Toiminnot

Kirkkopäivien toinen päivä

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 12. kesäkuuta 2010 kello 22.59 – tehnyt Sonja (keskustelu | muokkaukset)

Kirkkopäivien toinen päivä 12.6.2010

Toinen kirkkopäivien päivä on ollut täyteläinen. Siihen on mahdutettu kuoroharjoituksia, kuorokatselmus, kolme konserttia, ristisaatto, patriarkan juhlaluento ja kolme muuta virallista ohjelmaan merkittyä luentoa ja muutama muu epävirallinenkin, nukketeatteria. paraklesis, maakuntaretkiä, iltajuhla ja väliin vielä ruokailutkin.

Patriarkan juhlaluento

Patriarkka Bartolomeos puhui kirkkopäivillä Joensuussa 12.6.2010
Patriarkka Bartolomeos tapasi nuoria kirkkopäivillä Joensuussa 12.6.2010
Munkkidiakoni Serafim Seppälä luennoi ortodoksisilla kirkkopäivillä

Patriarkan luento löytyy Ortodoksi.netistä niin referoituna kuin myös suomeksi ja englanniksi lähes täydellisinä tekstiversioina. -> Patriarkka Bartolomeos puhui kirkkopäivillä

Konsertit

Bysanttilaisen kirkkomusiikin konsertti

Konsertti pidettiin ortodoksisen seminaarin kirkossa ja kaikki eivät mahtuneet sisälle ja ulos sateeseen jäi suuri joukko sisälle pyrkiviä. Varmasti siihen vaikutti se, että konsertti oli ilmainen, mutta myöskin ehdottomasti se, että bysanntilainen kirkkomusiikki on ottanut ja saanut jalansijaa jo Suomessakin ja se kiinnostaa monia.

Kvartettikilpailun finaali

Ortodoksisten kirkkopäivien kvartettikilpailun finaali pidetään Yliopiston Carelia-salissa. Konsertissa esiintyvät seuraavat viisi kvartettia:

  • Aleksandra-kvartetti Tampereelta
  • Anno Quadratus-kvartetti Tampereelta
  • Kataja-kvaratetti Helsingistä
  • Sonos-kvartetti Tampereelta
  • Uspenskin Katedraalikuoron naiskvartetti Helsingistä

Kvartetit järjestäytyivät ensimmäistä kertaa vuonna 2008 ja kilpailun esikarsinta suoritettiin äänitteen perusteella. Kvartetit saivat käyttöönsä pakollisen kilpailukappaleen maraskuussa 2009.

Kilpailuohjelma on vapaavalintainen ortodoksita kirkkomusiikkia edustava kokonaisuus, jossa yhden kappaleen on oltava suomalaiselta kirkkomusiikin säveltäjältä ja yksi teos on kaikille: Timo Ruottisen "Jumala on Herra, tropari Sergeille ja Hermanille".

Laulu- ja musiikkipedagogeista, kirkkomusiikin säveltäjistä ja kuoronjohtajista koostuva tuomaristo arvostelee kirkkopäivien taiteellisen johtajan, dir.cant. Jarmo Lehdon johdolla kvartetit. Arviointi käsittää kvartetin suoriutumisen ja ohjelman eri osa-alueet kuulemnsa ja näkemänsä perusteella.

Palkinnot jaetaan sunnuntaina 13.6.2010 kirkkopäivien pääjuhlassa ja samlla kuullaan lyhyt näyte kilpilussa menestyneimmältä kvartetilta.

Iltakonsertti

Illalla klo 22 onJoensuun ev.-lut.kirkossa lauantain iltakonserii, jossa esiintyy Suomen ortodoksinen kanttorikuoro Rita Varosen johdolla.

Tämä kuoro on perustettu jo 1932, jolloin Ortodoksisten kanttorian liitto perusti sen yhdistyksensä yhteyteen. Kuoro on koostunut vuosien saatossa kirkkomme päätoimisista kanttoreista ja kirkkomusiikin opiskelijoista. Kuoro on oleellinen osa kanttorien ammatillista täydennyskoulutusta.

Kuoron tavoitteina on edistää suomalaista ortodoksista kirkkomusiikkia ja esittää harvemmin kuultuja teoksia. Johtajina ovat vuosien aikan toimineet muiden muassa:

  • Pekka Torhamo
  • Risto Matsi
  • Jarmo Lehto
  • Juhani Matsi ja
  • Petri Nykänen

Vuonna 2009 OKL päätti valita kuoron johtajaksi kanttorikunnan ulkopuolelta dipl.kuoronjohtaja Rita Varosen, joka on unkarilaissyntyinen kuoropedagogina Jyväskylässä toimiva kuoronjohtaja.

Illan ohjelmassa on ortodoksisen kirkkomusikin ohessa muutakin kuoromusiikkia. Konserrti alkaa kuoron siirtymisellä luterilaisen kirkon alttarille ja laulaessa Henryk Góreckin "Miseren". Muussa ohjelmassa on suomalaisten nuorien ortodksisten kirkkosäveltäjien, muiden muassa Mikko Sidoroffin ja Heikki Hattusen sävellyksiä. Myös vanhempaa suomalaista ja ulkolaista kirkko- ja kuoromusiikkia sisältyy kuoron illan ohjelmistoon.

Jumalanpalvelukset

Lauantaina päivä alkoi Ristisaatolla, joka lähti Joensuun Pyhän Nikolaoksen kirkolta ja päätyi Joensuun Areenalle, pääohjelmapaikalle.

Illalla klo 18 toimitettiin ehtoopalvelus, joosa palvelusta johti HP patriarkka Bartholomeos apunaan alttarilla KP Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo ja KP Helsingin metropoliitta Ambrosius papiston avustaman. Palvelus toimitettiin rukouksien ja laulujen osalta osin suomeksi ja osin kreikaksi.

Palveluksen jälkeen patriarkka kulki kirkkokansan parissa jakaen siunauksia ja pieniä lahjoja, etenkin lapsille. Patriarkka oli vieraillut päivän aikana myös ONL:n vuosijuhlilla, jossa lapset ja nuoret saivat hänen aidon ja rakastettavan huomionsa. -> Patriarkka Bartolomeos tapasi nuoria kirkkopäivillä

Muutakin ohjelmaa

Päiville mahtui ohjelmaa kaikenikäisille. Pienimmät voivat katsella ja kokea nukketeatterissa Satuteatteri Punahilkan esityksen kansansadusta "Hypivä prinsessa". Vähän vanhemmille oli illan päättyessä, aikuisten mennessä iltakonsertteihin, oma iltajuhlansa ikään sopivan musiikin kera.

Päivän ohjelmassa oli kaksi mielenkiintoista lentoa, joista toinen - TM Vladimir Sokratilin luento - käsitteli "Luomakuntaa ikoneissa" ja toinen - munkkidiakoni Serafim Seppälän luento - "Luomiskertomusta - ovena olemassaolon mysteeriin". Tästä luennosta on lyhyt referaatti Ortodoksi.netissä ja sen voi kuunnella myös kokonaan äänitriedostona jonkin aikaa.

HAP