Toiminnot

Suceviţa

Ortodoksi.netista

Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.
Suceviţan luostarin Kristuksen ylösnousemisen kirkko
(kuva © Pyykkönen)
Kristuksen ylösnousemisen kirkon eteläpuolen avoin kuisti ja vasemmalla luostarin muuria sekä vartiotorni
(kuva © Pyykkönen)

Suceviţan luostari sijaitsee Suceviţa-joen varrella Suceavan maakunnassa. Sen rakennutti vuonna 1581 Rădăuţin piispa Gheorghe Movilă ja se pyhitettiin Kristuksen ylösnousemiselle vuonna 1584. Se on kuuluisa luostarin kirkon ulko- ja sisäseinien hyvin säilyneistä freskoista, jotka on maalattu noin vuonna 1601.

Gheorghe Movilăn veljet Ieremia ja Simion saivat hyvän aseman voievod Petru Şchiopulin hovissa ja rakennuttivat luostaria. Ieremia Movilă lisäsi kirkkoon avoimet kuistit etelä- ja pohjoispuolelle. Hän myös rakennutti luostarille isoja rakennuksia ja muurit sekä vartiotorneja. Näiden vuoksi Suceviţa näyttää linnoitukselta. Pian luostarin perustamisen jälkeen Ieremiasta tuli Moldovan voievod ja Simion hallitsi Valakiaa. Ieremia ja Gheorghe on haudattu luostarin läheisyyteen. Legendan mukaan eräs vanha rouva työskenteli luostarin rakennustyömaalla 30 vuotta tuoden luostariin rakennuskiviä härkävaunuillaan. Tämän vuoksi luostarin pihaan on kaiverrettu kiveen naisen pään kuva.

Kirkko edustaa uutta tyyliä, jossa on viitteitä tyypillisestä moldovalaisesta, valakialaisesta ja goottilaisesta arkkitehtuurista. Siinä on pienemmät syvennykset ja kirkon torni on kolmiosaisen alustan päällä. Tämän tyyppinen tornirakennelma on ensimmäinen Romaniassa ja samanlainen rakennettiin myöhemmin myös Dragomirnan luostariin. Kirkon sivuille tulevat avoimet kuistit ovat valakialaistyylisiä. Kirkon ensimmäinen kerros on pyhitetty Neitsyt Marian ilmestykselle.

Muutamilla Romanian luostareilla on oma hallitseva päävärinsä. Suceviţalla tämä on vihreä taustaväri, jonka päälle on maalattu violetilla, punaisella ja sinisellä. Suceviţassa on Romanian keskiaikaisista luostareista parhaiten säilyneet freskot. Vain länsiseinä on maalamaton. Harvoista romanialaisista luostareista tunnetaan maalarit nimeltä. Suceviţan kirkon freskot maalasivat veljekset Ion ja Sofronie vuosina 1595-96. Kirkon vaikuttavin fresko on Johannes Siinailaisen paratiisin portaat, joka löytyy kuvina Ortodoksi.netistä. Paratiisin portailta demonit horjuttavat turkkilaisiksi kuvatut syntiset alas ja jokaisella portaalla on oma hyveensä. Toisella puolella portaita enkelit kuiskaavat taivasta etsivien korvaan ohjeita ja toisella puolella he taistelevat demoneja vastaan, jotka yrittävät houkutella heikkoja oikealta polulta.

Suceviţa oli alun perin munkkiluostari, mutta kommunistisella ajalla vain yli 50-vuotiaat nunnat saivat asuttaa sitä. Nykyään Suceviţa on nunnaluostari. Luostarin museossa on arvokkaita esineitä, joista kuuluisimpia ovat Movilăn perheen lahjoittamat käsikirjoitukset ja kirkkotekstiilit.

Petja Pyykkönen

Lue myös

Muualla Internetissä

'"`UNIQ--youtube-00000000-QINU`"'

'"`UNIQ--youtube-00000001-QINU`"'