Toiminnot

Puheenvuoroja Karlsruhessa 2022

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 8. syyskuuta 2022 kello 09.28 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)

Saksan liittopresidentti Frank Steinmeier:
"Jokainen kristitty, jolla on vielä uskonsa, mielensä ja järkensä, ei voi nähdä Jumalan tahtoa kaikessa tässä"

Saksan presidentin puhe KMN:lle (sensuroitiin Facebookissa, ei annettu julkaita)

Saksan presidentti Frank Steinmeier oli mukana Kirkkojen maailmanneuvoston 11. yleiskokouksen ensimmäisenä päivänä Karlsruhessa, ja hänen mukaansa nykytilanteen pitäisi soittaa hälytyskelloa niin poliittisille kuin uskonnollisille johtajille kaikkialla Euroopassa.

Presidentti Steinmeier korosti ensin olevansa iloinen siitä, että Euroopan kirkkojen maailmanneuvoston ensimmäinen konventti 50 vuoden jälkeen pidetään Saksassa.

Hän korosti Saksan kantaa, että antisemitismi on aina vihan ja ääriliikkeiden ideologia ja että juutalaisen yhteisön turvallisuus Saksassa ja muualla maailmassa on kaikkien kirkkojen prioriteetti.

Sitten hän viittasi sotaan, joka käydään Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Hän korosti, että Venäjän ortodoksisen kirkon johto oikeuttaa ja tukee poliittisen johdon sotaa Ukrainassa.
"Venäjän ortodoksisen kirkon päämiehet johtavat tällä hetkellä jäseniään ja koko kirkkoaan vaaralliselle ja todella jumalanpilkkaavalle polulle, joka on vastoin kaikkea sitä, mitä he uskovat. He oikeuttavat hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan – omia ja omia uskonveljiämme ja sisariamme vastaan.

Meidän on puhuttava, myös näissä huoneissa, tässä yleiskokouksessa, tätä propagandaa vastaan, joka kohdistuu toisen maan kansalaisten vapauteen ja oikeuksiin; tätä nationalismia vastaan, joka mielivaltaisesti väittää, että diktatuurin keisarilliset haaveet hegemoniasta ovat Jumalan tahto.”

Saksan presidentti jatkoi: ”Kuinka monista naisista, miehistä ja lapsista on tullut tämän vihanlietsomisen, tämän vihan ja tämän rikollisen väkivallan uhreja. Laajat massapommitukset ja kohdistetut hyökkäykset siviilirakennuksiin, kerrostaloihin, sairaaloihin, ostoskeskuksiin, asemiin ja julkisiin tiloihin. Sotarikokset tapahtuvat koko maailman näkökulmasta.

Täällä, tänään, emme voi olla hiljaa. Meidän täytyy kutsua sitä oikeilla nimellä. Meidän on tuomittava se. Kristillisenä yhteisönä meidän on ilmaistava sitoutumisemme Ukrainan kansan ihmisarvoon, vapauteen ja turvallisuuteen.”

Presidentti Steinmeier kiitti edustajakokouksessa läsnä ollutta Ukrainan kirkon valtuuskuntaa.

Hän lisäsi , että "täällä on tänään Venäjän ortodoksisen kirkon edustajia . Meidän ei pitäisi pitää itsestäänselvyytenä sitä, että he ovat täällä. Odotan, että tämä yleiskokous ei säästä heiltä totuutta tästä julmasta sodasta ja heidän kirkkonsa roolia koskevasta kritiikistä.

Kyllä, kerta toisensa jälkeen kristittyjä kutsutaan sillanrakentajiksi. Se on ollut ja on edelleen yksi tärkeimmistä tehtävistämme. Siltojen rakentaminen vaatii kuitenkin halukkuutta joen molemmin puolin.

Siltaa ei voida rakentaa, jos toinen puoli repii alas sitä tukevat pilarit. Edustajakokousta edeltävänä aikana esitettiin mielipide, että vuoropuhelun ainakin pitäisi olla mahdollista. Kyllä, mutta dialogi ei ole itsetarkoitus. Dialogin on tuotava esiin se, mitä tapahtuu. Vuoropuhelun on kiinnitettävä huomiota epäoikeudenmukaisuuteen ja tunnistettava sekä uhrit että syylliset – ja heidän kätyrinsä.

Kuitenkin vuoropuhelu, joka ei ylitä hurskaita toiveita ja epämääräisiä yleistyksiä, voi pahimmassa tapauksessa muodostua perusteluksi ja propagandaksi. Millaista dialogia täällä käydään? Tämä on valinta, joka tämän edustajakokouksen on tehtävä, ja Saksan kanta – puhun täällä myös liittohallituksen puolesta – on selvä”.

Saksan presidentti jatkoi, että sadat venäläiset ortodoksiset papit ovat osoittaneet julkista vastarintaa ja ottaneet kantaa sotaa vastaan Putinin hallinnon uhkauksista huolimatta.

”Puhun näille rohkeille henkilöille, joiden esimerkki muistuttaa meitä uskontojen vastuusta rauhasta: vaikka et voi osallistua tähän konventiin ja puhua meille tänään, kuulemme sinua! Löytäköön äänesi kaiun myös tässä yleiskokouksessa."

Viitaten jälleen Venäjän kirkon johtoon hän korosti, että se on sopeutunut Ukrainan vastaisen sodan rikoksiin. Hän huomautti, että tämä teologiaksi naamioitu totalitaarinen ideologia on johtanut niin monien uskonnollisten paikkojen täydelliseen tai osittaiseen tuhoutumiseen Ukrainan alueella.

"Jokainen kristitty, jolla on vielä uskonsa, mielensä ja järkensä, ei voi nähdä Jumalan tahtoa kaikessa tässä", hän painotti.

(lähde: https://orthodoxtimes.com/german-presidents-speech-to-the-wcc-on-the-leadership-of-the-russian-orthodox-church/)

Venäläisten vastaus Saksan presidentin puheeseen

(ei julkaistu suomeksi Facebookissa)

Venäjän ortodoksisen kirkon delegaation johtaja, Volokolamskin metropoliitta Antoni kommentoi Saksan liittopresidentti Frank Steinmeierin KMN:n yleiskokouksen avauspuheenvuoroa esimerkkinä maansa (Venäjän) omaksuman propagandistisen tyylin mukaisesti valtiovallan korkea-arvoisen edustajan töykeästä painostuksesta Kirkkojen maailmanneuvostoa (KMN) vastaan – siis vanhinta kristittyjen välistä järjestöä vastaan.

Moskovan patriarkaatin ulkosuhteiden osaston antaman lausunnon mukaan Saksan presidenin puhe sisälsi täysin perusteettomia syytöksiä ja jätti täysin huomiotta kaikki Moskovan patriarkaatin Ukrainan kiistan yhteydessä tekemät humanitaariset toimet.

Volokolamskin metropoliitta lisäsi, että Saksan presidentin puhe "on väliintulo Kirkkojen maailmanneuvoston sisäisiin asioihin, yritys haastaa sen työskentelyn rauha ja poliittisesti neutraali luonne”.

Mp. Antoni lainasi KMN:n vt. pääsihteeri Ioan Saucaa, joka puhui ennen presidenttiä ja "korosti Moskovan patriarkaatin edustajien läsnäolon merkitystä yleiskokouksessa, koska tämä liittyy suurimman kristittyjen välisen järjestön luonteeseen, jonka tehtävänä on edistää vuoropuhelua, rauhaa ja keskinäistä ymmärrystä."

Mp. Antoni kommentoi, että muut eilisen kirkkojen maailmanneuvoston 11. yleiskokouksen ensimmäisenä päivänä pidetyt puheet osoittavat, että "Saksan presidentin syytökset Venäjän kirkosta eivät saaneet hänen odottamaansa tukea".

Lopuksi Volokolamskin metropoliitti ilmaisi toiveensa, että Kirkkojen Maailmanneuvosto toimii jatkossakin "vuoropuhelun alustana, joka ei seuraa työssään tiettyjen valtioiden puolueellista poliittista luokkaa, vaan pyrkii vaatimaan rauhaa ja harmoniaa".

Saksan evankelisen kirkon reaktio Steinmeierin Venäjän kirkkoa koskeviin lausuntoihin

Saksan evankelisen kirkon (EKD-Evangelische Kirche in Deutschland) reaktio presidetti Steinmeierin Venäjän kirkon johtajuutta vastaan esittämiin lausuntoihin oli voimakas.

OrthodoxTimes-sivuston tietojen mukaan evankelisen kirkon jäsenet ovat tiettävästi suuttuneet Saksan presidentin sinnikkyydestä Venäjän valtuuskunnan läsnäolon suhteen Kirkkojen maailmanneuvoston 11. yleiskokouksessa Karlsruhessa.

Itse asiassa he arvelevat, että se on täysin ristiriidassa sen Kirkkojen maailmanneuvoston sovittelijan roolin ja mentaliteetin kanssa, jota KMN on kehittänyt viime vuosikymmeninä.

Varinkin KMN:n vt. pääsihteerin puheen jälkeen, missä puheessa hän toi esille tarpeen siitä, että Venäjän kirkko voi osallistia yksimielisen päätöksen mukaisesti yleiskokoukseen, Saksan evankelinen kirkko korosti, että "olemme päättäneet, että kirkkojen maailmanneuvosto on vapaa tila vuoropuhelulle, ja meidän on löydettävä tapa olla samaa mieltä, ei eri mieltä."

(lähde: https://orthodoxtimes.com/response-of-the-russians-to-the-speech-of-the-german-president-upd/)

ON 1.9.2022

Arkkipiispa Jevstrati: "Olemme valmiita vuoropuheluun, mutta emme kuuntelemaan heidän propagandaansa"

KMN:n yleiskokouksessa pitämässään lehdistötilaissuudessa Ukrainan ekumeeniseen patriarkaattiin liittyvän Ukrainan ortodoksisen kirkon (UOK-EP) Tšernijivin arkkipiispa Jevstrati ilmaisi Ukrainan kirkon toiveen liittyä täysjäseneksi kahteen kristittyjen väliseen orgaanisaatioon, Kirkkojen maailmanneuvostoon (KMN) ja Euroopan kirkkojen konferenssiin, CEC:n (Conference of European Churches), toivomuksella, että heidän hakemuksiinsa vastataan myönteisesti.

Lehdistötilaisuudessa arkkipiispa Jevstrati vastasi kysymykseen Venäjän kirkon valtuuskunnan läsnäolosta, että "ei ole meidän päätettävissämme, kuka saa olla täällä. Venäjän kirkko on Kirkkojen maailmanneuvoston jäsen, ja delegaation tehtävänä on vastata tällaiseen läsnäoloon täällä. Nautin kuitenkin siitä, että heidän täytyy kuulla kaikki se, mitä heistä sanotaan, kuten mitä Saksan presidentti sanoi muutama päiväsitten.”

Arkkipiispa selitti myös, että heihin ei ole oltu yhteyttä eikä ole ollut tapaamista. – ”Jos he haluavat sanoa jotain ukrainalaisille, olemme valmiita kuuntelemaan ja puhumaan. Mutta jos he haluavat taas puhua venäläisestä propagandasta, siitä, mitä kuulemme päivittäin venäläisistä tiedotusvälineistä, emme tarvitse sitä. Jos heillä on jotain muuta kristillistä ja vilpitöntä, olemme valmiita tapaamaan heidät."

Hän lisäsi, että hänellä on viimeisten 15 vuoden aikana kokemusta erilaisista yhteyksistä Moskovan patriarkaatin virkamiehiin ja silloiseen Volokolamskin metropoliitta Ilarioniin.

”Yritimme uudestaan ja uudestaan. Mutta ei ole helppoa aloittaa vuoropuhelua jonkun kanssa, joka hylkää täysin oikeutesi olemassaoloon. Venäjän ortodoksinen kirkko kohtelee kirkkoamme – ja meitä on miljoonia – ikään kuin emme olisi kristittyjä, ikään kuin meitä ei olisi edes kastettu. Koska me olemme ikään kuin uhka heidän unelmalleen tulla uudelleen imperiumiksi. Olemme valmiita vuoropuheluun. Mutta emme kuunnellaksemme heidän propagandaansa”, Tšernijivin arkkipiispa korosti.

Hän mainitsi esimerkkinä syyskuun 2014, kun Oslossa pidettiin konferenssi, johon Venäjän kirkko ei osallistunut.

"Venäjä ei ole vapaa maa. Heidän kirkkonsa on oikeushenkilönä hallituksen täyden valvonnan ja painostuksen alainen. Jos hallitus antaa heille jotain, he tekevät sen. Jos ei, niin sitä ei tapahdu."

Metropoliita Onufrin johtaman Ukrainan ortodoksisen kirkon (UOK-MP) valtuuskunnan tapaamisesta hän korosti, että "en tiennyt tähän asti, että heillä on vakavati otettava edustus. Täällä on mukana joku professori. Minä arkkipiispana edustan kirkkoani. En tiedä, mitä professori edustaa Metropolitan Onufriyn kirkossa”, hän huomautti.

Hän korosti myös, että Moskovan kirkko on vastannut heidän vuoropuhelupyyntöihinsä kolmella ehdolla:

  • "Ensinnäkin hyväksyä, että meillä ei ole autokefaalista kirkkoa,
  • toiseksi, että meitä ei ole asetettu piispoiksi, ja
  • kolmanneksi hyväksyä, että he päättävät myöhemmästä järjestelmästä."


Hän lisäsi vielä, että hänen arvionsa mukaan Moskovan patriarkaatin sisällä on monia, jotka eivät usko virallista propagandaa ja että jotkut papit saattavat korottaa ääntään, mutta "valitettavasti emme näe todellista vastustusta tälle Venäjän aggressiiviselle ja perusteettomalle käytökselle Ukrainassa.”

(lähde: https://orthodoxtimes.com/archbishop-yevstratiy-we-are-ready-for-dialogue-not-to-listen-to-their-propaganda

3.9.2022

Venäjä "hyökkäsi" KMN:a vastaan: ”Luonnosasiakirja on kuin McDonald'sin lausunto”

(sensuroitiin Facebookissa, ei annettu julkaita)

Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) 11. yleiskokouksen julkilausumasta näyttäisi tulevan mielenkiintoinen vääntö. Jo lausunnon luonnos herätti suuria tunteita.

Lausuntoehdotus esiteltiin kokouksen edustajille ja siinä viitattiin mm. "Venäjän hyökkäyksen traagisiin seurauksiin”.

Lausumassa muitutettiin, että Kyproksella pidetyssä edustajakokouksen esikokouksessa kesäkuussa annetussa ilmoituksessa sota tuomittiin laittomana ja perusteettomana.

"Tämä yleiskokous vahvistaa voimakkaasti keskuskomitean (kesäkuussa) ilmaiseman kannan ja tuomitsee tämän laittoman ja perusteettoman sodan. Kristittyinä eri puolilta maailmaa toistamme vaatimuksen välittömästä tulitauosta kuoleman ja tuhon pysäyttämiseksi sekä vuoropuhelusta ja neuvotteluista kestävän rauhan turvaamiseksi.”

Asiakirjassa kehotetaan Venäjän ja Ukrainan kirkkojen johtoa korottamaan äänensä vastustaakseen Ukrainan kansan jatkuvia kuolemia, tuhoamista, ukrainalaisten ihmisten pakkosiirtoja ja syrjäyttämisiä.

"Pyydämme KMN:a tarjoamaan foorumin kaikille rauhan äänille tulla kuulluksi ja vahvistetuiksi ja rukoilemme, että tämä sota päättyy hyvin pian."

Venäjän delegaatio reagoi luonnosehdotukseen välittömäsi ja luonnehti asiakirjaa samanlaiseksi dokumentiksi kuin jotain hampurilaisketju McDonalds’in tai Starbuckin kahvilan paperia. Arkkimadriitta Filaret Bulekov sanoi kuitenkin paperin olevan parempi kuin mitä alkuun luuli.

Arkkimandriitti Filaret korosti kuitenkin, että tämä asiakirja on esimerkki informaatiosodasta. "Se on yksi niistä asiakirjoista, jotka valaisevat jotain ja naamioivat muita asioita."

Hän lisäsi lisäksi, että komitea ei yritä katsoa, mitä siellä todella tapahtuu tuodakseen esille edes edes yhden lopputuloksen.

”Jos päätavoite on vain syyttää Venäjän valtuuskuntaa, OK. Mutta koko asiakirjassa ei puhuta sanaakaan muista tämän prosessin osapuolista Ukrainassa.”

”Puhutaan, että halutaan tuoda rauha mahdollisimman pian. Syyttämällä jotakuta, se ei tuota mitään. Joten tämä asiakirja voi olla vain naamiointi todellisesta tilanteesta, käyttämällä joitain kristillisiä termejä. Mutta siinä on järkeä, jos katsomme tilannetta syvälle."

Myöhemmin yksi Ukrainan kirkon delegaation jäsenistä, Alexandra Kovalenko, käytti oman puheenvuoron, jossa hän vastasi kuultuihin yhtä vahvasti.

Hän pyysi kuuntelemaan ja olemaan tinkimättä ilmeisestä totuudesta diplomatian vuoksi. Esimerkiksi konfliktn nimi tulee olla sellainen kuin se on – ”Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan”.

Puhuessaan Venäjän kirkon valtuuskunnalle hän totesi: ”Jos vastustatte Venäjän federaation sotaa Ukrainaa vastaan, nostakaa siniset korttinne” (kokouksessa edustajat nostavat sinisen kortin, kun kuulemisesta on erimielisyyttä. Venäläiset eivät nostaneet yhytään sinistä korttia).

”On erittäin surullista, että verrataan ukrainalaisten verta Starbucksiin ja McDonaldsiin”, hän vielä huomautti. Kokous jatkui sen jälkeen vain keskuskomitean jäsenten kesken ilman, että kenenkään muun jäsenen tai tiedotusvälineiden osallistuminen oli sallittua.

(lähde: https://orthodoxtimes.com/russian-attack-to-the-wcc-your-document-is-so-important-as-a-statement-of-mcdonalds/)
8.9.2022