Toiminnot

Gleb Kiovalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 5. syyskuuta 2009 kello 18.17 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset)
Marttyyrit Gleb ja Boris
(© Pyykkönen)
Pyhä marttyyri Gleb (syntymänimeltään David) oli yksi kuuluisan pyhän apostolien vertaisen Vladimir Kiovalaisen (muistopv 15.7.) pojista. Isän kuoleman jälkeen v. 1015 vanhin pojista, Vladimirin veljenpoika ja hänen omaksi ottamansa ottopoika, Turovin ruhtinas Svjatopolk, suunnitteli tappavansa muut kolme veljeksistä eli Rostovin ruhtinaan Boriksen (muistopv:t 2.5. ja 24.7.), Muromin ruhtinaan Glebin ja Novgorodin ruhtinaan Jaroslavin (myöhemmin Kiovan suurruhtinas Jaroslav I Viisas), koska hän halusi turvata näin oman valtaan pääsynsä. (kts. tarkemmin: marttyyri Boriksen elämäkerta)

Kun Svjatopolk oli tappanut Boriksen, hän päivitteli: "No, kuinka tappaisin sitten Glebin!" Hän lähetti myös Glebille viestin, jossa hän ilmoitti heidän isänsä olevan sairaana ja toivoi tapaavansa veljensä. Kun Gleb oli matkalla Svjatopolkin luo, hän sai sanan veljeltään Jaroslavilta, että isä oli kuollut ja Svjatopolk murhannut Boriksen.

Pyhä Gleb itki isäänsä ja veljeänsä ja Svjatopolkin avustajat saapuessaan paikkakunnalle, löysivät hänet suremasta kuolleita läheisiään. Gleb oli laivalla liikkeellä ja Svjatopolkin avustajat kaappasivat laivan, ottivat aseet esille tappaakseen hänet. Kuitenkin Glebin oma kokki, Torkin ehti ensin. Hän iski isäntäänsä veitsellä.

Marttyyrin ruumis heitettiin rannalle kahden puun väliin. Myöhemmin hänet haudattiin samaan kirkkoon, Vyshegorodin pyhän Basileioksen kirkkoon veljensä kanssa.

Ortodoksinen kirkko kunnioittaa marttyyrien Boriksen ja Glebin muistoa vuosittain heinäkuun 24. päivänä sekä joillakin alueilla lisäksi toukokuun 2. päivänä, jolloin ensin vuonna 1072 marttyyrien Boriksen ja Glebin reliikit siirrettiin ensimmäisen kerran heidän veljensä Kiovan suurruhtinas Jaroslav I Viisaan (1019–1054) pojan, Kiovan suurruhtinas Izjaslavin (1054–1073, 1076–1078) rakentamaan uuteen kirkkoon ja vielä toisenkin kerran suurruhtinas Vladimir Monomahin (1113–1125) aikana samana päivänä toukokuussa vuonna 1115.

Venäjällä marttyyreja Borista ja Glebiä kunnioitetaan Venäjän kansan taivaallisena suojelijana.

HAP

Katso myös

Kirjallisuutta

  • Kirkkovuoden pyhät II
    • Marttyyrit Boris ja Gleb ss. 767-770