Toiminnot

Salaman Vaikenija

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 23. tammikuuta 2012 kello 13.54 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)

Pyhittäjä Salaman Vaikenija (Σαλαμανης Ο Ησυχαστης / Salamanis Hesykasti) lienee ainoa ortodoksinen pappi maailmassa, joka ei kirkon tunteman historian aikana ole puhunut sanaakaan.

Pyhittäjä Salaman asui Eufratin länsirannalla Kapersanan (Καπερσανά) kylässä, josta hän jostain syystä muutti pois naapurikylään. Sieltä hän löysi pien keljan itsellensä ja muurasi sitten itsensä sen sisälle niin, ettei majaan jäänyt yhtään aukkoa, ei ovea eikä ikkunaa. Tällaisessa keljassa hän sitten aloitti erakkokilvoittelunsa.

Kerran vuodessa hänelle annettiin ruokaa, kun hän kaivoi aukon maahan seinän alle. Silloin hän sai aina vuoden tapeen kerralla. Kun Kapersanan piispa kuuli tästä kilvoittelijasta, hän päätti vihkiä Salamanin papiksi. Ryömimällä seinän alta keljaan, piispa kävi vihkimässä vaikenevan Salamanin. Vihittävä ei koko seremonian aikana sanonut sanaakaan. Piispa kertoi Salamanille hänen saamastaan siunauksesta ja armosta, joka pappisvihkimystä seurasi. Salaman kuunteli kaiken vaieten.

Kotilylän, Kapersanan ihmiset saatuaan tietää asioista tulivat tälle toisen kylän asukkaille kateelliseksi ja päättivät kaapata Salamanin takaisin kotikyläänsä. Näin tapahtui ja seinan ali ryömittyään, he veivät Salamanin ja rakensivat hänelle samanlaisen keljan Kapersanaan. Mutta toisen kylän ihmiset saivat tietää asiasta ja nyt vuorostaan he kaappasivat Salamanin takaisin omaan kyläänsä. Salaman ei näiden operaatioiden aikana puhunut kenellekään mitään, vaan vaikeni, kuten oli tehnyt jo kauan.

Pyhittäjä Salaman Vaikenija kuoli joskus 400-luvun alkupuolella jääden historiaan siis ehkä ainoanan vaikenevana pappina.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Salaman Vaikenijaa aina vuosittain hänen omana muistopäivänään tammikuun 23. päivänä.

HAP