Toiminnot

Ero sivun ”Gnostilaisuus” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

 
(Yhtä välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Gnostilaisuus''' oli aivan ensimmäisiä [[harhaoppi|harhaoppeja]], jotka nousivat uhkaamaan kristinuskoa ja joka tuomittiin [[kirkolliskokous|kirkolliskokouksissa]]. Gnostilaisuudessa korostettiin keskeisenä gnosista eli tietoa. Gnostilaisuus yhdisteli erilaisia elementtejä muista uskonnoista, pakanallisesta filosofiasta ja juutalaisuudesta ja se piti kristinuskoa osana itseään. Gnostilaisuuden vaikutuksesta syntyi paljon ns. [[deuterokanoniset kirjat|deuterokanonisia]] (''apokryfisiä'') kirjoituksia, joita ei ole hyväksytty Raamatuun. Gnostilaisuus hävisi ja laimeni aikain saatossa. Nykyään gnostilaisuutta ilmenee jonkin verran uusissa synkretistisissä, opiltaan sekoittuneissa new age -aatteissa ja -uskonnoissa.
+
'''Gnostilaisuus''' oli aivan ensimmäisiä [[harhaoppi|harhaoppeja]], jotka nousivat uhkaamaan kristinuskoa ja joka tuomittiin [[kirkolliskokous|kirkolliskokouksissa]]. Gnostilaisuudessa korostettiin keskeisenä gnosista eli tietoa. Gnostilaisuus yhdisteli erilaisia elementtejä muista uskonnoista, pakanallisesta filosofiasta ja juutalaisuudesta ja se piti kristinuskoa osana itseään. Gnostilaisuuden vaikutuksesta syntyi paljon ns. [[deuterokanoniset kirjat|deuterokanonisia]] (''apokryfisiä'') kirjoituksia, joita ei ole hyväksytty Raamattuun. Gnostilaisuus hävisi ja laimeni aikain saatossa. Nykyään gnostilaisuutta ilmenee jonkin verran uusissa synkretistisissä, opiltaan sekoittuneissa new age -aatteissa ja -uskonnoissa.
  
 
[[Käyttäjä:Hannu|Hannu Pyykkönen]]
 
[[Käyttäjä:Hannu|Hannu Pyykkönen]]
 +
 +
== Katso myös ==
 +
* [[Kataarit]]
 +
* [[Manikealaisuus]]
  
 
[[Luokka:Harhaopit]]
 
[[Luokka:Harhaopit]]
 
[[Luokka:Tyngät]]
 
[[Luokka:Tyngät]]

Nykyinen versio 19. elokuuta 2009 kello 10.13

Gnostilaisuus oli aivan ensimmäisiä harhaoppeja, jotka nousivat uhkaamaan kristinuskoa ja joka tuomittiin kirkolliskokouksissa. Gnostilaisuudessa korostettiin keskeisenä gnosista eli tietoa. Gnostilaisuus yhdisteli erilaisia elementtejä muista uskonnoista, pakanallisesta filosofiasta ja juutalaisuudesta ja se piti kristinuskoa osana itseään. Gnostilaisuuden vaikutuksesta syntyi paljon ns. deuterokanonisia (apokryfisiä) kirjoituksia, joita ei ole hyväksytty Raamattuun. Gnostilaisuus hävisi ja laimeni aikain saatossa. Nykyään gnostilaisuutta ilmenee jonkin verran uusissa synkretistisissä, opiltaan sekoittuneissa new age -aatteissa ja -uskonnoissa.

Hannu Pyykkönen

Katso myös