Toiminnot

Ero sivun ”Reliikki” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

p (siirsi sivun ”Reliikkiä” uudelle nimelle ”Reliikki”: kirjoitusvirhe)
Rivi 1: Rivi 1:
 +
{{Oikea|sisalto=<swf align="right">Reliikit.swf‎|width=300</swf> ''Reliikkilipas''
 +
}}
 
'''Reliikki''' eli '''pyhäinjäännös''' on yleensä osa jonkin kirkon [[Kanonisointi|kanonisoiman]] henkilön ([[pyhä]]n) ruumiista tai vaatteista tai hänelle kuuluneesta esineestä.
 
'''Reliikki''' eli '''pyhäinjäännös''' on yleensä osa jonkin kirkon [[Kanonisointi|kanonisoiman]] henkilön ([[pyhä]]n) ruumiista tai vaatteista tai hänelle kuuluneesta esineestä.
  

Versio 17. elokuuta 2008 kello 22.15

<swf align="right">Reliikit.swf‎

{{{teksti}}}


Reliikki eli pyhäinjäännös on yleensä osa jonkin kirkon kanonisoiman henkilön (pyhän) ruumiista tai vaatteista tai hänelle kuuluneesta esineestä.

Reliikki voi olla myös osa Jumalansynnyttäjän viitasta tai Kristuksen rististä.

Pieniä reliikkejä kiinnitetään mm. alttaripöytään tai antiminssiin. Niitä säilytetään mm. luostareissa erillisessä pyhäinjäännöslippaassa eli reliikkilippaassa. Reliikki voi joskus olla kiinnitettynä esim. ikoniin.

Reliikkiä tai sen alkuperää ei palvota, vaan reliikki muistuttaa meitä marttyyrien verellä rakennetusta kirkosta. Reliikin avulla pyydämme esirukouksia pyhäinjäännöksen kohteilta, jotta voisimme paremmin levittää Kristuksen sanaa ja sanomaa kirkon evankeliumista.

Reliikkejä kunnioitetaan myös eräissä muissa kristillisissä kirkkokunnissa, mm. roomalaiskatolisessa kirkossa. Katolisessa kirkossa ja mm. Venäjän ortodoksisessa kirkossa reliikkien kunnioittamiseen liittyy usein myös voimakas usko niiden ihmeitä tekeviin tai muihin erikoisiin voimiin.

Luostareissa esitellään reliikkilippaan pyhäinjäännöksiä suurina aarteina ja vierailijoilla on mahdollisuus silloin käydä kunnioittamassa näitä ja esittämässä reliikkien äärellä esirukouspyyntöjään. Vanhimmat säilyneet reliikkilippaat ovat peräisin 300-luvulta.


HAP