Toiminnot

Ero sivun ”Pääsiäistropari” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

Rivi 2: Rivi 2:
  
 
:: ''Kristus nousi kuolleista,/ kuolemalla kuoleman voitti/ ja haudoissa oleville elämän antoi.''
 
:: ''Kristus nousi kuolleista,/ kuolemalla kuoleman voitti/ ja haudoissa oleville elämän antoi.''
 +
 +
Pääsiäistropari on muun muassa jumalanpalvelusten radioinnin ja televisioinnin vuoksi tullut tutuksi myös ortodoksisen kirkon ulkopuolella. Tropari otettiin vuonna 1986 myös [[Luterilainen kirkko|luterilaisen kirkon]] virsikirjaan – sen lyhimpänä tekstinä - virreksi numero 90. Ohjeeksi merkittiin: ''”Virsi lauletaan yleensä kolme kertaa.”''
 +
 +
Tropari on lyhyt veisu, jossa ylistetään Jumalan tai hänen pyhiensä tekoja. Suppeassa merkityksessä tropari on kirkkoveisu, jossa lyhyesti tuodaan esiin juhlittava tapahtuma tai muisteltavan [[pyhä]]n elämäkerrallinen pääpiirre.
 +
 +
Ortodoksinen pääsiäisen tropari on syntynyt noin 400-luvulla. Se juhlistaa ortodoksista jumalanpalvelusta pääsiäisen ja [[helluntai]]n välisenä aikana, jota kutsutaan ortodoksisessa kirkossa pääsiäisajaksi.
 +
 +
[[:Käyttäjä:Hannu|HAP]]
  
 
[[Luokka:Kirkkomusiikki]]
 
[[Luokka:Kirkkomusiikki]]

Versio 26. helmikuuta 2009 kello 13.06

Pääsiäsitropari on ortodoksisessa kirkossa pääsiäisen aikaan laulettava tropari, kirkkoveisu:

Kristus nousi kuolleista,/ kuolemalla kuoleman voitti/ ja haudoissa oleville elämän antoi.

Pääsiäistropari on muun muassa jumalanpalvelusten radioinnin ja televisioinnin vuoksi tullut tutuksi myös ortodoksisen kirkon ulkopuolella. Tropari otettiin vuonna 1986 myös luterilaisen kirkon virsikirjaan – sen lyhimpänä tekstinä - virreksi numero 90. Ohjeeksi merkittiin: ”Virsi lauletaan yleensä kolme kertaa.”

Tropari on lyhyt veisu, jossa ylistetään Jumalan tai hänen pyhiensä tekoja. Suppeassa merkityksessä tropari on kirkkoveisu, jossa lyhyesti tuodaan esiin juhlittava tapahtuma tai muisteltavan pyhän elämäkerrallinen pääpiirre.

Ortodoksinen pääsiäisen tropari on syntynyt noin 400-luvulla. Se juhlistaa ortodoksista jumalanpalvelusta pääsiäisen ja helluntain välisenä aikana, jota kutsutaan ortodoksisessa kirkossa pääsiäisajaksi.

HAP