Toiminnot

Mesogean ja Lavriotikin metropoliitta Nikolaos

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 16. lokakuuta 2011 kello 11.42 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Mp. Nikolaoksen (osin tai kokonaan) kirjoittamia kirjoja)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Metropoliitta Nikolaos.
(Kuva © Kreikan ortodoksinen kirkko)

Modernin ortodoksisuuden tai jopa yleensä koko hengellisen nykymaailman mielenkiintoisimpien ihmisten joukosta voidaan hyvällä syyllä poimia esiin Mesogean ja Lavriotikin metropoliitta (Μητροπολίτης Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς) Nikolaos (Hazinikolau) [Νικόλαος Χατζηνικολάου]. Hän syntyi 13. huhtikuu 1954 Thessalonikissa.

Metropoliitta Nikolaos suoritti tutkinnot fysiikasta (Thessaloniki/Ateena), astrofysiikasta (Harvard, USA) ja koneenrakennuksesta (Boston/MIT, USA). Hän saavutti tohtorin arvon biolääketieteellisessä teknologiassa Harvardin lääketieteellisessä tiedekunnassa, hänestä tuli teologian maisteri Bostonin kreikankielisessä tiedekunnassa ja hän sai teologian tohtorin arvon Thessalonikin teologisesta tiedekunnasta. Yhdysvalloissa hän työskenteli NASAn palveluksessa avaruuslääketieteellisen teknologian konsulttina ja samaan aikaan useissa sairaaloissa, joissa testattiin uusia menetelmiä syöpäsairauksien hoitoon.

Sitten hän aivan yhtäkkiä jätti kaiken ja hänet vihittiin 1989 munkiksi Stomíou Konítsi̱sin (Στομίου Κονίτσης) luostarissa ja hän meni pian kilvoittelemaan Athos-vuorelle Simonopetran luostariin. Vuonna 2004 hänet valittiin Mesogean ja Lavriotikin metropoliitaksi.

Nykyisin hän toimii myös Kreikan ortodoksisen kirkon Pyhän synodin jäsenenä, lääketieteen ja teologian professorina, valtiollisen biolääketieteellisen eettisen keskuksen (Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας) sekä myös erityisen kirkollisen bioeettisen komitean (Ειδική Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής) puheenjohtajana. Hän perusti ensimmäisen Kirkon suojeluksessa olevan sairaalan ja ennen kaikkea, hän toimii kirkollisena johtajana ja ylimmäisenä papillisena auktoriteettina yhdessä tärkeimmistä metropoliittakunnista Kreikan ”sydämessä”, Ateenan alueella.

Hän on kirjoittanut useita kirjoja ja artikkeleita, joissa hän kritisoi ihmisen terveyden ja yleensä elämän kaupallistamista ja varoittaa nyky-yhteiskuntaa teknologian johtoasemasta

Mp. Nikolaoksen (osin tai kokonaan) kirjoittamia kirjoja

  • Ἅγιον Ὄρος. Τὸ ὑψηλότερο σημεῖο τῆς γῆς (vapaa käännös: Athos-vuori. Korkein kohta maan päällä), Ateena 2000, 153 s., ISBN 960-03-2771-8.
  • Αἱμοδυναμικὴ τῶν ἀγγειακῶν παθήσεων (käsittelee verenkiertoa ja verisuonisairauksia), 2001
  • Ἐλεύθεροι ἀπὸ τὸ Γονιδίωμα, Προσεγγίσεις Ὀρθόδοξης Βιοηθικῆς (käsittelee perimää ortodoksisesta bioetiikasta käsin), 2002
  • Στεναγμοῖς ἀλαλήτοις - Προσευχητικὴ Φιλοκαλία (vk: Stenagmois alalitois - Filokalian rukous), 2002
  • «Ἀλλήλων μέλη» Οἱ μεταμοσχεύσεις στὸ φῶς τῆς Ὀρθόδοξης Θεολογίας καὶ Ζωῆς (käsittelee elinsiirtoja ortodoksisen teologian ja elämän valossa), 2005
  • Ἄνθρωπος μεθόριος, Ἀπὸ τὰ ἀναπάντητα διλήμματα στὰ περάσματα τῆς «ἄλλης λογικῆς» (käsittelee ihmisten ja ihmisyyden rajoja), 2005, ISBN 960-8806399
  • Ἀπὸ τὸ καθ᾿ ἡμέραν στὸ καθ᾿ ὁμοίωσιν (käsittelee elämää ja suhdettamme elämään), 2008, ISBN 960-6719219

Ortodoksi.net/HAP
16.10.2011

Katso myös