Toiminnot

Ero sivun ”Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

p (siirsi sivun ”Kirkolliskokous” uudelle nimelle ”Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous”: Oikea nimi kokonaisuudessaan.)
(ei mitään eroa)

Versio 14. heinäkuuta 2008 kello 13.13

Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous on Suomen ortodoksisen kirkon ylin päättävä elin lukuunottamatta kanonisia asioita.

Kirkolliskokouksessa on 36 edustajaa, joista puolet on maallikoita ja puolet papistoa ja kanttoreita. Piispat ovat kirkolliskokouksen itseoikeutettuja jäseniä. Kirkolliskokouksen sihteerinä toimii Harri Tajakka. Kokouksessa on myös puheoikeutettuna mukana kirkollishallituksen lainoppinut kirkkoneuvos Risto Ikäheimo.

Kirkolliskokous tekee esityksiä kirkkokunnan keskeiseksi lainsäädännöksi ja hoitaa kirkon ylintä hallintoa, mm. nimittää piispat virkoihinsa, jonka jälkeen kirkollishallitus nimittää piispat antamalla heille valtakirjat virkaan.

Uskonoppia ja kanoneita koskevat ratkaisut tarvitsevat Suomen ortodoksisten piispojen piispainkokouksen vahvistuksen ja joissain harvoissa asioissa myös Ekumeenisen patriarkan tai sen Pyhän Synodin (kanonisen) vahvistuksen.

Paikallinen kirkolliskokous on erotettava esim. ekumeenisista eli kaikkia kirkkoja koskevista kirkolliskokouksista sekä paikalliskirkkojen omista yleisortodoksisista kirkolliskokouksista. Ekumeenisia kirkolliskokouksia ortodoksinen kirkko tunnustaa ensimmäiseltä vuosituhannelta (vv. 325 - 787) seitsemän kappaletta.

Suomen ortodoksisen kirkolliskokouksen edustajat vuosina 2007-2010

Toimiaika: 1.6.2007-31.5.2010

KH= Karjalan hiippakunta, HH= Helsingin hiippakunta, OH= Oulun hiippakunta

[[Luokka:Suomen ortodoksinen kirkko]