Toiminnot

Mihin liitonarkki on piilotettu?

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 29. joulukuuta 2013 kello 12.41 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Onko Liitonarkki pienessä pohjoisetiopialaisessa orientaali-ortodoksisessa Aksumin Pyhän Siionin Marian kirkossa?

Pyhän Siionin Marian kappeli Aksumissa
(Kuva: Wikipedi)

Onko Liitonarkki - arkku, jossa todellakin ovat kiviset laintaulut, kymmenen käskyä? Ja jos on, missä se on piilossa? Onko mahdollista, että se vuosisatojen ajan on ollut Afrikassa? Onko se todellakin pienessä etiopialais-ortodoksisessa kappelissa Pohjois-Etiopiassa?

Aihetta on käsitelty viime vuosina joissakin kirjoissa ja elokuvissa, joista tunnetuin lienee 1981 ensi-iltansa saanut ja seuraavana vuonna neljällä Oscarilla palkittu, Steven Spielbergin ohjaaman ja Harrison Fordin tähdittämä "Indiana Jones ja kadonneen aarteen metsästäjät" (Raiders of the Lost Ark).

Tähän aiheeseen liittyvää selvitystyötä teki myös puolalainen kirjailija Tadeusz Biedski ja hän on lausunut ääneen nuo kysymykset, jotka löytyvät myös hänen kirjoittamastaan jännitysromaanista "Zabawka Boga" (Jumalan leikkikalu), joka on ollut yhtenä pontimena tälle lisätutkimukselle. Kirjailija sanoo, että Liitonarkin toivat Jerusalemiin kaksitoista temppeliritaria. Yksi "Zabawka Bogan" sankareista, temppeliritari Raymond, joka oli tämän salaisen veljeskunnan jäsen, puhui muiden veljien kanssa:

Kirjan "Zabawga Bogu" -kansi
"Meillä on täällä lisää tärkeää tehtävää," ritarit sanovat.
"Pian löytyy aarre, joka tekee Veljeskunnastamme mahtavamman kuin paavi."
"Mikä aarre?" Raymond sanoo kiinnostuneena.
"Tänne Temppelivuorelle haudattiin vuosisatoja sitten Liitonarkki. Me löydämme sen ja teemme Veljeskunnastamme maailman mahtavimman mahdin. Armeija, jolla on Arkki, on voittamaton."

Yli puolen vuosisadan mittainen tutkiminen ei ole tuottanut mitään tuloksia, koska Arkki ei ollutkaan siellä. Kirjailijan mukaan Raymond oppi tämän keskustelun seurauksena tuntemaan maanpaossa elävän nuoren Lalibelasta lähtöisin olevan etiopialaisen kuninkaan Gebre Masqelin ja hänen neuvonantajansa Debbeben. Kirjailija on kuvannut heidän keskusteluaan näin:

"Ei mikään eikä kukaan", Gebre sanoi, "ole poistanut Arkkia vuosisatojen kuluessa Etiopiasta, kuningaskuntamme pääkaupungistamme, Aksumista."
Sitten Debbebe kertoi arkin kohtalosta. "Vähän ennen babylonialaisten hyökkäystä Judeaan Nebukadnessar II:n johdolla, joukko juutalaisia vei sen Elefantinen saaren temppeliin Egyptiin. Kahden sadan vuoden kuluttua Arkki siirrettiin Tana Kirkosin saarelle Etiopian Tana-järvelle ja kolmesataa vuotta Kristuksen jälkeen se siirtyi Aksumiin." - "Ja siellä se on tänäänkin," Gebre päätti tarinan. Raymond kuunteli ihmeissään ja uteliaana.
"Epätavallinen tarina," hän sanoi. "Kukaan Euroopassa ei tiedä siitä."
"Voit välittää tämän tiedon Temppeliritareille," Debbebe sanoi.
"Luuletko niin," Raymond ihmetteli. - "Jos sinä haluat niin, lienee parasta puhua heille."
"Älä pelkää. Sitä ei voida hakea. Ja vaikka he tulisivatkin, he eivät sitä saa. Arkki on hyvin vartioitu. Kukaan, paitsi vartija, ei voi nähdä sitä. Ja sitä paitsi se vartioi itse itseään." - "Mitä se tarkoittaa, että vartioi itse itseään?" - "Kerroin jo jotain siitä. Mutta nyt ... Voit siis välittää tämän viestin heille. Ja siksi kysyn, sopiiko se sinulle."
Liitonarkkia kannetaan temppeliin.
(Kuva: Wikipedia)

Onko tämä kirjailijan versio totta? Vastaus saattaa olla helpompi, jos seuraamme Arkin aikaisempaa kohtaloa. Sen rakensi juutalainen puuseppä Mooseksen ohjauksessa, mutta kuten Raamattu sanoo, Jumalan ohjeiden mukaan. Arkki on akasiapuuta ja sen mitat ovat 134 x 80 x 80 cm. Se on vuorattu sisältä ja ulkoa kullalla. (2.Moos. 25:10-16) Sen molempiin päihin on sijoitettu kultaiset kerubipatsaat ja kerubit suojelivat arkkua siivillään. Kerubien kautta Jumala ilmoitti itsestään Moosekselle. Keskellä Arkkia ovat kiviset kymmenen käskyn taulut, liitontaulut eli laintaulut, jotka eivät olleet alkuperäiset, koska Mooses rikkoi ensimmäiset taulut, kun israelilaiset palvoivat kultaista sonnia (2.Moos. 32). Ne ovat kopiot, mutta niiden arvo ja merkitys ovat samanlaiset, koska ne ovat Jumalalta. Arkussa sanottiin säilytettävän myös hieman mannaa ja Aaronin sauvaa (Hepr.9:4).

Kuningas Salomon ensimmäisen temppelin rakentamiseen asti Arkki oli israelilaisten mukana kaikilla retkillä ja sodissa. Sitä kannettiin kärryssä, joka oli verhoiltu ja uskottiin, että Arkki piti armeijan voittamattomana. Arkki oli kaiken juhlinnan keskipisteenä israelilaisten matkan aikana Kananiin maahan. Jerikon piirityksen aikana sitä kannettiin kaupungin muurien laitoja pitkin. Sen jälkeen sitä säilytettiin ns. Mooseksen Pyhässä tabernaakkelissa Silossa (käytetään myös muotoa: Siilo, hepreaksi: Šīlōh, Tuom. 21:19; Joos. 18:1). Silo oli israelilaisten maahanmuuton jälkeen heidän tärkein kulttipaikkansa. Erään filistealaisten kanssa käydyn sodan aikana se vietiin sotasaaliina Asodiin, mutta palautettiin pian, noin seitsemän kuukauden kuluttua, koska sitä pidettiin voittajien kohtaamien monien katastrofien syynä. Se tuotiin ensin Kirjat-Jearmiin ja kohta kuningas Daavid päätti siirtää sen Siionin kukkulalle Jerusalemiin ja Salomo, temppelin rakentamisen jälkeen siirsi sen temppelin tärkeimpään huoneeseen, jota nimitettiin Kaikkeinpyhimmäksi. Se oli pieni, hämärä huone, joka oli vuorattu kahdella kymmenellä tonnilla kultaa. Ortodoksisessa kirkossa muuten tuo nimitys - 'Kaikkeinpyhin' - on tullut Jumalansynnyttäjän Neitsyt Marian yhdeksi epiteetiksi, määritteeksi ja lisänimeksi.

Vain kerran vuodessa ylimmäinen pappi sai astua sisään tuohon temppelin huoneeseen ja suitsuttaa siellä. Babylonialaiset hävittivät Jerusalemin ensimmäisen temppelin, mutta se rakennettiin uudelleen. Tämänkin uudelleen rakennetun ja vuonna 516 eKr valmistuneen toisen temppelin tuhosivat roomalaiset vuonna 70 jKr. Siitä jäi jäljelle vain kuuluisa Itkumuuri ja tuntemattomat maanalaiset osat, jotka ulottuvat pitkälle kaupungin alle. Kaikki yritykset tutkia niitä ovat kilpistyneet juutalaisten ja arabiortodoksien pidättyvyyteen antaa lupaa etsiä sieltä mitään ja näin he ovat estäneet omien sanojensa mukaan pyhäinhäväistyksen. Tähän päivään saakka emme tiedä, mitä siellä on piilossa. Arkki ei luultavasti ole siellä, koska on olemassa monenlaisia merkkejä siitä, että on kuten kirjailija on kertonut kirjassaan "Zabawka Boga", eli että juuri ennen babylonialaisten hyökkäystä 586 eKr ryhmä juutalaisia vei sen Elefantinen saaren temppeliin, Niilille Egyptiin.

HAP

(lähde: niewiarygodne.pl: "Gdzie ukryto Arkę Przymierza? Fascynująca hipoteza polskiego badacza!")