Toiminnot

Ikkuna pyhyyteen (kirja)

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 9. helmikuuta 2011 kello 10.51 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Sisällysluettelo)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Kirjan kansi
Marianne Kantonen & Veijo Koivula & Eeva Zitting:
Ikkuna pyhyyteen – Ekumeeninen ikonikirja
ISBN 978-952-5823-19-6
Julkaisija ja kustantaja: Väylä-Yhtiöt Oy - Väyläkirjat
Julkaisuajankohta: tammikuu 2011
Sivumäärä: 143 sivua
Koko: 228 mm x 228 mm
Sidos: sidottu / kovakantinen

Kustantajan esittelyteksti kirjaan

Ikonit ovat ikkunoita pyhyyteen, Jumalan maailmaan. Tässä kirjassa on esillä kolmisenkymmentä joensuulaisen ikonimaalarin Eeva Zittingin ikonia. Teos on ikonimaailman yleisesitys, jonka valikoima koostuu keskeisimmistä kristillisistä kuva-aiheista. Esillä on useita Kristukseen ja pelastushistorian tapahtumiin liittyviä kuvia sekä profeettojen, evankelistojen, apostolien ja marttyyrien kuvia. Kaikilla näillä kuvilla on sama tähtäyspiste: että uskoisimme sen lupauksen sanan, joka Raamattuun ja erityisesti evankeliumeihin on kirjoitettu. Se on ilon, toivon, lohdutuksen, armon ja anteeksiantamuksen sana. Hämeenlinnalainen uskonnonopettaja, TM Marianne Kantonen on laatinut ikonien selitystekstit. Oululainen pastori, TL Veijo Koivula on kirjoittanut kuviin liittyvät mietiskelytekstit.

---

Ikkuna pyhyyteen – tiellä ykseyteen

Kirja kutsuu tarttumaan. Suklaansävyiseltä taustalta avautuu kutsuvasti harmoninen, kaunista Lohtu ja ilo -nimeä kantava Jumalanäidin ikoni. Julkaisun koskettaminen johdattaa miellyttävällä tavalla lehteilyyn, kannen ja sisuksen materiaali ovat samettiset ja tekstin fonttivalinta aivan täydellinen. Hienoa, että vielä tehdään oikeita kirjoja!

Teoksessa on kolmekymmentäkaksi ikonimaalari Eeva Zittingin ikonia, jotka kuvaavat Kristukseen ja pelastushistoriaan liittyviä aiheita. Mukana on myös profeettojen, evankelistojen, apostolien ja marttyyrien ikoneita. Ekumeenisen trion, Marianne Kantonen, Veijo Koivula, Eeva Zitting, yhteistyö on mutkatonta. Eeva maalaa, Marianne selittää, Veijo mietiskelee.

Eeva Zittingin maalamat ikonit syntyvät puupohjalle temperatekniikalla luonnonvärejä käyttäen. Maalausten sommittelu ja värimaailma ovat bysanttilaisen ikonimaalausperinteen vaikutuspiiristä. Ikonit ovat puhuttelevia, syvällisiä, hoitavia, ilman minkäänlaisia pompöösejä piirteitä. Teoksen kuvankäsittelystä vastaa Kari Riitakangas, jonka ammattitaito on kympin arvoista. Ikonien värit toistuvat kuvissa erinomaisesti.

Marianne Kantonen on ortodoksinen uskonnonopettaja. Taitavan pedagogin otteella hän luotsaa lukijan symboliikan syvälliseen maailmaan. Kirjan ulkoasun toteutus ansaitsee tässäkin kiitoksen. Vasemmalla on kuva, oikealla teksti. Samalla kun lukee, voi seurata teemaa kuvasta. Jokainen kaari, risti, vaate, laskos, väri, kirjain, säde selitetään tiiviisti, teologisesti ja tietäen. Kantosen hyvästä kynästä ovat myös ikonitaiteen yleisesitys ja informatiivinen katsaus historian kautta nykypäivään. Ikonit eivät ole ortodoksien yksinoikeus, todetaan heti alkulehdillä ja näin muut kuin ortodoksilukijat ikään kuin vapautetaan jatkamaan syventymistä kiintoisaan aiheeseen.

Mietiskelyteksteissä käsitellään herkin vedoin pohdintoja, jotka nousevat Raamatun tekstien ja pyhien kuvien ääreltä. Veijo Koivulan tekstit tuovat Jumalan läsnäolon myös arkisten kiireidemme keskelle. Kunkin ikonin kohdalla viivähdetään ja edetään kohti hengellistä ydintä. Koivulan mietiskely vie lukijan kristinuskon mysteerien äärelle. Niitä availlaan elämää ymmärtäen. Palo kohti Kristuksen kirkon ykseyttä piirtyy kompaktien tekstien punaisena lankana läpi koko teoksen. Kun kukaan meistä ei ole kirkkoäitinsä ainoa lapsi, kuuluu päivittäiseen rukoukseemme myös toisten kristittyjen, sisarten ja veljien muistaminen, Koivula tiivistää.

Ikkuna pyhyyteen on oivallinen nimivalinta ja alaotsikko Ekumeeninen ikonikirja niin ikään. Kirja on myös kiitoksen osoitus sille, että ikonimaalaus on merkittävällä tavalla edistänyt ekumeenista ajattelua ja kansakäymistä maassamme. Loppuosassa on myös sanasto. Selityksen saavat analogi, edikti, himation, mafori jne. Hakemistoa jäin kaipaamaan, koska teos palvelee myös hakuteoksena, ja naispyhiä kuvaavia ikoneita olisin toivonut olevan hieman enemmän. No, kun triolla tuntuu yhteistyö sujuvan, voidaan toivoa ja melkeinpä vaatia, että uusia teoksia vielä ilmestyy. Nyt on aika avata ikkunoita pyhyyteen.

Sirpa-Maija Vuorinen

Sisällysluettelo