Toiminnot

Simon Kiivailija (apostoli)

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 18. marraskuuta 2008 kello 22.25 – tehnyt Mikko (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Pyhä apostoli Simon Kiivailija''', muistopäivä 10. toukokuuta, jota kutsutaan myös nimellä Simon Kananeus oli yksi Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta, joi...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pyhä apostoli Simon Kiivailija, muistopäivä 10. toukokuuta, jota kutsutaan myös nimellä Simon Kananeus oli yksi Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta, joita nimitettiin apostoleiksi. Lisänimen ’Kiivailija’ hän sai erotukseksi toisesta Simon nimisestä apostolista, Simon Pietarista. Raamatussa Matteuksen ja Markuksen evankeliumeissa (Mark.3:18) häntä nimitetään Simon Kananeukseksi ja Luukkaan evankeliumissa (Luuk.6:15) sekä Apostolien teoissa (Apt.1:13) Simon Kiivailijaksi (kiivailija on kreikaksi zelotes / Simon Zelotes).

Matteuksen evankeliumissa kirjoitetaan (Matt.10:1-4):

Kaksitoista apostolia
Jeesus kutsui kaksitoista opetuslastaan luokseen ja antoi heille vallan karkottaa saastaisia henkiä ja parantaa kaikkia tauteja ja vaivoja.

Nämä ovat niiden kahdentoista apostolin nimet: ensimmäisenä Simon, toiselta nimeltä Pietari, ja hänen veljensä Andreas, Jaakob Sebedeuksen poika ja hänen veljensä Johannes, Filippus ja Bartolomeus, Tuomas ja publikaani Matteus, Jaakob Alfeuksen poika ja Taddeus, Simon Kananeus ja Juudas Iskariot, joka sitten kavalsi Jeesuksen.

Tekstin selityksissä sanaa Kananeus selitetään seuraavasti: Sana Kananeus ei ole varsinaisesti nimi vaan tarkoittanee seloottia, vapaustaistelijaa.

Elämänvaiheet

Apostoli Simon Kiivailija syntyi Galilean Kaanaassa. Perimätiedon mukaan hän oli sulhasena häissä, jossa Kristus muutti veden viiniksi (Joh.2:1-11). Tämän ihmeteon myötä pyhä apostoli jätti kotinsa, vanhempansa ja morsiamensa seuraten Jeesusta.

Helluntain jälkeen hänen kerrotaan saarnanneen evankeliumia Mauritaniassa Afrikassa. Perimätiedossa hänet on liitetty myös useaan muuhunkin lähetyskohteeseen kuten esimerkiksi Egyptiin, Persiaan, Armeniaan ja jopa Britanniaan, jossa hänen kerrotaan erään perimätiedon mukaan kärsineen marttyyrikuoleman nykyisessä Lincolnshiren kaupungissa.

Toinen tiedon mukaan hän päätti lähetystyönsä Georgiassa. Apostoli Simonia kidutettiin ja hänet ristiinnaulittiin pakanoitten toimesta Abkhaziassa.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää apostoli Simon Kiivailijaa vuosittain toukokuun 10. päivänä.