Toiminnot

Ero sivun ”Isä” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: === Isä ja muut papiston kutsuma- ja puhuttelunimet === Nimitystä 'isä' käytetään yleisesti etuliitteenä puhuteltaessa piispoja, pappeja ja diakoneja sekä luostarissa munkk...)
 
(11 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
 +
== Isä ja muut papiston kutsuma- ja puhuttelunimet ==
  
=== Isä ja muut papiston kutsuma- ja puhuttelunimet ===
+
Nimitystä '''isä''' käytetään yleisesti etuliitteenä puhuteltaessa [[Piispa|piispoja]], [[Pappi|pappeja]] ja [[Diakoni|diakoneja]] sekä [[luostari]]ssa [[Munkki|munkkeja]]. Heitä voidaan siis kutsua esimerkiksi isä Esipaimeneksi tai isä Johannekseksi tai vaikka isä [[igumeni]]ksi.
  
 +
Isä (kreik. ''patir''; ven. ''otets'') viittaa papin tai piispan suhteeseen kaitsettavaan laumaansa sekä hänen hengelliseen sukulaisuuteensa seurakuntalaistensa suhteen. Papin ja piispan tulee huolehtia uskovaisista seurakuntalaisistaan kuin isä perheestään, seurakuntalaisten ollessa ikään kuin heidän hengellisiä lapsiaan. Nimi on siis seurakuntalaisten, paimennettavien, papille tai piispalle antama eräänlainen kunnioituksesta annettu arvonimi, ei ammattinimike, kuten esimerkiksi [[kirkkoherra]] tai ansaittu ja myönnetty arvonimi kuten [[rovasti]].
  
Nimitystä 'isä' käytetään yleisesti etuliitteenä puhuteltaessa piispoja, pappeja ja diakoneja sekä luostarissa munkkeja. Heitä voidaan siis kutsua esimerkiksi isä Esipaimeneksi tai isä Johannekseksi tai vaikka isä igumeniksi.
+
Varhaiskirkon aikana papiston jäseniä kutsuttiin nimellä: '''abba''' (kreik. ''abbas'', ven. ''abba''), joka on alkuaan armenialais-syyrialainen sana ja vastaa heprean ''ab''-sanaa, joka tarkoittaa isää.
  
Isä (kreik. patir; ven. otets) viittaa papin tai piispan suhteeseen kaitsettavaan laumaansa sekä hänen hengelliseen sukulaisuuteensa seurakuntalaistensa suhteen. Papin ja piispan tulee huolehtia uskovaisista seurakuntalaisistaan kuin isä perheestään, seurakuntalaisten ollessa ikään kuin heidän hengellisiä lapsiaan.
+
Alkuaan sanalla tarkoitettiin vain Jumalaa ja siitä on useita merkintöjä Raamatussa (''Mar.14:36 tai Room.8:15 tai Gal.4:6''). Sanaa käytetään vahvan luottamuksen, aidon rakkauden ja ystävyyden osoittamiseen sekä myös esimerkiksi apostoli [[Paavali (apostoli)|Paavali]] puhuttelee tällä nimellä Taivaallista Isää.
  
Varhaiskirkon aikana papiston jäseniä kutsuttiin nimellä: abba (kreik. abbas, ven. abba), joka on alkuaan armenialais-syyrialainen sana ja vastaa hebrean ab-sanaa, joka tarkoittaa isää.
+
Myöhemmin etenkin egyptiläisissä luostareissa johtajaa, [[igumeni]]a, alettiin kutsua nimellä abba. Näiden luostarien omassa kieliperinteessä sanan ''abuna'' merkitys on 'isämme' ja sitä käytetään piispojen, pappien sekä munkkien puhuttelussa.
  
Alkuaan sanalla takoitettiin vain Jumalaa ja siitä on useita merkintöjä Raamatussa (Mar.14:36 tai Room.8:15 tai Gal.4:6). Sanaa käytetään vahvan luottamuksen, aidon rakkauden ja ystävyyden osoittamiseen sekä myös esimerkiksi apostoli Paavali puhuttelee tällä nimellä Taivaallista Isää.
+
Tuosta abba-nimestä on sitten aikojen saatossa tullut myös kirkkomme piiriin tapa nimittää piispoja, pappeja ja munkkeja isiksi. Varsinaisesti nimi abba on jätetty merkitsemään ortodoksisessa kirkossa kilvoittelijoita ja ohjaajavanhuksia.
  
Myöhemmin etenkin egyptiläisissä luostareissa johtajaa, igumenia, alettiin kutsua nimellä abba. Näiden luostarien omassa kieliperinteessä sanan abuna merkitys on 'isämme' ja sitä käytetään piispojen, pappien sekä munkkien puhuttelussa.
+
== Pappien nimityksiä ja puhuttelunimiä eri kielissä ==
  
Tuosta abba-nimestä on sitten aikojen saatossa tullut myös kirkkomme piiriin tapa nimittää piispoja, pappeja ja munkkeja isiksi. Varsinaisesti nimi abba on jätetty merkitsemään ortodoksisessa kirkossa kilvoittelijoita ja ohjaajavanhuksia.
+
[[Patriarkka|Patriarkkojen]] ja piispojen (''[[arkkipiispa]]t, [[Metropoliitta|metropoliitat]], muut piispat'') nimityksistä katso Ortodoksi.netissä oleva erillinen artikkeli (-> [[KP]]/[[KS]]).
  
 +
[[Arkkimandriitta]]a voidaan kutsua nimellä isä arkkimandriitta tai käyttäen etunimeä mukana, siis pelkästään esimerkiksi isä Sergei. Englannin kielessä arkkimandriitasta käytetään nimitystä ''The Very Reverend Father'' ja puhuttelussa ''Dear Reverend'' tai pelkästään ''Dear Father'', kreikan kielessä ''Apanosiotatos'' ja puhuttelussa ''Panasiotate'', slaavin kielessä ''Otets Protopresviter'' puhuttelussa ''Dorogoe''. Kreikassa voidaan käyttää joskus myös nimitystä ''Panosiologiotatos'' ja puhuttelussa ''Panasiologiotate''.
  
=== Pappien nimityksiä ja puhuttelunimiä eri kielissä ===
+
Pappeja ja diakoneja puhutellaan suomen kielessä esimerkiksi isä Raunoksi, englannin kielessä käytetään muotoa ''Reverend Father'' puhuttelussa ''Dear Reverend'' tai vain lyhyesti ''Dear Father''. Mikäli kyseessä on naimisissa oleva pappi (''presbyteeri''), kreikaksi häntä nimitetään nimellä ''Aidesimotatos'' puhuttelussa ''Aidesimotate'', slaavissa vastaavasti ''Otets Protoierei'' ja puhuttelussa vain yksinkertaisesti ''Uvazhaemij''. Seurakunnassa elävää selibaattipappia kutsutaan kreikassa nimellä ''Osiotatos'' tai ''Osiologiotatos'' ja puhuteltaessa nimellä ''Osiotate / Osiologiotate''.
  
 +
Naimisissa tai selibaatissa olevaa olevaa seurakunnassa toimivaa diakonia nimitetään kreikaksi nimellä ''Evlavestatos'', puhuttelussa ''Evlavestate'' ja luostarissa olevaa munkkidiakonia nimellä ''Ierologiotatos'', puhuttelussa ''Ierologiotate'', slaaviksi ''Ierodiakon'' ja puhuttelussa ''Bogoslov''.
  
Patriarkkojen ja piispojen (arkkipiispat, metropoliitat, muut piispat) nimityksistä katso Ortodoksi.netissä oleva erillinen artikkeli (-> KP/KS).
+
Luostarin johtajaa, igumenia, kutsutaan suomen kielessä isä igumeniksi, englannin kielessä nimellä ''The Right Reverend Abbot'' ja puhuttelussa ''Dear Reverend Father'' tai yksinkertaisesti vain ''Dear Father''. Kreikassa nimitys on ''Igoumenos'', puhuttelussa ''Agie Igoumene'', slaavissa vastaavat ''Igoumen'' ja ''Bogoslov''.
  
Arkkimandriittaa voidaan kutsua nimellä isä arkkimadriitta tai käyttäen etunimeä mukana, siis pelkästään esimerkiksi isä Sergei. Englannin kielessä arkkimandriitasta käytetään nimitystä The Very Reverend Father ja puhuttelussa Dear Reverend tai pelkästään Dear Father, kreikan kielessä Apanosiotatos ja puhuttelussa Panasiotate, slaavin kielessä Otets Protopresviter puhuttelussa Dorogoe. Kreikassa voidaan käyttää joskus myös nimitystä Panosiologiotatos ja puhuttelussa Panasiologiotate.
+
Naisluostarin johtajaa, [[igumenia]]a, kutsutaan suomessa esimerkiksi äiti Marinaksi. Englannin kielessä nimitys on ''The Reverend Mother Superior'' ja puhuttelussa ''Reverend Mother''. Kreikassa muodot ovat ''Igoumeni'' ja ''Hagia Igoumeni''.
  
Pappeja ja diakoneja puhutellaan suomen kielessä esimerkiksi isä Raunoksi, englannin kielessä käytetään muotoa Reverend Father puhuttelussa Dear Reverend tai vain lyhyesti Dear Father. Mikäli kyseessä on naimisissa oleva pappi (presbyteeri), kreikaksi häntä nimitetään nimellä Aidesimotatos puhuttelussa Aidesimotate, slaavissa vastaavasti Otets Protoierei ja puhettelussa vain yksinkertaisesti Uvazhaemij. Seurakunnassa elävää selibaattipappia kutsutaan kreikassa nimellä Osiotatos tai Osiologiotatos ja puhuteltaessa nimellä Osiotate / Osiologiotate.
+
Munkkia saatetaan kutsua Suomessa sekä nimityksellä veli tai myös isä, etenkin silloin kun hän on samalla pappi tai diakoni. Engalnnin kielessä nimitys on ''Brother'' ja puhuttelussa pelkästään ''Dear Brother''. Kreikassa vastaavat ovat ''Adelphos'' ja puhuttelussa ''Adelphe''. Joskus käytetään myös nimitystä ''Monach''.
  
Naimisissa tai selibaatissa olevaa olevaa seurakunnassa toimivaa diakonia nimitetään kreikaksi nimellä Evlavestatos, puhuttelussa Evlavestate ja luostarissa olevaa munkkidiakonia nimellä Ierologiotatos, puhuttelussa Ierologiotate, slaaviksi Ierodiakon ja puhuttelussa Bogoslov.
+
Naisluostarin asukasta, [[nunna]]a, kutsutaan Suomessa vaihtelevasti joko äidiksi tai sisareksi, hieman oman kultuuritaustan mukaan. Englannin kielessä käytetään muotoa ''Sister'', mutta myös muotoa ''Mother'' näkee joskus käytettävän, puhuttelussa ''Dear Sister / Dear Mother''. Kreikassa nimitys on ''Adelphi'', slaavissa ''Monaschka'', joita molempia käytetään myös puhuttelussa.
  
Luostarin johtajaa, igumenia, kutsutaan suomen kielessä isä igumeniksi, englannin kielessä nimellä The Right Reverend Abbot ja puhuttelussa Dear Reverend Father tai yksinkertaisesti vain Dear Father. Kreikassa nimitys on Igoumenos, puhuttelussa Agie Igoumene, slaavissa vastaavat Igoumen ja Bogoslov.
+
Rippi-isälle eli omalle hengelliselle isälle on Kreikassa ja Venäjällä annettu omat nimityksensä. Kreikassa hänen nimityksensä on ''Geron'', puhuttelussa ''Geronta'' ja slaavissa ''Vladika'', puhuttelussa on sama muoto.
  
Naisluostarin johtajaa, igumeniaa, kutsutaan suomessa esimerkiksi äiti Marinaksi. Englannin kielessä nimitys on The Reverend Mother Superior ja puhuttelussa Reverend Mother. Kreikassa muodot ovat Igoumeni ja Hagia Igoumeni.
+
[[Käyttäjä:Hannu|HAP]]
  
Munkkia saatetaan kutsu Suomessa sekä nimityksellä veli tai myös isä, etenkin silloin kun hän on samalla pappi tai diakoni. Engalnnin kielessä nimitys on Brother ja puhuttelussa pelkästään Dear Brother. Kreikassa vastaavat ovat Adelphos ja puhuttelussa Adelphe. Joskus käytetään myös nimitystä Monach.
+
== Katso myös ==
  
Naisluostarin asukasta, nunnaa, kutsutaan Suomessa vaihtelevasti joko äidiksi tai sisareksi, hiemen oman kultuuritaustan mukaan. Englannin kielessä käytetään muotoa Sister, mutta myös muotoa Mother näkee joskus käytettävän, puhuttelussa Dear Sister / Dear Mother. Kreikassa nimitys on Adelphi, slaavissa Monaschka, joita molempia käytetään myös puhuttelussa.
+
* [[Ortodoksisia tervehdyksiä]]
 +
* [[Korkeasti Pyhitetty]] / [[Korkeasti Siunattu]]
 +
* [[Piispa]]
  
Rippi-isälle eli omalle hengelliselle isälle on Kreikassa ja Venäjällä annettu omat nimityksensä. Kreikassa hänen nimityksensä on Geron, puhuttelussa Geronta ja slaavissa Vladika, puhuttelussa on sama muoto.
+
== Muualla internetissä ==
  
HAP
+
* Isä Lars Ahlbäck blogissaan: [http://sanapapilta.blogspot.com/2012/01/isa-muille-ei-itselleen.html Isä muille, ei itselleen ]
Katso myös:
 
  
    * Ortodoksisia tervehdyksiä
+
[[Luokka:Arvonimet]]
    * Korkeasti Pyhitetty / Korkeasti Siunattu
 
    * Piispa
 

Versio 1. tammikuuta 2012 kello 16.07

Isä ja muut papiston kutsuma- ja puhuttelunimet

Nimitystä isä käytetään yleisesti etuliitteenä puhuteltaessa piispoja, pappeja ja diakoneja sekä luostarissa munkkeja. Heitä voidaan siis kutsua esimerkiksi isä Esipaimeneksi tai isä Johannekseksi tai vaikka isä igumeniksi.

Isä (kreik. patir; ven. otets) viittaa papin tai piispan suhteeseen kaitsettavaan laumaansa sekä hänen hengelliseen sukulaisuuteensa seurakuntalaistensa suhteen. Papin ja piispan tulee huolehtia uskovaisista seurakuntalaisistaan kuin isä perheestään, seurakuntalaisten ollessa ikään kuin heidän hengellisiä lapsiaan. Nimi on siis seurakuntalaisten, paimennettavien, papille tai piispalle antama eräänlainen kunnioituksesta annettu arvonimi, ei ammattinimike, kuten esimerkiksi kirkkoherra tai ansaittu ja myönnetty arvonimi kuten rovasti.

Varhaiskirkon aikana papiston jäseniä kutsuttiin nimellä: abba (kreik. abbas, ven. abba), joka on alkuaan armenialais-syyrialainen sana ja vastaa heprean ab-sanaa, joka tarkoittaa isää.

Alkuaan sanalla tarkoitettiin vain Jumalaa ja siitä on useita merkintöjä Raamatussa (Mar.14:36 tai Room.8:15 tai Gal.4:6). Sanaa käytetään vahvan luottamuksen, aidon rakkauden ja ystävyyden osoittamiseen sekä myös esimerkiksi apostoli Paavali puhuttelee tällä nimellä Taivaallista Isää.

Myöhemmin etenkin egyptiläisissä luostareissa johtajaa, igumenia, alettiin kutsua nimellä abba. Näiden luostarien omassa kieliperinteessä sanan abuna merkitys on 'isämme' ja sitä käytetään piispojen, pappien sekä munkkien puhuttelussa.

Tuosta abba-nimestä on sitten aikojen saatossa tullut myös kirkkomme piiriin tapa nimittää piispoja, pappeja ja munkkeja isiksi. Varsinaisesti nimi abba on jätetty merkitsemään ortodoksisessa kirkossa kilvoittelijoita ja ohjaajavanhuksia.

Pappien nimityksiä ja puhuttelunimiä eri kielissä

Patriarkkojen ja piispojen (arkkipiispat, metropoliitat, muut piispat) nimityksistä katso Ortodoksi.netissä oleva erillinen artikkeli (-> KP/KS).

Arkkimandriittaa voidaan kutsua nimellä isä arkkimandriitta tai käyttäen etunimeä mukana, siis pelkästään esimerkiksi isä Sergei. Englannin kielessä arkkimandriitasta käytetään nimitystä The Very Reverend Father ja puhuttelussa Dear Reverend tai pelkästään Dear Father, kreikan kielessä Apanosiotatos ja puhuttelussa Panasiotate, slaavin kielessä Otets Protopresviter puhuttelussa Dorogoe. Kreikassa voidaan käyttää joskus myös nimitystä Panosiologiotatos ja puhuttelussa Panasiologiotate.

Pappeja ja diakoneja puhutellaan suomen kielessä esimerkiksi isä Raunoksi, englannin kielessä käytetään muotoa Reverend Father puhuttelussa Dear Reverend tai vain lyhyesti Dear Father. Mikäli kyseessä on naimisissa oleva pappi (presbyteeri), kreikaksi häntä nimitetään nimellä Aidesimotatos puhuttelussa Aidesimotate, slaavissa vastaavasti Otets Protoierei ja puhuttelussa vain yksinkertaisesti Uvazhaemij. Seurakunnassa elävää selibaattipappia kutsutaan kreikassa nimellä Osiotatos tai Osiologiotatos ja puhuteltaessa nimellä Osiotate / Osiologiotate.

Naimisissa tai selibaatissa olevaa olevaa seurakunnassa toimivaa diakonia nimitetään kreikaksi nimellä Evlavestatos, puhuttelussa Evlavestate ja luostarissa olevaa munkkidiakonia nimellä Ierologiotatos, puhuttelussa Ierologiotate, slaaviksi Ierodiakon ja puhuttelussa Bogoslov.

Luostarin johtajaa, igumenia, kutsutaan suomen kielessä isä igumeniksi, englannin kielessä nimellä The Right Reverend Abbot ja puhuttelussa Dear Reverend Father tai yksinkertaisesti vain Dear Father. Kreikassa nimitys on Igoumenos, puhuttelussa Agie Igoumene, slaavissa vastaavat Igoumen ja Bogoslov.

Naisluostarin johtajaa, igumeniaa, kutsutaan suomessa esimerkiksi äiti Marinaksi. Englannin kielessä nimitys on The Reverend Mother Superior ja puhuttelussa Reverend Mother. Kreikassa muodot ovat Igoumeni ja Hagia Igoumeni.

Munkkia saatetaan kutsua Suomessa sekä nimityksellä veli tai myös isä, etenkin silloin kun hän on samalla pappi tai diakoni. Engalnnin kielessä nimitys on Brother ja puhuttelussa pelkästään Dear Brother. Kreikassa vastaavat ovat Adelphos ja puhuttelussa Adelphe. Joskus käytetään myös nimitystä Monach.

Naisluostarin asukasta, nunnaa, kutsutaan Suomessa vaihtelevasti joko äidiksi tai sisareksi, hieman oman kultuuritaustan mukaan. Englannin kielessä käytetään muotoa Sister, mutta myös muotoa Mother näkee joskus käytettävän, puhuttelussa Dear Sister / Dear Mother. Kreikassa nimitys on Adelphi, slaavissa Monaschka, joita molempia käytetään myös puhuttelussa.

Rippi-isälle eli omalle hengelliselle isälle on Kreikassa ja Venäjällä annettu omat nimityksensä. Kreikassa hänen nimityksensä on Geron, puhuttelussa Geronta ja slaavissa Vladika, puhuttelussa on sama muoto.

HAP

Katso myös

Muualla internetissä