Toiminnot

Ero sivun ”Kosmas ja Damianos Arabialaiset” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Kosmas_damianos_arabialaiset02.jpg|thumb|Parantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset, muistopäivä 17.10.<br>(&copy; Pyykkönen)]]
+
[[Kuva:Kosmas_damianos_arabialaiset02.jpg|thumb|300 px|<center>Pyhät palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset, muistopäivä 17.10.<br><small>(''Valokuva &copy; Pyykkönen'')</small></center>]]
[[Kuva:Kosmas_damianos_arabialaiset01.jpg|thumb|Parantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset (suuret laidoilla) sekä heidän heidän veljensä Leontios, Euprepios ja Anthimos. 500-luvun stukko Egyptistä Wadi Sargan luostarin läheisyydestä. Heidän selviämistään polttamalla kiduttamisesta kuvataan palmunlehdillä heidän jalkojensa alla. He kuolivat keisari Diocletian vainoissa 200-luvulla.<br>(&copy; Pyykkönen)]]
+
[[Kuva:Kosmas_damianos_arabialaiset01.jpg|thumb|300 px|<center>Pyhät palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset (suuret henkiöhahmot laidoilla) sekä heidän heidän veljensä Anthimos, Eutropios ja Leontios. 500-luvun stukko Egyptistä Wadi Sargan luostarin läheisyydestä. Heidän selviämistään polttamalla kiduttamisesta kuvataan palmunlehdillä heidän jalkojensa alla. He kuolivat keisari Diocletian vainoissa 200-luvulla.<br><small>(&copy; Pyykkönen)</small></center>]]
Kosmas ja Damianos nimisiä pyhiä on kolme paria: Palkattaparantajat [[Kosmas ja Damianos Arabialaiset]] (muistopäivä 17.10.), palkattaparantajat [[Kosmas ja Damianos Vähä-Aasialaiset]] (joskus myös muodossa Aasialaiset, muistopäivä 1.11.), palkattaparantajat [[Kosmas ja Damianos Roomalaiset]] (muistopäivä 1.7.)
+
Kosmas ja Damianos nimisiä pyhiä on todennäköisesti ollut kolme eri paria: Palkattaparantajat [[Kosmas ja Damianos Arabialaiset]] (muistopäivä 17.10.), palkattaparantajat [[Kosmas ja Damianos Roomalaiset]] (muistopäivä 1.7.) ja palkattaparantajat [[Kosmas ja Damianos Vähäaasialaiset]] (joskus myös muodossa Aasialaiset, muistopäivä 1.11.). Tämä artikkeli käsittelee ensimmäistä paria, pyhiä palkattaparantajia Kosmas ja Damianos Arabialaisia.
  
'''Muualla Internetissä:'''
+
== Lääkäreinä Kilikiassa ==
  
* [http://ocafs.oca.org/FeastSaintsViewer.asp?SID=4&ID=1&FSID=102986 OCA]
+
Pyhät marttyyrit ja palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Arbialaiset olivat kaksoset ja he toimivat lääkäreinä Kilikiassa silloisessa Arabiassa, sillä arabialaiset olivat vallanneet tämän nykyisessä Vähä-Aasiassa, Turkissa, Syyrian rajan tuntumassa sijainneen alueen. Veljekset matkustivat eripuolilla valtakuntaa kaupungeissa ja kylissä saarnaten samalla Kristuksesta ja parantaen sairaita.
* [http://www.dacb.org/stories/egypt/cosmas_damian.html DACB]
+
 
 +
== Myös veljet marttyyreja ==
 +
 
 +
He eivät ottaneet mitään maksua antamastaan hoidosta ja avusta potilailtaan ja siksi heitä nimitetään palkattaparantajiksi. Veljekset olivat hartaita kristittyjä. Lääketiedettä he olivat opiskelleet Syyriassa. Heidän veljensä, '''Anthimos, Eutropios ja Leontios'' olivat myös [[kristitty]]jä ja kokivat myös [[marttyyri]]kuoleman.
 +
 
 +
Kilikiassa [[pakana]]t pysäyttivät lääkäriveljekset ja heidän veljensä ja veivät heidät käskynhaltija Lysiaksen eteen tuomittaviksi. Koska he eivät halunneet luopua uskostaan, kuvernööri määräsi pahoinpideltäväksi heidät raa’alla tavalla ja heitettäväksi sen jälkeen mereen. Jumalan [[enkeli]] pelasti kuitenkin heidät merestä ja vei rannalle. Pakanat ottivat heidät kuitenkin kiinni uudestaan ja mestasivat niin pyhät palkattaparantajat kuin heidän kolme veljeään.
 +
 
 +
== Muistopäivä ==
 +
 
 +
[[Ortodoksinen kirkko]] muistelee pyhiä palkattaparantajia Kosmas ja Damios Arabialaisia vuosittain heidän omana [[muistopäivä]]nään lokakuun 17. päivänä. Suomalaiseeen ortodoksiseen kalenteriiin heidän muistopäiväänsä ei ole kuitenkaan merkitty, mutta muualla ortodoksisessa maailmassa heitä muistellaan ja heidän muistolleen on vihitty myös kirkkoja. Heitä ei kuitenkaan tule sekoittaa toisiin samannimisiin pyhiin palkattaparantajiin Kosmas ja Damianos Vähäaasialaisiin (muistopv. 1.11.) ja Kosmas ja Damianos Roomalaisiin (muistopv. 1.7.).
 +
 
 +
[[:Käyttäjä:Hannu|HAP]]
  
 
[[Luokka:Pyhät]]
 
[[Luokka:Pyhät]]
[[Luokka:Tyngät]]
+
[[Luokka:Palkattaparantajat]]
[[Luokka:Marttyyrit]]
 

Versio 5. joulukuuta 2009 kello 22.29

Pyhät palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset, muistopäivä 17.10.
(Valokuva © Pyykkönen)
Pyhät palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset (suuret henkiöhahmot laidoilla) sekä heidän heidän veljensä Anthimos, Eutropios ja Leontios. 500-luvun stukko Egyptistä Wadi Sargan luostarin läheisyydestä. Heidän selviämistään polttamalla kiduttamisesta kuvataan palmunlehdillä heidän jalkojensa alla. He kuolivat keisari Diocletian vainoissa 200-luvulla.
(© Pyykkönen)

Kosmas ja Damianos nimisiä pyhiä on todennäköisesti ollut kolme eri paria: Palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset (muistopäivä 17.10.), palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Roomalaiset (muistopäivä 1.7.) ja palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Vähäaasialaiset (joskus myös muodossa Aasialaiset, muistopäivä 1.11.). Tämä artikkeli käsittelee ensimmäistä paria, pyhiä palkattaparantajia Kosmas ja Damianos Arabialaisia.

Lääkäreinä Kilikiassa

Pyhät marttyyrit ja palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Arbialaiset olivat kaksoset ja he toimivat lääkäreinä Kilikiassa silloisessa Arabiassa, sillä arabialaiset olivat vallanneet tämän nykyisessä Vähä-Aasiassa, Turkissa, Syyrian rajan tuntumassa sijainneen alueen. Veljekset matkustivat eripuolilla valtakuntaa kaupungeissa ja kylissä saarnaten samalla Kristuksesta ja parantaen sairaita.

Myös veljet marttyyreja

He eivät ottaneet mitään maksua antamastaan hoidosta ja avusta potilailtaan ja siksi heitä nimitetään palkattaparantajiksi. Veljekset olivat hartaita kristittyjä. Lääketiedettä he olivat opiskelleet Syyriassa. Heidän veljensä, 'Anthimos, Eutropios ja Leontios olivat myös kristittyjä ja kokivat myös marttyyrikuoleman.

Kilikiassa pakanat pysäyttivät lääkäriveljekset ja heidän veljensä ja veivät heidät käskynhaltija Lysiaksen eteen tuomittaviksi. Koska he eivät halunneet luopua uskostaan, kuvernööri määräsi pahoinpideltäväksi heidät raa’alla tavalla ja heitettäväksi sen jälkeen mereen. Jumalan enkeli pelasti kuitenkin heidät merestä ja vei rannalle. Pakanat ottivat heidät kuitenkin kiinni uudestaan ja mestasivat niin pyhät palkattaparantajat kuin heidän kolme veljeään.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhiä palkattaparantajia Kosmas ja Damios Arabialaisia vuosittain heidän omana muistopäivänään lokakuun 17. päivänä. Suomalaiseeen ortodoksiseen kalenteriiin heidän muistopäiväänsä ei ole kuitenkaan merkitty, mutta muualla ortodoksisessa maailmassa heitä muistellaan ja heidän muistolleen on vihitty myös kirkkoja. Heitä ei kuitenkaan tule sekoittaa toisiin samannimisiin pyhiin palkattaparantajiin Kosmas ja Damianos Vähäaasialaisiin (muistopv. 1.11.) ja Kosmas ja Damianos Roomalaisiin (muistopv. 1.7.).

HAP