Toiminnot

Lasari Muromalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 11. joulukuuta 2008 kello 16.46 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Pyhä Lasari Muromalainen''' oli kreikkalainen, syntyisin Konstantinopolista. Hänet vihittiin munkiksi Konstantinopolissa useita luostareita rakentaneen vanhus Athanasios Disk...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pyhä Lasari Muromalainen oli kreikkalainen, syntyisin Konstantinopolista. Hänet vihittiin munkiksi Konstantinopolissa useita luostareita rakentaneen vanhus Athanasios Diskoteksen toimesta. Noin 8 vuotta myöhemmin Lasari oli Kesarean piispa Basilin ohjauksessa. Vuonna 1343 piispa Basil halusi rohkaista sekä tukea Venäjän kirkkoa ja hän lähetti pyhän Lasarin taitavana ikonimaalajana toisten munkkien ja lahjojen kanssa Novgorodin arkkipiispan Basilin (muistopv 10.2. ja 4.10. sekä 3.6.) luo.

Pyhä Lasari maalasi kopion novgorodilaisesta Jumalanäidin, Jumalan viisaus-ikonista (muistopv 15.8.) Kesarean hiippakunnalle ja teki samalla sille selonteon Novgorodin kirkoista ja luostareista. Kun Lasari tapasi matkallaan novgorodilaisia kirkonmiehiä, he pyysivät vierastaan jäämään Novgorodiin johonkin luostariin. Kymmen vuoden ajan pyhä Lasari palveli uskollisesti pyhää Basilia ja vuonna 1352 pyhän pappismiehen kuoltua "hän puki pyhän ruumiin kuolinvaatteisiinsa ja vuodatti lukuisia kyyneleitä".

Pyhä Lasari oli saanut kirjeen, jossa ilmoitettiin hänelle myös pyhän piispa Basilin kuolemasta Kesareassa. Pyhä Lasari suri sitä, että häneltä oli riistetty molemmat hänen ohjaajansa ja hän suunnitteli palaavansa kotimaahansa. Kuitenkin ennen sitä novgorodin hierarkki ilmestyi hänelle unessa ja ohjasi hänet "menemään pohjoiseen kohti merta, Äänisjärven Muroman saarelle". Kohta piakkoin hänen ensimmäinen ohjaajansa piispa Basil Kesarealainenkin määräsi hänet unessa menemään samaan paikkaan ja perustamaan sinne luostarin. Kronikassa sanotaan, että tuohon aikaan novgorodilaiset tekivät ensimmäisiä yrityksiään käännyttää Vienanmeren rannikon alueitten ihmisiä kristityiksi.

Mutta pyhä Lasari ei voinut mennä tuolle saarelle sillä kertaa. Pitkään aikaan saaren omistaja, novgorodilainen kauppias Ivan ei antanut hänelle lupaa mennä sinne. Munkki rukoili palavasti Kaikkein pyhintä Jumalansynnyttäjää ja pyhää Johannes Edelläkävijää ja hän itki usein pyhän Basilin haudalla asiansa vuoksi. Ja omistajan vastustus oli muuttumaton. Pyhä Basil ilmestyi hänelle kerran unessa ja määräsi hänet lahjoittamaan saaren "ystävällemme Lasarille", jotta saarella voitaisiin kunnioittaa Herramme Äitiä, Jumalansynnyttäjää.

Näin vihdoin Lasari saattoi mennä tälle siunatulle paikalle. Hän pystytti sinne välittömästi ristin, rakensi pienen majan ja kappelin. Pian lähisaarten asukkaat saivat kuulla hänestä ja Lasari joutui kokemaan useita kärsimyksiä asukkaitten taholta. He pollivat Lasarin majan ja tekivät kaikkea mahdollista vahinkoa. He löivät munkkia, ajoivat hänet pois saarelta ja ajoivat jopa häntä takaa tappaakseen hänet. Mutta Jumala ja Taivaan Kuningatar suojelivat pyhää.

Lasari löysi poltetun majansa paikalta Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen ikonin, joka oli selvitynyt vahingoittumattomana tulipalosta. Se oli sama ikoni, jolla hänet oli siunattu munkiksi vihkiytymisen yhteydessä ja samalla hän kuuli äänen lausuvan: "Uskottomien pitää tulla uskovaisiksi ja täällä pitää olla yksi Kirkko ja yksi Kristuksen lauma. Perusta tälle paikalle Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen muistolle pyhitetty kirkko".

Toisen kerran pyhä näki kuinka tämän paikan pyhittivät "majesteetillinen Nainen loistaen kultaisen värisenä ja valonhohtoiset miehet, jotka kunnioittivat häntä." Pian lähisaaren kylänvanhin tuli munkin luo ja pyysi häntä parantamaan sokean lapsen sanoen: "...silloin jätämme saaren kuten palvelijasi ovat määränneet". Pyhä Lasari ymmärsi, että tämä tarkoitti palvelijailla enkeliä ja hän kiitti tästäkin Jumalaa. Hän paransi sokean lasen ensin rukoiltuaan ja sitten pirskoteltuaan pyhitettyä vettä hänen päälleen. Sitten "pahat ihmiset" lähtivät saarelta, mutta parannetun lapsen isästä tuli myöhemmin munkki ja kaikki hänen poikansa kastettiin kristityiksi.

Noihin aikoihin saarella alkoi pyhän luona käydä ihmisiä kaukaakin eri paikoista. Hän kastoi näitä ja myös vihki heitä munkkeuteen. Jopa hänen maamiehiänsä Konstantinopolista, pyhät munkit Jeleasar, Jevmeni ja Nazari Muromalaiset (muistopv 4.6.), Äänisen alueella olevan Johannes Edelläkävijän luostarin perustajat, tulivat hänen luokseen.

Vieraillessaan Novgorodissa pyhä Lasari otti vastaan piispa Moosekselta (vv. 1352-1360) siunauksen luostarin suunnitelmalle ja sai mukaansa antiminssin ja muita kirkollisia tarvaroita. Kirkko rakennettiin Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen muistolle, ensimmäisenä koko seudulla. Myös Lasaruksen kuolleista herättämisen kirkko rakennettiin luostariin sekä myös puinen pyhän Johannes Edelläkävijän kirkko sekä trapesa, ruokala.

Pyhä Lasari toimi Kuolonuneen nukkumisen luostarin rakentajana ja vahvana johtajana kuolemaansa saakka. Kuolinajan ilmoitti Lasarille näyssä hänen uskollinen suojelijansa pyhä Basin Novgorodilainen. Valittuaan seuraajakseen athoslaisen vanhuksen Theodosioksen ja otettuaan vastaan pyhän ehtoollisen ja siunattuaan kaikki läsnäolijat, pyhä Lasari antoi henkensä Herran huomaan maaliskuun 8. päivänä 1391 kunnioitettavassa 105 vuoden iässä. Hänet haudattiin Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen kirkon vierellä olevaan kappeliin. Pyhän Lasarin elämänkerran kirjoitti ylös vanhus Theodosos munkin itsensä sanojen mukaisesti.

Autuasta Lasari Muromalaista muistellaan ortodoksisessa kirkossa aina maaliskuun 8. päivänä, saman päivän kuin autuasta Afanasi Muromalaista. Lasaria muistellaan myös Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

Hannu Pyykkönen