Toiminnot

Menologion

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 10. tammikuuta 2012 kello 11.11 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Menologion''' eli '''Minologion''' (kreikaksi: ''Μηνολόγιον'', sanasta ''men'' / ''kuukausi'') on pyhien luettelo vuoden jokaiselle päivälle. Menologionia kä...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Menologion eli Minologion (kreikaksi: Μηνολόγιον, sanasta men / kuukausi) on pyhien luettelo vuoden jokaiselle päivälle. Menologionia käytetään jumalanpalvelusten toimittamisen apuna.Se on järjestetty kuukausittain.

Menologion sisältää lyhyen elämäkerran pyhästä eli synaksaarin sekä pyhälle omistetun troparin, kontakin ja iikossin.

= Useita merkityksiä

Kuten muutaman muunkin ortodoksiseen kirkkoon kuuluvan liturgisen termin kohdalla (vrt. typikon), myös Menologinilla saatetaan joskus tarkoittaa muutakin. Se voi tarkoittaa joissain yhteyksissä:

  1. mineaa (kreikaksi: Μηναῖον / Minaion, kirkkoslaaviksi: Минеѧ /Minéja / kuukauden), kahdentoista kuukauden erillistä kirjasarjaa, joka jossain määrin vastaa läntisen kirkon latinalaista Breviariaa, Proprium Sanctoumia. Minea sisältää kaikki jumalanpalvelustekstit mukaan lukien synaksaariot, jotka sisältyvät eräisiin ortodoksisiin jumalanpalveluksiin. (Kts. -> Minea)
  2. toisinaan menologinilla tarkoitetaan kokoelmaa pyhien elämäkertoja ilman muita liturgisia materiaaleja. Tällainen kokoelma, joka siis koostuu pääasiassa historiallisesta aineistosta, muistuttaa paljon roomalaiskatolisen kirkon Martyrologia, vaikka se samalla on laajempi ja usein myös tarkempi esitys.
  3. joskus myös evankeliumikirjan tai muun jumalanpalveluskirjan alussa olevia koottuja taulukoita, joissa on Raamatun opetuksia ja jotka ovat järjestetty kuukausittain ja pyhien muistopäivien mukaan, nimitetään myös menologioniksi. Näissä pyhien muistopäivät on merkitty lyhyesti ja viereen on laitettu lukukappaleet. Tällaista menologionia voisi enemmänkin verrata kalenteriin.
  4. näiden lisäksi menologion nimenä voi olla käytössä sellaisissa ortodoksisen kirkon pyhien laajoissa elämäkerroissa, joissa ne on järjestetty kirjaan kuukausittain ja päivittäin. Tällainen järjestely on ollut suosittu myös mm. läntisen kirkon suuressa Legendariassa ja se saattaa olla heijastumaa Acta Sanctorumista eli Suriuksen Pyhien elämä -teoksesta.

HAP