Toiminnot

Lokakuun troparit ja kontakit

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 22. joulukuuta 2008 kello 20.03 – tehnyt X1 (keskustelu | muokkaukset)

Kaikkein pyhimmän Jumalansynnyttäjän suojelus, 1.10.

Tropari, 4. säv.

Tänä päivänä me, uskova kansa vietämme Sinun tulosi valaisemina kirkasta juhlaa, oi Jumalanäiti, ja katsoen pyhää kuvaasi hartaasti lausumme Sinulle: Suojaa meitä pyhällä peitteelläsi ja päästä kaikesta pahuudesta rukoillen Poikaasi Kristusta, meidän Jumalaamme, pelastamaan meidän sielumme.

Kontakki, 3. säv.

Neitsyt seisoo nyt kirkossa ja yhdessä pyhäin joukkojen kanssa näkymättömästi rukoilee meidän puolestamme Jumalaa. Enkelit ja esipaimenet kumartavat ja apostolit profeettain kanssa riemuitsevat, sillä Jumalansynnyttäjä rukoilee meidän puolestamme iankaikkista Jumalaa.

Autuas Andreas, Kristuksen tähden houkka, 2.10.

Tropari, 1. säv.

Sinun palvelijasi Andreas, oi Kristus Jumala, kuultuaan apostolisi Paavalin sanat "me olemme houkkia Kristuksen tähden" tekeytyi itse maan päällä houkaksi Sinun tähtesi. Kunnioittaen hänen muistoaan rukoilemme Sinua, oi Herra: Pelasta meidän sielumme.

Kontakki, 4. säv.

Tultuasi vapaaehtoisesti Kristuksen tähden houkaksi Sinä halvaksi katsoit tämän maailman ihanuudet. Lihallisen viisauden Sinä voitit paastoamalla ja kestämällä janoa, hellettä ja jäätävää pakkasta. Pyrkimättä koskaan välttämään sateita, lumikuuroja ja muita näännyttäviä säitä Sinä puhdistuit niinkuin kulta tulessa, oi autuas Andreas.

Pyhät esipaimenet Pietari, Aleksi, Joona ja Filip, Moskovan metropoliitat ja koko Venäjän maan ihmeidentekijät, 5.10.

Tropari, 4. säv.

Pietari, Aleksi, Joona ja Filip, Venäjän esipaimenet, apostolisten perinteitten vakaat säilyttäjät, horjumattomat pylväät, oikeauskoisuuden opettajat, rukoilkaa kaikkien Herraa, että Hän lahjoittaisi rauhan maailmalle ja meidän sieluillemme suuren laupeuden.

Kontakki, 3. säv.

Esipaimenina pyhästi eläen ja ihmiset hurskaiksi opettaen te olette otollisesti Jumalaa palvelleet. Sentähden Hän on Teidät, Jumalan armon opettajat, turmeltumattomuudella ja ihmeidentekemisellä kirkastanut.

Apostoli Tuomas Didymos, 6.10.

Tropari, 3. säv.

Oi pyhä apostoli Tuomas, rukoile armollista Jumalaa, että Hän antaisi synninpäästön meidän sielluillemme.

Kontakki, 4. säv.

Täynnä Jumalan armon viisautta Sinä, Kristuksen apostoli ja todellinen palvelija Tuomas, katuen huusit: Sinä olet minun Jumalani ja Herrani.

Apostoli Jaakob Alfeoksen poika, 9.10.

Tropari, 3. säv.

Oi pyhä apostoli Jaakob, rukoile armollista...

Kontakki, 2. säv.

Ylistäkäämme hymnein Jaakobia, aamunkoiton tavoin koko maailman valaissutta Kristuksen näkijää ja jumalastapuhuvaa apostolia. Iloitkaamme tänään hänen juhlapäivänään, sillä hän rukoilee aina meidän kaikkien puolesta.

Apostoli Filippos, 11.10.

Tropari, 3. säv.

Oi pyhä apostoli Filippos, rukoile armollista...

Kontakki, 4. säv.

Kaikkein pyhimmän Hengen valaisemana Sinä valaisit opetuksillasi ja ihmeitten hohteella maan ääret, oi pyhiin salaisuuksiin vihitty apostoli Filippos.

Seitsemännen yleisen kirkolliskokouksen isät, 11.10.

Tropari, 8. säv.

Suuresti ylistetty olet Sinä, Kristus, meidän Jumalamme, joka olet isämme valoksi maan päälle määrännyt ja heidän kauttansa olet meidät kaikki oikeaan uskoon ohjannut. Kunnia olkoon Sinulle, oi ylenarmollinen.

Kontakki, 8. säv.

Apostolien saarna ja isien uskonkappaleet ovat kirkolle yhden uskon vahvistaneet ja Kirkko puettuna totuuden pukuun, ylhäältä annetusta jumaluusopista kudottuun, oikein hoitaa ja ylistää hurskauden suurta salaisuutta.

Apostoli ja evankelista Luukas, 18.10.

Tropari, 3. säv.

Oi pyhä apostoli Luukas, rukoile armollista...

Kontakki, 4. säv.

Tultuasi Jumalan Sanan opetuslapseksi Sinä valaisit Paavalin kanssa koko maailman. Kirjoittamalla Kristuksen jumalallisen evankeliumin Sinä karkoitit pois synkän pimeyden.

Kaikkein pyhimmän Jumalansynnyttäjän kasanilainen ikoni, 22.10.

Tropari, 4. säv.

Oi harras Puolustaja, ylimmäisen Herran Äiti, Sinä rukoilet kaikkien puolesta Kristusta meidän Jumalaamme ja autat pelastumaan kaikkia niitä, jotka Sinun voimalliseen suojelukseesi turvautuvat. Puolusta meitä kaikkia, oi Neitsyt, Kuningatar ja Valtiatar kun me hädässä ja murheissa ja taudeissa monien syntien raskauttamina seisomme edessäsi ja rukoilemme Sinua liikutetuin sieluin ja särjetyin sydämin puhtaimman kuvasi edessä, kyyneleitä vuodattaen ja kun me järkähtämättä toivomme, että Sinä päästät meidät kaikista murheistamme. Anna hyvyyttäsi kaikille ja pelasta kaikki, oi Jumalansynnyttäjä Neitsyt sillä Sinä olet palvelijoittesi jumalallinen suojelus.

Kontakki, 8. säv.

Rientäkäämme, ihmiset, tähän hiljaiseen ja hyvään satamaan, joutuisan auttajan, valmiin ja lämpimän pelastuksen tykö, Neitseen suojelukseen. Kiiruhtakaamme rukoukseen ja joutukaamme katumuksen tekoon, sillä meille vuodattaa loppumatonta hyvyyttä puhtain Jumalansynnyttäjä. Hän ennättää apuun ja päästää suuresta hädästä ja murheista hyvään pyrkivät ja Jumalaa pelkääväiset palvelijansa.

Pappismarttyyri ja apostoli Jaakob, Herran veli, 23.10.

Tropari, 2. säv.

Herran opetuslapsena Sinä, Vanhurskas, otit vastaan evankeliumin. Marttyyrina Sinä säilytit sen, mitä ei ollut kirjoitettu. Jumalanveljenä Sinulla on uskallus ja esipaimenena tehtävänä rukoileminen. Rukoile Kristusta Jumalaa pelastamaan meidän sielumme.

Kontakki, 4. säv.

Isän ainosyntyinen Jumala Sana tultuaan päivien lopulla meidän luoksemme asetti Sinut, jumalallinen Jaakob, Jerusalemin ensimmäiseksi paimeneksi ja opettajaksi sekä hengellisten salaisuuksien uskolliseksi hoitajaksi. Sentähden me kaikki kunnioitamme Sinua, oi apostoli.

Kaikkein pyhimmän Jumalansynnyttäjän "Kaikkien kärsivien ilo" -ikoni, 24.10.

Tropari, 4. säv.

Me, syntiset ja alhaiset, hartaasti rientäkäämme nyt Jumalansynnyttäjän luo ja katuen syntejämme langetkaamme hänen eteensä huutaen sydämemme pohjasta: Auta, oi Valtiatar ja armahda meitä. Älä viivytä. Me muutoin hukumme syntiemme paljouden tähden. Älä palvelijoitasi palauta tyhjin käsin luotasi, sillä Sinusta me olemme saaneet itsellemme turvan.

Toinen tropari, 4. säv.

Me, kelvottomat, emme koskaan herkeä puhumasta voimastasi, oi Jumalansynnyttäjä, sillä jollet Sinä esirukouksillasi puolustaisi, niin kuka silloin päästäisi meidät näin suurista vaaroista. Kuka olisi meidät tähän asti synnin orjuudesta vapaina säilyttänyt? Emme erkane Sinusta, oi Valtiatar, sillä Sinä aina pelastat palvelijasi kaikista kauheista vaaroista.

Kontakki, 6. säv.

Ei ole meillä muuta sellaista apua, ei ole muuta semmoista toivoa kuin Sinä, oi puhtain Neitsyt. Auta meitä, Sinuun me luotamme ja Sinua ylistämme, sillä me olemme Sinun palvelijasi. Älä salli meidän häpeään joutua.