Toiminnot

Maria Egyptiläisen sunnuntai

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä Maria Egyptiläinen
on erityisesti katumuksen
ja kilvoittelun esimerkki.
Kuva © Pyykkönen
Pyhittäjä Maria Egyptiläisen sunnuntaita vietetään kuudennen paastoviikon alussa eli suuren paaston viidentenä sunnuntaina. Silloin toimitetaan kirkossa sunnuntaita juhlistaen hieman harvinaisempi, vain 10 kertaa vuodessa toimitettava pyhän Basileios Suuren liturgia.

Kehotus katumukseen ja parannukseen

Pyhittäjä Mariaa muistellaan, koska suuri paasto alkaa hiljalleen lähestyä loppuaan ja nyt Kirkko haluaa nostaa mahdollisesti hieman väsyneempien energiatasoa ja kehottaa meitä kaikkia syntisiä katumukseen ja parannukseen. Sunnuntaista alkaa kuudes paastoviikko, viimeinen ennen seuraavaa eli suurta viikkoa, jonka lopussa on Herran pääsiäisen, Kristuksen ylösnousemuksen juhla.

Maria Egyptiläinen katumuskanonissa

Maria Egyptiläistä on muisteltu myös edeltävällä viikolla katumuskanonin torstaina, kun Andreas Kreetalaisen katumuskanonissa on luettu jokaisen oodin lopussa:

Pyhittäjä-äiti Maria, rukoile Jumalaa meidän puolestamme.
Oi pyhittäjä-äiti Maria, anna minulle taivaallisesta kaitselmuksesta lähtevä armon kirkkaus välttääkseni himojen pimeyttä ja veisatakseni hartaasti elämäsi riemullisesta kilvoituksesta.
Kaikella innolla ja alttiudella olet Sinä kiiruhtanut Kristuksen tykö, hyljäten entisen synnin tien, eläen ruokittuna jalan kulkemattomissa erämaissa ja puhtaudessa täyttäen Hänen jumalalliset käskynsä.
Pyhittäjä-äiti, olen rikkomusten hyökyjen ja aaltojen armoilla, mutta varjele Sinä minua ja johdata jumalallisen parannuksen turvasatamaan.
Pyhittäjä-äiti, joka nytkin kohotat hartaita anomuksia laupiaalle Jumalansynnyttäjälle, auta minua esirukouksillasi pääsemään Jumalan eteen.
Jordanin virran ylitettyäsi löysit itsellesi tuskattoman levon hekumaa paeten; vapauta meidätkin hekumasta rukouksillasi, pyhittäjä-äiti.
Hyljäten hekuman kurittomuuden ja alistuen Kristuksen jumalallisiin lakeihin Sinä annoit itsesi Hänelle ja näin suurella hurskaudella täytit kaikki hyveet.
Pahan syövereihin vajonneena Sinä, Maria, kohotit kätesi laupiaan Jumalan puoleen ja Hän ihmistä rakastavana ojensi avun käden Sinulle niin kuin muinoin Pietarille kaikessa tahtoen kääntymystäsi.
Jouduttuasi mielettömyyden syövereihin, Maria, Sinä et jäänyt sinne, vaan kohosit sieltä oikein ymmärtäen korkeimpaan hyveeseen yli kaiken odotuksen ja hämmästytit enkelitkin.
Oi kaikki autuas, pyrkiessäsi verrattomalla rakkaudella kumartamaan ristin puuta sait halajamisesi täyttymyksen. Saata minutkin otolliseksi ylhäältä tulevaan kunniaan.
Sammuttaaksesi himojen tulen Sinä vuodatit aina sielusi palavuuden ja kyynelvirrat, joiden armoa jaa minullekin, palvelijallesi.
Olet saavuttanut taivaallisen himottomuuden ajallisen vaelluksesi jaloudella, oi pyhittäjä-äiti; sen tähden ano esirukouksin Sinua ylistäville vapahdusta himojen vallasta.
Huutaen tahrattoman Jumalanäidin puoleen Sinä muinoin torjuit väkivaltaisten, kiusaavien himojen raivon ja saatoit häpeään kantapäähän pistävän vihollisen. Auta nyt ahdistuksistani minuakin, rukoilijaasi.
Jumalallinen Zosimas todella hämmästyi katsellessaan Sinussa uutta ihmettä, pyhittäjä-äiti, sillä hän näki sinut enkelinä ja hämmentyi kokonaan ylistäen Kristusta iankaikkisesti.
Pyhittäjä Maria, Sinä hämmästytit ihmeellisellä vaelluksellasi kaikki enkelten joukot ja ihmisten yhteisöt eläessäsi aineettomasti ja ylittäessäsi luonnon; aineettoman tavoin Sinä astuit laineille ja kävelit Jordanin yli.
Pyhittäjä-äiti Maria, rukoile Jumalaa meidän puolestamme.

HAP

Katso myös