Toiminnot

Ero sivun ”Paavi” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: '''Paavi''' (latinaksi: ''papa'', kreikaksi: ''πάπας, papas'', venäjäksi: ''папа, papa'', englanniksi: ''pope'') on arvonimi, joka tarkoittaa kreikan kielessä ''”pappaa...)
 
(Nykyisiä paaveja)
Rivi 12: Rivi 12:
 
* Nykyinen Rooman katolisen kirkon paavi on Benedictus XVI
 
* Nykyinen Rooman katolisen kirkon paavi on Benedictus XVI
  
[[Luokka:Ortodoksinen kirkko]]
 
 
[[Luokka:Arvonimet]]
 
[[Luokka:Arvonimet]]
 
[[Luokka:Patriarkat]]
 
[[Luokka:Patriarkat]]

Versio 29. joulukuuta 2008 kello 00.57

Paavi (latinaksi: papa, kreikaksi: πάπας, papas, venäjäksi: папа, papa, englanniksi: pope) on arvonimi, joka tarkoittaa kreikan kielessä ”pappaa”, ”isää”. Tämä arvonimi on annettu mm. Aleksandrian patriarkaatin päämiehelle.

Arvonimeä käyttää ja on historiallisesti käyttänyt aikaisemmin myös skismaatisen Rooman kirkon eli sen nykyisen modernin jälkeläisen, roomalaiskatolisen kirkon päämies, paavi. Arvonimeä käyttävät myös ortientaaliortodoksisiin kirkkoihin kuuluvassa koptilaisessa kirkossa.

Itäiseen ortodoksiseen kirkkoon kuuluvan Aleksandrian patriarkaatin päämies kantaa siis titteliä paavi, mutta käyttää myös arvonimeä patriarkka.

Vanhauskoisilla, Venäjän, Serbian, Bulgarian, Romanian, Moldovan ja Ukrainan ortodoksisissa kirkoissa käytetään sanaa pop / pip (поп, піп) synonyyminä sanalle pappi, mutta tavatessaan papin, he tavallisesti käyttävät hänestä sanaa batjushka (”isä”). Kuitenkin – puhujasta riippuen – tämä sana voi olla myös sellainen, jota käytetään papista loukkaavassa ja halventavassa merkityksessä.

Nykyisiä paaveja

  • Nykyinen Aleksandrian ortodoksinen paavi on Teodoros II.
  • Nykyinen Aleksandrian ortodoksisen koptikirkon paavi on Shenouda III
  • Nykyinen Rooman katolisen kirkon paavi on Benedictus XVI