässään olivat tapahtuneet pyhän Feodorovin Jumalanäidin ikonin suojeluksessa. Vasili kuoli Kostromassa ja sinne hänet myös haudattiin. Siitä lähtien Feodorovin Jumalanäidin ikoni on ollut Kostroman pyhän Theodoros Sotapäällikön katedraalissa.

Kiinnostus Feodorovin Jumalanäidin ikoniin alkoi levitä Venäjällä 1600-luvun lopulla, kun maassa oli erilaisia levottomuuksia. Vuonna 1613 Kostrovan katedraalin Feodorovin Jumalanäidin ihmeitätekevä ikonia käytettiin uuden tsaarin Mikael Romanovin kruunajaisissa. Tämän tapahtuman muistona maaliskuun 14. päivä nimettiin tämän ikonin muistopäiväksi.

Kopioita maailmalla

Kostrovan Feodorin Jumalanäidin ikonista tehtiin useita kopioita ja yksi niistä oli tsaari Mikaelilla, jolle sen toi hänen äitinsä, myöhemmin nunnaksi vihkiytynyt Martta. 1600-luvun loppupuoliskolta erilaiset Feodorovin Jumalanäidin ikonin kopiot ovat levinneet ympäri maailmaa ja niistä on usein tullut ihmeitätekeviä ikoneja.

Ikonin tarina kirjataan

Vuonna 1670 munkkidiakoni Longinos Kostroman Hypatievin luostarista kirjoitti kertomuksen Kostaroman Feodorovin Jumalanäidin ikonin tapahtumista ja ihmeteoista.

Feodorovin Jumalanäidin ikoni on kaksipuolinen. Ikonin kääntöpuolella on kuvattuna suurmarttyyri Paraskeva puettuna ruhtinattaren pukuun. Uskotaan, että tämä kuva liittyy jotenkin pyhän Aleksanteri Nevskin vaimoon.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko viettää Kaikkeinpyhimmän Jumalansynnyttäjän, Neitsen Marian juhlaa pyhän Feodorovin ikonin muistoksi vuosittain maaliskuun 14. päivänä, mutta jossain paikalliskirkossa vietetään toista juhlaa myös elokuun 16. päivänä.

HAP

Katso myös


Jumalansynnyttäjän (Jumalanäidin) ikoneja

Jumalanäiti Ahtyrskaja | Arapetin (Arabian) Jumalanäiti | Armatian Jumalanäiti | Barskin Jumalanäiti | Belozerskin Jumalanäiti | Jumalanäiti Bogoljubskaja | Jumalanäiti Ehtymätön malja | Jumalanäiti Eksyneiden lohduttaja | Jumalansynnyttäjä Elävöittävä lähde | Jumalanäiti Ennusmerkki | Fjodorovin Jumalanäiti | Gerbovetsin Jumalanäiti | Georgian Jumalanäiti | Jumalanäiti Grebnevskaja | Imettävä Jumalanäiti | Ivironin Jumalanäiti | Jerusalemin Jumalanäiti | Jumalanäiti ilmestyy Sergei Radonežilaiselle | Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkuminen | Jumalanäidin ylistys | Jumalanäiti Kaikkien murheellisten ilo | Jumalanäiti Lohduta minua surussani | Kalugan Jumalanäiti | Kasperovin Jumalanäiti | Kazanin Jumalanäiti | Kolmikätinen Jumalanäidin ikoni | Kolotskajan Jumalanäiti | Konevitsan Jumalanäiti | Korsunin Jumalanäiti | Kostrovin Jumalanäiti | Kozelshtshanin Jumalanäiti | Kärsimyksen Jumalanäiti | Lesnan Jumalanäiti | Mirožin Jumalanäiti | Neitsyt Marian ilmestys | Neitsyt Marian syntymä | Neitsyt Marian temppeliin tuominen | Neamţun Jumalanäiti | Novgorodin Jumalanäiti | Novonikitan Jumalanäiti | Jumalanäiti Nöyrän tuki | Jumalanäiti Oi suuresti ylistetty Äiti | Okonskin Jumalanäiti | Palava pensas | Jumalanäiti Parantaja | Jumalanäidin suojelus eli Pokrova | Potšaevin Jumalanäiti | Pyhtitsan Jumalanäiti | Serafim-Divejevon Jumalanäiti | Smolenskin Jumalanäiti | Supraslin Jumalanäiti | Svjatogorskin Jumalanäiti | Tihvinän Jumalanäiti | Tinoksen Jumalanäiti | Tolgan Jumalanäiti | Jumalanäiti Totisesti on kohtuullista | Troitse-Sergijevin Jumalanäiti | Tsilkanin Jumalanäiti | Tširskin Jumalanäiti | Tšuhloman Jumalanäiti | Ustjužnan Jumalanäiti | Valamolainen Jumalanäiti | Valgetjärven Jumalanäiti | Jumalansynnyttäjä Valtaistuimella | Vladimirin Jumalanäiti | Älä itke minua, äitini |