Toiminnot

Ero sivun ”Kuopion ja Karjalan hiippakunta” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

 
(20 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Karjalan''' (ortodoksinen) '''[[hiippakunta]]''' on yksi Suomen ortodoksisen kirkon kolmesta hiippakunnista.
+
Entinen '''Karjalan''' (ortodoksinen) '''[[hiippakunta]]''' nykyinen '''Kuopion ja Karjalan hiippakunta''' on yksi Suomen ortodoksisen kirkon kolmesta hiippakunnista. Nimi vaihtui marraskuun 2017 kirkolliskokouksen jälkeen vuoden 2018 alusta, kun arkkipiispan istuin siirtyi Kuopiosta Helsinkiin. Uudeksi nimeksi tuli silloin siis [[Suomen ortodoksinen kirkollishallitus|kirkollishallituksen]] esityksen mukaan: Kuopion ja Karjalan (ortodoksinen) hiippakunta.
 +
[[Kuva:Kuopion_katedraali_1.jpg|thumb|300 px|<center>Kuopion Pyhän Nikolaoksen katedraali<br><small>(''Kuva &copy; Ortodoksi.net'')</small></center>]]
 +
Suomen ortodoksien kirkon ja samalla vanhan Karjalan hiippakunnan keskuspaikka on em. tapauksessa vuoden 2017 lopuun saakka Kuopiossa ja sen jälkeen Suomen kirkon keskuspaikka on Helsingissä. Helsingin hiippakunnan piispa on toistaiseksi samalla koko kirkon päämies eli [[arkkipiispa]] ja siksi hänestä ei käytetä arvonimeä [[metropoliitta]]. Hiippakunnan piispana on uuden asemansa mukaisesti [[KP]] (''Korkeasti Pyhitetty'') Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa '''[[Leo (arkkipiispa)|Leo]]''' (''siviilinimeltään Leo Makkonen'').  
  
Suomen ortodoksien kirkon ja samalla Karjalan hiippakunnan keskuspaikka on Kuopiossa. Hiippakunnan piispa on samalla koko kirkon päämies eli [[arkkipiispa]] ja siksi hänestä ei käytetä arvonimeä [[metropoliitta]]. Hiippakunnan piispana on [[KP]] (''Korkeasti Pyhitetty'') Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa '''[[Leo (arkkipiispa)|Leo]]''' (''siviilinimeltään Leo Makkonen''). Hiippakunnan pääkirkkona toimii Kuopion [[Pyhän Nikolaoksen katedraali]].
+
Kuopion ja Karjalan hiippakunnan pääkirkkona toimii Kuopion [[Pyhän Nikolaoksen katedraali]].  
  
Kuopiossa toimivat myös arkkipiispan ja [[kirkollishallitus|kirkollishallituksen]] kansliat, [[kirkkomuseo]], ompelimo sekä [[Ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvosto|julkaisuneuvosto]]. Arkkipiispan apuna toimii [[apulaispiispa]], jossa tehtävässä toimii vuodesta 2005 alkaen [[KS]] (''Korkeasti Siunattu'') Joensuun piispa '''[[Arseni (piispa)|Arseni]]'''.
+
Vuoden 2018 alusta alkaen hiippakunnan piispan kirkollinen arvonimi on em. tapauksen toteutuessa [[Korkeasti Pyhitetty|KP]] Kuopion ja Karjalan metropoliitta ja tehtävää hoitamaan valittiin marrskuussa 2018 kirkolliskokouksessa ortodoksisen kirkon apulaispiispa, KS Joensuun piispa Arseni nyt siis kirkolliselta arvoltaan KP Kuopion ja Karjalan metropoliitta.
  
Karjalan hiippakuntaan kuuluvat 11 seurakunnan lisäksi [[Valamon luostari|Valamon]] ja [[Lintulan luostari]]t. Seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 22.000. Hiippakunnassa on [[pappi|pappeja]] n. 45, [[diakoni|diakoneja]] n. 20 sekä kirkkoja ja rukoushuoneita ali [[tšasouna|tšasounia]] yhteensä yli 80.
+
Kuopiossa toimivat tällä hetkellä [[Suomen ortodoksinen kirkollishallitus|kirkollishallituksen]] kanslia, [[Suomen ortodoksinen kirkkomuseo|kirkkomuseo]]. Arkkipiispan apuna toimii [[apulaispiispa]], jossa tehtävässä toimi vuodesta 2005 alkaen metropoliitaksi valintaansa asti [[KS]] (''Korkeasti Siunattu'') Joensuun piispa '''[[Arseni (piispa)|Arseni]]''', osan aikaa ensin Kuopion hiippakunnan piispan sijaisena. Nyt tehtävä on avoinna. Suurin osa keskushallinnosta säilyy Kuopiossa.  
  
Karjalan hiippakunnan seurakunnat ovat:
+
Karjalan hiippakuntaan kuuluvat 9 seurakunnan lisäksi [[Uuden Valamon luostari|Valamon]] ja [[Lintulan luostari]]t. Seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 20 000 (tieto vuodelta 2016). Hiippakunnassa on [[pappi|pappeja]] n. 45, [[diakoni|diakoneja]] n. 20 sekä kirkkoja ja rukoushuoneita ali [[tšasouna|tšasounia]] yhteensä yli 80.
  
1. [[Iisalmi]]
+
== Kuopion ja Karjalan hiippakunnan seurakunnat ==
  
2. [[Ilomantsi]]
+
1. [[Iisalmen ortodoksinen seurakunta|Iisalmi]], vuoden 2016 alusta [[Kiuruveden ortodoksinen seurakunta]] yhdistyy Iisalmen seurakuntaan
  
3. [[Joensuu]]
+
2. [[Ilomantsin ortodoksinen seurakunta|Ilomantsi]]
  
4. [[Jyväskylä]]
+
3. [[Joensuun ortodoksinen seurakunta|Joensuu]]
  
5. [[Kuopio]]
+
4. [[Jyväskylän ortodoksinen seurakunta|Jyväskylä]]
  
6. [[Lieksa]]
+
5. [[Kuopion ortodoksinen seurakunta|Kuopio]]  
  
7. [[Mikkeli]]
+
6. [[Nurmeksen ortodoksinen seurakunta|Nurmes]]
  
8. [[Nurmes]]
+
7. [[Rautalammen ortodoksinen seurakunta|Rautalampi]]
  
9. [[Rautalampi]]
+
8. [[Saimaan ortodoksinen seurakunta|Saimaa]] (entiset Mikkeli ja Varkaus)
  
10. [[Taipale]]
+
9. [[Taipaleen ortodoksinen seurakunta|Taipale]]
  
11. [[Varkaus]]
+
Vuoden 2005 alussa Pielaveden ortodoksinen seurakunta yhdistyi Kuopion ortodoksiseen seurakuntaan.<br>
 +
Vuoden 2015 alussa [[Lieksan ortodoksinen seurakunta]] yhdistyi Joensuun ortodoksiseen seurakuntaan.
 +
Vuoden 2017 alusta [[Mikkelin ortodoksinen seurakunta|Mikkeli]] ja [[Varkauden ortodoksinen seurakunta|Varkaus]] yhdistyivät yhdeksi seurakunnaksi, jonka nimi on [[Saimaan ortodoksinen seurakunta]].
  
Vuoden 2005 alussa Pielaveden ortodoksinen seurakunta yhdistyi Kuopion ortodoksiseen seurakuntaan.
+
== Hiippakunnan alueen aiemmat kaksi yhteistyöryhmää ==
 +
 
 +
# Entinen [[Viitoset]] eli [[Viitosseurakunnat]] -> Ilomantsi, Joensuu (mukana myös Lieksa), Nurmes ja Taipale
 +
# Entinen [[Kuutoset]] eli [[Kuutosseurakunnat]] -> Iisalmi, Jyväskylä, Kuopio,  Rautalampi ja Saimaa
 
----
 
----
Hiippakunnan viralliset omat kotisivut: [http://www.ort.fi/fi/kirkko_palvelee/hpk/karjalan_hpk/index.php Karjalan hiippakunta]
+
Hiippakunnan viralliset omat kotisivut: [https://ort.fi/seurakunnat-hiippakunnat-ja-luostarit/hiippakunnat Hiippakunnat]
  
Arkkipiispa Leon viralliset omat kotisivut: [http://www.ort.fi/fi/kirkko_palvelee/hpk/karjalan_hpk/piispa/index.php KP Karjalan ja koko Suomen Arkkipiispa Leo] ja [http://www.ort.fi/fi/kirkko_palvelee/hpk/karjalan_hpk/joensuun_piispa/index.php KS Joensuun piispa Arseni]
+
Arkkipiispa Leon viralliset omat kotisivut: [https://ort.fi/arkkipiispa KP Karjalan ja koko Suomen Arkkipiispa Leo] ja [https://ort.fi/yhteystiedot/karjalan-hiippakunnan-yhteystiedot Yhteystiedot]
  
Suomen ortodoksisen kirkon kotisivut: [http://www.ort.fi www.ort.fi]
+
Suomen ortodoksisen kirkon kotisivut: [https://www.ort.fi www.ort.fi]
 
----
 
----
 +
{{Suomen ortodoksiset hiippakunnat}}
 +
[[Luokka:Suomen ortodoksinen kirkko]]
 
[[Luokka:Hiippakunta]]
 
[[Luokka:Hiippakunta]]
 +
[[Luokka:Hallinto]]

Nykyinen versio 12. tammikuuta 2019 kello 17.21

Entinen Karjalan (ortodoksinen) hiippakunta nykyinen Kuopion ja Karjalan hiippakunta on yksi Suomen ortodoksisen kirkon kolmesta hiippakunnista. Nimi vaihtui marraskuun 2017 kirkolliskokouksen jälkeen vuoden 2018 alusta, kun arkkipiispan istuin siirtyi Kuopiosta Helsinkiin. Uudeksi nimeksi tuli silloin siis kirkollishallituksen esityksen mukaan: Kuopion ja Karjalan (ortodoksinen) hiippakunta.

Kuopion Pyhän Nikolaoksen katedraali
(Kuva © Ortodoksi.net)

Suomen ortodoksien kirkon ja samalla vanhan Karjalan hiippakunnan keskuspaikka on em. tapauksessa vuoden 2017 lopuun saakka Kuopiossa ja sen jälkeen Suomen kirkon keskuspaikka on Helsingissä. Helsingin hiippakunnan piispa on toistaiseksi samalla koko kirkon päämies eli arkkipiispa ja siksi hänestä ei käytetä arvonimeä metropoliitta. Hiippakunnan piispana on uuden asemansa mukaisesti KP (Korkeasti Pyhitetty) Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo (siviilinimeltään Leo Makkonen).

Kuopion ja Karjalan hiippakunnan pääkirkkona toimii Kuopion Pyhän Nikolaoksen katedraali.

Vuoden 2018 alusta alkaen hiippakunnan piispan kirkollinen arvonimi on em. tapauksen toteutuessa KP Kuopion ja Karjalan metropoliitta ja tehtävää hoitamaan valittiin marrskuussa 2018 kirkolliskokouksessa ortodoksisen kirkon apulaispiispa, KS Joensuun piispa Arseni nyt siis kirkolliselta arvoltaan KP Kuopion ja Karjalan metropoliitta.

Kuopiossa toimivat tällä hetkellä kirkollishallituksen kanslia, kirkkomuseo. Arkkipiispan apuna toimii apulaispiispa, jossa tehtävässä toimi vuodesta 2005 alkaen metropoliitaksi valintaansa asti KS (Korkeasti Siunattu) Joensuun piispa Arseni, osan aikaa ensin Kuopion hiippakunnan piispan sijaisena. Nyt tehtävä on avoinna. Suurin osa keskushallinnosta säilyy Kuopiossa.

Karjalan hiippakuntaan kuuluvat 9 seurakunnan lisäksi Valamon ja Lintulan luostarit. Seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 20 000 (tieto vuodelta 2016). Hiippakunnassa on pappeja n. 45, diakoneja n. 20 sekä kirkkoja ja rukoushuoneita ali tšasounia yhteensä yli 80.

Kuopion ja Karjalan hiippakunnan seurakunnat

1. Iisalmi, vuoden 2016 alusta Kiuruveden ortodoksinen seurakunta yhdistyy Iisalmen seurakuntaan

2. Ilomantsi

3. Joensuu

4. Jyväskylä

5. Kuopio

6. Nurmes

7. Rautalampi

8. Saimaa (entiset Mikkeli ja Varkaus)

9. Taipale

Vuoden 2005 alussa Pielaveden ortodoksinen seurakunta yhdistyi Kuopion ortodoksiseen seurakuntaan.
Vuoden 2015 alussa Lieksan ortodoksinen seurakunta yhdistyi Joensuun ortodoksiseen seurakuntaan. Vuoden 2017 alusta Mikkeli ja Varkaus yhdistyivät yhdeksi seurakunnaksi, jonka nimi on Saimaan ortodoksinen seurakunta.

Hiippakunnan alueen aiemmat kaksi yhteistyöryhmää

  1. Entinen Viitoset eli Viitosseurakunnat -> Ilomantsi, Joensuu (mukana myös Lieksa), Nurmes ja Taipale
  2. Entinen Kuutoset eli Kuutosseurakunnat -> Iisalmi, Jyväskylä, Kuopio, Rautalampi ja Saimaa

Hiippakunnan viralliset omat kotisivut: Hiippakunnat

Arkkipiispa Leon viralliset omat kotisivut: KP Karjalan ja koko Suomen Arkkipiispa Leo ja Yhteystiedot

Suomen ortodoksisen kirkon kotisivut: www.ort.fiSuomen ortodoksisen kirkon hiippakunnat

Helsingin hiippakunta | Karjalan hiippakunta | Oulun hiippakunta