Toiminnot

Ero sivun ”Nikolai II” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: thumb|<center>Uusmarttyyri, tsaari Nikolai II<br><small>(''Kuva: Wikipedis'')</small></center> '''Nikolai II (Romanov)''' (venäjäksi: ''Николай II...)
 
 
(2 välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Nikolai_II_wik.jpg|thumb|<center>Uusmarttyyri, tsaari Nikolai II<br><small>(''Kuva: Wikipedis'')</small></center>]]
+
[[Kuva:Nikolai_II_wik.jpg|thumb|<center>Uusmarttyyri, tsaari Nikolai II<br><small>(''Kuva: Wikipedia'')</small></center>]]
'''Nikolai II (Romanov)''' (venäjäksi: ''Николай II Романов'', syntti vuonna 1868 Pietarissa ja kuoli 17. heinäkuuta 1918 Jekaterinburgissa, Venäjällä. Nikolai II oli Venäjän keisari, Puolanmaan kuningas ja Suomen suuriruhtinas vuosina 1894–1917. Hän oli viimeinen hallitsija, ''tsaari'', Romanovien yli kolmesataa vuotta hallinneessa dynastiassa, joka kaatui helmikuun vallankumouksessa 1917.  
+
'''Nikolai II (Romanov)''' (venäjäksi: ''Николай II Романов'', syntyi vuonna 1868 Pietarissa ja kuoli 17. heinäkuuta 1918 Jekaterinburgissa, Venäjällä. Nikolai II oli Venäjän keisari, Puolanmaan kuningas ja Suomen suuriruhtinas vuosina 1894–1917 ja hänestä tuli myös [[uusmarttyyri]]. Hän oli viimeinen hallitsija, ''tsaari'', Romanovien yli kolmesataa vuotta hallinneessa dynastiassa, joka kaatui helmikuun vallankumouksessa 1917, jolloin myös Nikolai koki marttyyrikuoleman.  
  
 
Nikolai oli naimisissa saksalaisen Hessenin ja Reinin prinsessa Victoria Alix Helene Luise Beatrice kanssa. Puoliso tunnettiin nimellä keisarinna [[Aleksandra Fjodorovna]].
 
Nikolai oli naimisissa saksalaisen Hessenin ja Reinin prinsessa Victoria Alix Helene Luise Beatrice kanssa. Puoliso tunnettiin nimellä keisarinna [[Aleksandra Fjodorovna]].

Nykyinen versio 17. heinäkuuta 2018 kello 18.21

Uusmarttyyri, tsaari Nikolai II
(Kuva: Wikipedia)

Nikolai II (Romanov) (venäjäksi: Николай II Романов, syntyi vuonna 1868 Pietarissa ja kuoli 17. heinäkuuta 1918 Jekaterinburgissa, Venäjällä. Nikolai II oli Venäjän keisari, Puolanmaan kuningas ja Suomen suuriruhtinas vuosina 1894–1917 ja hänestä tuli myös uusmarttyyri. Hän oli viimeinen hallitsija, tsaari, Romanovien yli kolmesataa vuotta hallinneessa dynastiassa, joka kaatui helmikuun vallankumouksessa 1917, jolloin myös Nikolai koki marttyyrikuoleman.

Nikolai oli naimisissa saksalaisen Hessenin ja Reinin prinsessa Victoria Alix Helene Luise Beatrice kanssa. Puoliso tunnettiin nimellä keisarinna Aleksandra Fjodorovna.

Aleksandralla ja Nikolailla oli viisi lasta:

  • Suuriruhtinatar Olga, s. 1895
  • Suuriruhtinatar Tatjana, s. 1897
  • Suuriruhtinatar Maria, s. 1899
  • Suuriruhtinatar Anastasia s. 1901
  • Suuriruhtinas Aleksei s. 1904

jotka kaikki kokivat saman uusmarttyyrin kohtalon Jekaterinburgissa vuonna 1918 vanhempiensa kanssa.

Karlovcin synodi (ROCOR) kanonisoi murhatut tsaariperheen jäsenet vuonna 1960 ja Venäjän ortodoksinen kirkko toteutti oman kanonisointinsa vuonna 2000.