Toiminnot

Ero sivun ”Johannes Uusi Suceavalainen” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: Pyhä '''Johannes Uusi Suceavalainen''' (romaniaksi: ''Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava'') on kuuluisa romanialainen ja eritoten moldovalainen [[Ortodoksinen kirkko|ortodok...)
 
Rivi 11: Rivi 11:
 
== [[Reliikki|Reliikit]] ==
 
== [[Reliikki|Reliikit]] ==
  
Kuultuaan kuolemasta Reiz päätti kaivaa marttyyrin ruumiin ylös haudastaan ja varastaa sen kostonsa seuraavana toimena, mutta Johannes ilmestyi unessa kaupungin ortodoksiselle papille ja ilmoitti tästä rikoksesta ja pyysi pappia tuomaan hänen ruumiinsa ortodoksiseen kirkkoon. Tämä oli suuren marttyyrin ensimmäinen ihmeteko. Vuosia hänen reliikkinsä olivat Cetatea Albăssa, missä niistä tuli kuuluisat parantavien ja tervehdyttävien voimiensa vuoksi. Voievod [[Aleksanteri Hyvä]] (''Alexandru cel Bun'') kuuli marttyyrin reliikeistä ja hän kehotti Moldovan metropoliitta Iosifi Musatia järjestämään niiden siirron pääkaupunkiin, Suceavaan kesäkuun 24. päivä vuonna 1402, mistä alkaen tähän päivään saakka Johanneksen maatumattomat reliikit ovat olleet hänen nimeään kantavassa [[Johannes Uuden luostari]]ssa Suceavassa.
+
Kuultuaan kuolemasta Reiz päätti kaivaa marttyyrin ruumiin ylös haudastaan ja varastaa sen kostonsa seuraavana toimena, mutta Johannes ilmestyi unessa kaupungin ortodoksiselle papille ja ilmoitti tästä rikoksesta ja pyysi pappia tuomaan hänen ruumiinsa ortodoksiseen kirkkoon. Tämä oli suuren marttyyrin ensimmäinen ihmeteko. Vuosia hänen reliikkinsä olivat Cetatea Albăssa, missä niistä tuli kuuluisat parantavien ja tervehdyttävien voimiensa vuoksi. Voievod [[Alexandru cel Bun|Aleksanteri Hyvä]] (''Alexandru cel Bun'') kuuli marttyyrin reliikeistä ja hän kehotti Moldovan metropoliitta Iosifi Musatia järjestämään niiden siirron pääkaupunkiin, Suceavaan kesäkuun 24. päivä vuonna 1402, mistä alkaen tähän päivään saakka Johanneksen maatumattomat reliikit ovat olleet hänen nimeään kantavassa [[Johannes Uuden luostari]]ssa Suceavassa.
  
 
Pyhä Johannes Uusi on yksi kunnioitettavimmista pyhistä Moldovassa ja hänen reliikkien äärellä on tapahtunut lukuisia ihmeitä. Hänen muistoaan kunnioitetaan Romanian ortodoksisessa kirkossa kesäkuun 2. ja 24. päivinä.
 
Pyhä Johannes Uusi on yksi kunnioitettavimmista pyhistä Moldovassa ja hänen reliikkien äärellä on tapahtunut lukuisia ihmeitä. Hänen muistoaan kunnioitetaan Romanian ortodoksisessa kirkossa kesäkuun 2. ja 24. päivinä.

Versio 21. marraskuuta 2008 kello 21.35

Pyhä Johannes Uusi Suceavalainen (romaniaksi: Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava) on kuuluisa romanialainen ja eritoten moldovalainen ortodoksinen 1300-luvun pyhä.

Elämä

Pyhä Johannes syntyi Vähän Aasian Trebizondissa noin vuonna 1300 hurskaille ortodoksisille vanhemmille. Hänen isänsä oli kauppias ja Johannes seurasi hänen jalanjälkiään. Kauppamatkalla Cetatea Albăssa, joka oli siihen ainaan osa Moldovaa, mutta kuuluu nyt Bilhorod-Dnistrovs'kyyn alueseen Ukrainassa, Johannes tutustui venetsialaiseen kauppiaaseen nimeltään Reiz ollessaa purjehtimassa Mustallamerellä. He keskustelivat usein uskonasioista ja nähdessään, että Johannes aina voitti hänen argumenttinsa, venetsialainen päätti kostaa.

Kuolema

Saavuttuaan Cetatea Albăan Reiz levitti huhua, että huolimatta nousevasta kristillisyydestä Johannes oli kiinnostunut muslimien uskosta. Cetatea Albă oli tuohon aikaan muslimitataarien valloittama ja kun hallitsijat kuulivat huhun, he kutsuivat Johanneksen luokseen. Hänet vietiin hallitsijan eteen ja häneltä kysyttiin, haluaisiko hän hyljätä kristinuskon ja tulla muslimiksi. Johannes vastasi, ettei hän koskaan luovu uskostaan totiseen Jumalaan käskystä palvella luotua asiaa tai ihmisen keksintöä. Tämä vastaus loukkasi tataarien hallitsijaa, joka määräsi Johanneksen luopumaan uskostaan kidutuksen uhalla. Johannes kieltäytyi tekemästä näin kestäen lukuisia iskuja ja kokien lopulta marttyyrikuoleman tullen ennen kuolemaansa vedetyksi hevosten perässä läpi kaupungin katujen, jonka jälkeen hänen kaulansa katkaistiin ”fanaattisen juutalaisen” toimesta. Tämä tapahtui vuonna 1330 ja Johannes oli siis silloin noin 30 vuoden ikäinen.

Reliikit

Kuultuaan kuolemasta Reiz päätti kaivaa marttyyrin ruumiin ylös haudastaan ja varastaa sen kostonsa seuraavana toimena, mutta Johannes ilmestyi unessa kaupungin ortodoksiselle papille ja ilmoitti tästä rikoksesta ja pyysi pappia tuomaan hänen ruumiinsa ortodoksiseen kirkkoon. Tämä oli suuren marttyyrin ensimmäinen ihmeteko. Vuosia hänen reliikkinsä olivat Cetatea Albăssa, missä niistä tuli kuuluisat parantavien ja tervehdyttävien voimiensa vuoksi. Voievod Aleksanteri Hyvä (Alexandru cel Bun) kuuli marttyyrin reliikeistä ja hän kehotti Moldovan metropoliitta Iosifi Musatia järjestämään niiden siirron pääkaupunkiin, Suceavaan kesäkuun 24. päivä vuonna 1402, mistä alkaen tähän päivään saakka Johanneksen maatumattomat reliikit ovat olleet hänen nimeään kantavassa Johannes Uuden luostarissa Suceavassa.

Pyhä Johannes Uusi on yksi kunnioitettavimmista pyhistä Moldovassa ja hänen reliikkien äärellä on tapahtunut lukuisia ihmeitä. Hänen muistoaan kunnioitetaan Romanian ortodoksisessa kirkossa kesäkuun 2. ja 24. päivinä.

Hannu ja Petja Pyykkönen

Katso myös