Toiminnot

Ero sivun ”Secu” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: thumb|<center>Secun luostarin [[Johannes Edelläkävijän kirkko<br><small>(''kuva © Pyykkönen'')</small></center>]] [[Kuva:Secu02.jpg|thumb|<center>Secun lu...)
 
Rivi 10: Rivi 10:
  
 
'''[[Käyttäjä:Petja|Petja Pyykkönen]]'''
 
'''[[Käyttäjä:Petja|Petja Pyykkönen]]'''
 +
 +
'''Lue myös:'''
 +
 +
* [[Moldovan voievodit 1400-1568]]
 +
* [[Pyhä Ştefan cel Mare]]
 +
* [[Paisi Velitškovski|Paisie de la Neamţ]]
  
 
{{Romanian luostarit}}
 
{{Romanian luostarit}}

Versio 9. heinäkuuta 2009 kello 13.48

Secun luostarin Johannes Edelläkävijän kirkko
(kuva © Pyykkönen)
Secun luostarin sisäpihaa
(kuva © Pyykkönen)

Secun luostarin perusti vuonna 1602 kronikoitsija Grigore Urechen isä Nestor Ureche ja hänen vaimonsa Mitrofana. Ennen luostarin perustamista paikalla sijaitsi nunnien skiitta nimeltä Zosin. Nykyään Secu on munkkiluostari ja se on pyhitetty Johannes Edelläkävijän mestauksen muistolle (29.8.).

Luostarin kirkko rakennettiin 1700-luvun lopussa. Kirkko on yksi esimerkki tyypillisestä 1600- ja 1700-lukujen moldovalaisesta arkkitehtuurista, jossa on huomattavissa valakialaista vaikutusta. Kirkko on kaksitorninen ja siinä menee koristekaaria kahdessa rivissä ympäri kirkkoa. Kirkkoa ei ole maalattu ulkoa päin. Siihen lisättiin 1700-luvulla avoin kuisti, joka on tyypillinen moldovalaisille kirkoille. Se kuitenkin muurattiin umpeen 1800-luvulla, jotta kirkkoon saatiin lisää sisätilaa. Kirkkoa ympäröi muuri, jota korjattiin Vasile Lupun aikana. Secun hautausmaan kirkko on vuodelta 1832. Sen rakennutti metropoliitta Veniamin Costachi Zosinin skiitan paikalle.

Ottomaanit sytyttivät Secun luostarin tuleen vuonna 1821. Tudor Vladimirescun vallankumouksen jälkeen vuonna 1821 Secusta tuli tärkeä paikka kreikkalaisten taisteluille ottomaaneja vastaan. Kaikki luostarin rakennukset on rakennettu sen jälkeen, kun luostaria restauroitiin vuosina 1821-1825. Sisätilan ikonit maalattiin uudelleen 1850, samana vuonna, jolloin ikonostaasi otettiin käyttöön. Kirkon sisältä löytyvät rakennuttajien Nestor Urechen ja Mitrofanan sekä metropoliitta Varlaamin haudat. Metropoliitta Varlaam oli Secun kasvatti ja hän kirjoitti Iasissa vuonna 1643 kirjan nimeltä Cazania, joka tunnetaan ”Romanian opetuskirjana”.

Secun luostariin kuuluu neljä skiittaa. Nifon skiitta löytyy Vanatorista Neamt’un maakunnasta ja se perustettiin vuonna 1990. Tibucanin skiitassa Neamt’un maakunassa sijaitsee kaksi kirkkoa, joista Magdalan Marian kirkko on rakennettu 1700-luvulla ja Neitsyt Marian temppeliintuomisen kirkko vuosina 1945-50. Neitsyt Marian suojeluksen skiitta sijaitsee Baicenissa Iasin maakunnassa ja on perustettu 1990. Marttyyrien Menasin, Viktorin ja Vincentiuksen skiitta sijaitsee Taciunelen kukkuloilla Iasin maakunnassa ja on myös perustettu 1990.

Petja Pyykkönen

Lue myös: