Toiminnot

Golia

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 21. marraskuuta 2008 kello 10.51 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset)Golian Kristuksen taivaaseen astumisen luostari sijaitsee keskiaikaisen Iaş’in koillisosassa. Kaupungin laajennettua Golian luostari sijaitsee Iaş’in keskustassa Cuza-Voda kadulla. Luostariyhteisön olemassaolosta kertova ensimmäinen historiallinen dokumentti on hautakivi vuodelta 1515.

Luostarin muurit ja erityisesti siinä oleva 29 metriä korkea vartiotorni on silmiinpistäviä. Se oli 1890-luvulla korkeampi ja sen yläosassa päivysti palomies. Torneja oli alun perin kolme, mutta kunnostustöissä niiden määrä kasvoi seitsemään ja ne rakennettiin Moskovan kirkontornien tyylisesti. Muuri on paksuudeltaan 1,2-1,5 metriä. Korkeimmassa tornissa on 120 askelta, jotka kiivettyään näkee luostarin ja seitsemän kukkulan kaupungin lintuperspektiivistä. Tornista on tullut Iaş’in symboli.

Luostarin ovat rakennuttaneet iasilainen upseeri Ioan Golia ja hänen vaimonsa Ana 1564. Luostarin rakentamiseen otti osaa italialaisia mestariarkkitehteja. Luostarin maalasi Matei Ion’in poika. Luostarin sisätilojen maalaukset ovat luultavasti vuodelta 1838. Ioan Golia mainitaan ensimmäisen kerran evankeliumikirjassa, joka on vuodelta 1575. Hän oli ostanut evankeliumin takaisin tataareilta ja lahjoittanut sen Kristuksen taivaaseen astumisen kirkolle. Vuonna 1606 Ana lahjoitti luostarin Athoksen Vatopedin luostarin hallinnointiin.

Paloherkkä luostari

Vasile Lupu ja hänen poikansa Stefăniţă korjauttivat luostaria 1650-1660. Vuonna 1687 Puolan kuningas Jan Sobieski sytytti luostarin kirkon tuleen, jonka jälkeen kirkko restauroitiin. Kirkko koki vielä yhden tulipalon ja yhden maanjäristyksen. Restauroinnit muuttivat Vasile Lupun rakentamaa luostaria merkittävästi.

Luostarissa voi nähdä myöhäisen renessanssin vaikutuksia. Lisäksi siinä on korinttilaistyyliset pylväät, jotka kannattelevat barokkityylistä yläseinää (koronis). Kirkon tornit ovat kahdeksankulmioiden muotoisia. Sisätilaratkaisut ovat saaneet vaikutteita samassa kaupungissa sijaitsevasta Kolmen Hierarkin luostarin kirkosta (Trei Ierarhi).

Vuonna 1711 tsaari Pietari I vieraili luostarissa ja piti sitä Iaş’in kaupungin kauneimpana kirkollisena rakennuksena. Hänen mielestään siinä yhdistyi iaşilainen, kreikkalainen ja venäläinen arkkitehtuuri. Luostari vahingoittui pahoin vuosien 1733 ja 1735 paloissa. Sitä korjattiin viimeisestä palosta lähtien, mutta korjaustyöt jouduttiin keskeyttämään vuonna 1738 maanjäristyksen tiputettua tornien yläosat. Vuonna 1754 isä Gherasim teki luostariin tärkeitä korjauksia, muun muassa ikonit restauroitiin. Kun Gavriil Calimachin hovi paloi vuonna 1786, voievod, hovi ja metropoliitta muuttivat Goliaan. Vuonna 1822 koko Iaş’in läpi kulki tulipalo, joka tuhosi myös monia rakennuksia Goliassa.

Golian luostari raunioitui vuoden 1863 maallistamisesta lähtien ja oli suljettu vuosina 1900 -1947. Luostaria kunnostettiin vuosina 1943-1947 metropoliitta Justianin toimesta, historiallisten muistomerkkien komission rahoituksella. Luostarin kirkko oli seurakunnan käytössä vuoteen 1992 asti, jolloin Golia aloitti luostaritoiminnan uudestaan. Nykyään luostarissa toimii museo, jossa voi ihailla luostarin aarteita monilta vuosisadoilta. Goliassa toimii myös painotalo, kustantamo ja ortodoksinen Trinitas-radiokanava (92,70 MHz).

Petja Pyykkönen

Lue myös: