Toiminnot

Ero sivun ”Oktoehos” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: '''Oktoehos''' tarkoittaa sanamukaisesti kreikan kielessä ''kahdeksaa sävelmää'', kahdeksaa ääntä. Ortodoksisessa kirkossa se merkitseen kuitenkin jumal...)
 
(Katso myös)
 
(2 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Oktoehos''' tarkoittaa sanamukaisesti kreikan kielessä ''kahdeksaa sävelmää'', kahdeksaa ääntä. [[Ortodoksinen kirkko|Ortodoksisessa kirkossa]] se merkitseen kuitenkin jumalanpalveluskirjaa (''nuottikirjaa''), joka sisältää nykyisin päivittäisiä jumalanpalvelustekstejä jaettuina kahdeksan viikon jaksoihin. Nämä tekstit sijoittuvat palveluksiin, jotka alkavat maanantaista kaikkien pyhien viikon jälkeen (''[[helluntai]]n jälkeen'') ja päättyvät aikaan ennen [[Suuri paasto|suuren paaston]] alkua.
+
'''Oktoehos''' tarkoittaa sanamukaisesti kreikan kielessä ''kahdeksaa sävelmää'', kahdeksaa ääntä. [[Ortodoksinen kirkko|Ortodoksisessa kirkossa]] se merkitseen kuitenkin jumalanpalveluskirjaa (''nuottikirjaa''), joka tunnetaan myös nimellä ''Parakletike''. Tämä liturginen kirja sisältää nykyisin päivittäisiä jumalanpalvelustekstejä jaettuina kahdeksan viikkoa käsittäväksi sykliksi, joka toistuu läpi kirkkovuoden pääsiäisestä pääsiäiseen. Nämä tekstit sijoittuvat palveluksiin, jotka alkavat maanantaista kaikkien pyhien viikon jälkeen (''[[helluntai]]n jälkeen'') ja päättyvät aikaan ennen [[Suuri paasto|suuren paaston]] alkua. Jokaisen viikon tekstit lauletaan yhdellä kahdeksasta ehoksesta. Luvulla kahdeksan on ortodoksisessa perinteessä symbolinen merkitys: se yhdistää maallisen ajan taivaalliseen.
  
 
Suuren paaston ajalle ja [[Pääsiäinen|pääsiäistä]] seuraavalle ajalle on omat tekstinsä (''[[Triodion]] / [[Pentekostarion]]''). Kuitenkin oktoehoksen tekstejä käytetään noinakin aikoina silloin, kun siitä on maininta em. kirjoissa.
 
Suuren paaston ajalle ja [[Pääsiäinen|pääsiäistä]] seuraavalle ajalle on omat tekstinsä (''[[Triodion]] / [[Pentekostarion]]''). Kuitenkin oktoehoksen tekstejä käytetään noinakin aikoina silloin, kun siitä on maininta em. kirjoissa.
  
Kirkkomme [[Suuret juhlat|suurien juhlien]] tekstit ovat kirjaksi painetussa juhlamineassa.
+
Kirkkomme [[Suuret juhlat|suurien juhlien]] tekstit ovat kirjaksi painetussa juhlamineassa. Oktoehos löytyy nyt myös internetistä Ortodoksi.netin sivuilta, katso -> '''[[Oktoehos (tekstit)|Netti-Oktoehos]]'''.
  
 
== Katso myös ==
 
== Katso myös ==
Rivi 9: Rivi 9:
 
* [[Typikon]]
 
* [[Typikon]]
 
* [[Minea]]
 
* [[Minea]]
 +
* [[Menologion]]
 
* [[Pentekostarion]]
 
* [[Pentekostarion]]
 
* [[Triodion]]
 
* [[Triodion]]

Nykyinen versio 10. tammikuuta 2012 kello 12.05

Oktoehos tarkoittaa sanamukaisesti kreikan kielessä kahdeksaa sävelmää, kahdeksaa ääntä. Ortodoksisessa kirkossa se merkitseen kuitenkin jumalanpalveluskirjaa (nuottikirjaa), joka tunnetaan myös nimellä Parakletike. Tämä liturginen kirja sisältää nykyisin päivittäisiä jumalanpalvelustekstejä jaettuina kahdeksan viikkoa käsittäväksi sykliksi, joka toistuu läpi kirkkovuoden pääsiäisestä pääsiäiseen. Nämä tekstit sijoittuvat palveluksiin, jotka alkavat maanantaista kaikkien pyhien viikon jälkeen (helluntain jälkeen) ja päättyvät aikaan ennen suuren paaston alkua. Jokaisen viikon tekstit lauletaan yhdellä kahdeksasta ehoksesta. Luvulla kahdeksan on ortodoksisessa perinteessä symbolinen merkitys: se yhdistää maallisen ajan taivaalliseen.

Suuren paaston ajalle ja pääsiäistä seuraavalle ajalle on omat tekstinsä (Triodion / Pentekostarion). Kuitenkin oktoehoksen tekstejä käytetään noinakin aikoina silloin, kun siitä on maininta em. kirjoissa.

Kirkkomme suurien juhlien tekstit ovat kirjaksi painetussa juhlamineassa. Oktoehos löytyy nyt myös internetistä Ortodoksi.netin sivuilta, katso -> Netti-Oktoehos.

Katso myös