Toiminnot

Johannes Uuden luostari

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 17. lokakuuta 2008 kello 13.25 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset)
Johannes Uuden luostari sijaitsee Suceavan kaupungin länsipuolella. Sen rekennutti voievod Bogdan III ja hänen poikansa Ştefăniţă vuosina 1514-1522. Bogdan ei saanut kirkkoa valmiiksi, joten hänen poikansa Ştefăniţă rakensi kirkon ikkunatasosta ylöspäin. Hän halusi jatkaa isänsä työtä ja pönkittää omaa auktoriteettiaan. Ştefăniţă luovutti kirkon Metropoliitta Teoctist’ille.


Johannes Uuden luostarin Gregorios Voittajan kirkko

Luostarin pyhän Gregorios Voittajan kirkko on ainut pohjakaavaltaan kolmiosainen kirkko, joka rakennettiin Ştefan cel Maren ja Petru Rareşin välisenä aikana. Se on samankaltainen kuin Neamţun Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko. Siinä on suippokärkiset ikkunat, jotka on koristeltu kaiverretuilla kivillä. Apsiksen ikkunat ovat pyöreäkärkiset. Ikkunat ovat huomattavan pieniä. Huomiota herättävä elementti on kirkon katto, joka on pääasiassa punainen, mutta siinä on ympäri kirkon meneviä koristekuvioita kahdessa tasossa.


Gregorios Voittajan kirkon kattokoristeita

Katonharjan alla menee kaksi riviä pieniä syvennyksiä, lukuun ottamatta länsisivua, jossa menee vain yksi rivi. Ulkoseinä maalattiin Petru Rareşin aikaan vuonna 1534. Eteläpuolella syvennyksissä voi vielä nähdä freskoja arkkienkeleistä. Länsipuolella on kuvattuna Neitsyt Marian akatistoksen -ikoni ja viimeinen tuomio. Romaniassa vain Pătrăuţissa ja Voroneţissa viimeinen tuomio on kuvattu kirkon länsipuolelle. Ne maalattiin noin 15 vuotta pyhän Gregorios Voittajan kirkkoa myöhemmin. Romanian kirkoista vain Johannes Uuden ja Voroneţin luostareissa sisäänkäynti ei mene tämän maalauksen läpi.

Petja Pyykkönen

Lue myös: