Toiminnot

Ero sivun ”Pyhä Synodi” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: '''Pyhä Synodi''' on jokaisen ortodoksisen patriarkaatin ja autokefalisen kirkon korkein päättävä kirkollinen hallintoelin, joka käyttää myö...)
(ei mitään eroa)

Versio 3. heinäkuuta 2008 kello 16.39

Pyhä Synodi on jokaisen ortodoksisen patriarkaatin ja autokefalisen kirkon korkein päättävä kirkollinen hallintoelin, joka käyttää myös kanonista valtaa.

Pyhä Synodi kokoontuu alueensa korkeimman piispan (patriarkan tai arkkipiispan) puheenjohtajuudessa ja siihen kuuluvat normaalisti kaikki piispat, jotka ovat vastuullisia puheenjohtajalle. Joissakin paikalliskirkoissa kaikki metropoliitat muodostavat Pyhän Synodin, joissakin kaikki aktiivipiispat (hiippakuntapiispat tai muissa tehtävissä olevat), joissakin paikallisissa synodeissa kaikki piispat.

Sanalla synodi tarkoitetaan myös piispainkokousta, joka kokoontuu kirkon päämiehen johdolla säännöllisesti päättämään toimeenpantavista asioista.

Ekumeenisen patriarkaatin Pyhään Synodiin voi kuulua piispoja ympäri maailman. Mm. Suomen ortodoksisen kirkon entinen arkkipiispa, KP Nikean metropoliitta Johannes on osallistunut tämän synodin työskentelyyn.