Toiminnot

Ero sivun ”Rafael (enkeli)” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Ylienkeli_rafael_w.jpg|250px|thumb|<center>''Ylienkeli Rafael ikonissa.''<br>(''kuva: wikipedia'')</center>]]
+
[[Kuva:Rafael_ylienkeli01.jpg|250px|thumb|<center>''Ylienkeli Rafael ikonissa.''<br>(''kuva: wikipedia'')</center>]]
 
'''Ylienkeli Rafael''' (hepreaksi: ''Refael'') on yksi [[Raamattu|Raamatun]] kolmesta nimeltä mainitusta [[enkeli]]stä ylienkelien [[Mikael (enkeli)|Mikaelin]] ja [[Gabriel (enkeli)|Gabrielin]] ohessa. [[Traditio]] tuntee muidenkin [[ylienkeli]]en nimet: ''Uriel, Barachiel, Salafiel'' ja ''Jehudiel''.
 
'''Ylienkeli Rafael''' (hepreaksi: ''Refael'') on yksi [[Raamattu|Raamatun]] kolmesta nimeltä mainitusta [[enkeli]]stä ylienkelien [[Mikael (enkeli)|Mikaelin]] ja [[Gabriel (enkeli)|Gabrielin]] ohessa. [[Traditio]] tuntee muidenkin [[ylienkeli]]en nimet: ''Uriel, Barachiel, Salafiel'' ja ''Jehudiel''.
  

Versio 18. marraskuuta 2009 kello 19.50

Ylienkeli Rafael ikonissa.
(kuva: wikipedia)

Ylienkeli Rafael (hepreaksi: Refael) on yksi Raamatun kolmesta nimeltä mainitusta enkelistä ylienkelien Mikaelin ja Gabrielin ohessa. Traditio tuntee muidenkin ylienkelien nimet: Uriel, Barachiel, Salafiel ja Jehudiel.

Rafael Raamatussa

Ylienkeli Rafael esiintyy deuterokanonisen Tobitin kirjan luvuissa 3 – 12. Tobitin (’’Tobiaksen, Tobian tai Tobiaan’’) kirja on matkakertomus, joka samalla kuvaa hengellistä kilvoittelua. Rafael esiintyy nuoren miehen hahmossa nimellä Asarja, jonka Tobitin poika Tobia palkkaa oppaakseen ja matkakumppanikseen. Vasta heidän palattuaan matkalta ylienkeli Rafael paljastaa todellisen identiteettinsä:

Minä olen Rafael, yksi niistä seitsemästä enkelistä, jotka ovat Herran lähellä ja joiden on lupa tulla hänen kirkkautensa eteen. (Tobitin kirja 12:15)

Jumala lähettää ylienkeli Rafaelin auttamaan sokeaa Tobitia ja Saaraa, joka ei halua enää elää, koska paha henki Asmodaios on surmannut kunkin hänen seitsemästä aviomiehestään hääyönä, heti kun he lähestyivät morsianta. Tobit ja hänen sukulaisensa Saara, jotka eivät vielä tunne toisiaan, rukoilevat apua Jumalalta ja Rafaelin avulla Saara vapautuu vainoajastaan Asmodaioksesta. Tobitin poika Tobia ottaa Saaran vaimokseen. Tobit saa näkönsä takaisin ja he kaikki ylistävät Jumalaa.

Rafaelin tehtävät

Ylienkeli Rafaelista kerrotaan myös monissa muissa juutalaisissa kirjoituksissa. Heenokin kirjassa, joka ei kuulu kanonisiin teksteihin, ylienkeli Rafael Jumalan käskystä kahlehtii demonin. Rafaelin tehtävänä on Heenokin kirjan mukaan parantaa ihmisten sairauksia ja haavoja. Nimi Rafael tarkoittaakin Jumala parantaa. Häntä pidetään myös matkustavien suojelijana.

Rafael ortodoksisessa perinteessä ja ikoneissa

Ikoneissa Rafael esiintyy harvoin yksin. Tavallisesti hänet kuvataan yhdessä Mikaelin ja Gabrielin tai kaikkien ylienkelien kanssa siivekkäänä nuorena miehenä yllään diakonin jumalanpalveluspukua muistuttava vaate, toisessa kädessään sauva ja toisessa kilpi, jossa on risti.

Ylienkeli Rafaelia muistellaan ortodoksisessa kirkossa erityisesti marraskuun 8. päivänä yhdessä ylienkelien Mikaelin ja Gabrielin ja muiden ruumiittomien voimien kanssa.

Vilma

Katso myös