Toiminnot

Ero sivun ”Suuri saatto” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

 
(10 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Suuri saatto''' tapahtuu [[liturgia]]ssa [[ektenia|ektenioitten]] jälkeen laulettavan [[kerubiveisu]]n aikana. Suuressa saatossa kannetaan [[ehtoollislahjat]] [[alttari]]sta pohjoisen oven kautta [[kirkkosali]]in.
+
{{Tämä artikkeli|käsittelee suurta saattoa. Katso myös artikkelit [[Pieni saatto]] ja [[Ristisaatto]].}}
 +
''Suuri saatto'' tapahtuu [[liturgia]]ssa [[Ektenia|ektenioitten]] jälkeen laulettavan [[kerubiveisu]]n aikana. Suuressa saatossa kannetaan [[ehtoollislahjat]] [[alttari]]sta pohjoisen oven kautta [[kirkkosali]]in.
  
Nykyisin [[Ortodoksinen kirkko|kirkossamme]] on kahdenlaista käytäntöä. [[Arkkipiispa Paavali]]n ohjeitten mukaisesti tehdään hieman pitempi saatto, jossa [[solea]]n kautta astutaan kirkkosaliin ja sen pohjoista sivua pitkin mennään salin perälle, josta käännytään takaisin solealle.
+
Nykyisin [[Ortodoksinen kirkko|kirkossamme]] on kahdenlaista käytäntöä. [[Paavali (arkkipiispa)|Arkkipiispa Paavalin]] ohjeitten mukaisesti tehdään hieman pitempi saatto, jossa [[solea]]n kautta astutaan kirkkosaliin ja sen pohjoista sivua pitkin mennään salin perälle, josta käännytään takaisin solealle.
  
Lyhyemmässä saatossa ei tulla ollenkaan pois solealta. Pitemmässä saatossa [[kirkkokansa]] ja etenkin [[paasto]]ten [[ehtoollinen|ehtoolliseen]] valmistautuneet ortodoksit seuraavat ehtoollislahjoja saaton perässä solean eteen, jossa [[pappi]] pyytää ensin [[Jumala]]a muistamaan kirkon päämiestä ja sitten läsnäolevia ja kaikkia kristittyjä. Sen jälkeen hän kääntyy alttariin päin ja vie ehtoollislahjat [[kuninkaan ovi|kuninkaan oven]] kautta [[pyhä pöytä|pyhälle pöydälle]].
+
Lyhyemmässä saatossa ei tulla ollenkaan pois solealta. Pitemmässä saatossa [[kirkkokansa]] ja etenkin [[paasto]]ten [[Ehtoollinen|ehtoolliseen]] valmistautuneet ortodoksit seuraavat ehtoollislahjoja saaton perässä solean eteen, jossa [[pappi]] pyytää ensin Jumalaa muistamaan kirkon päämiestä ja sitten läsnäolevia ja kaikkia kristittyjä. Sen jälkeen hän kääntyy alttariin päin ja vie ehtoollislahjat [[Kuninkaan ovet|kuninkaan ovien]] kautta [[Pyhä pöytä|pyhälle pöydälle]].
  
 
'''HH, HAP, PP & SP'''
 
'''HH, HAP, PP & SP'''
  
'''Lue myös:'''
+
'''Katso myös:'''
  
* [[Pieni saatto]]
+
* [[Pieni saatto]]
 +
<youtube>"FzZWPt4gOtE"</youtube>
  
 
[[Luokka:Jumalanpalvelukset]]
 
[[Luokka:Jumalanpalvelukset]]

Nykyinen versio 11. joulukuuta 2017 kello 18.33

Tämä artikkeli käsittelee suurta saattoa. Katso myös artikkelit Pieni saatto ja Ristisaatto.

Suuri saatto tapahtuu liturgiassa ektenioitten jälkeen laulettavan kerubiveisun aikana. Suuressa saatossa kannetaan ehtoollislahjat alttarista pohjoisen oven kautta kirkkosaliin.

Nykyisin kirkossamme on kahdenlaista käytäntöä. Arkkipiispa Paavalin ohjeitten mukaisesti tehdään hieman pitempi saatto, jossa solean kautta astutaan kirkkosaliin ja sen pohjoista sivua pitkin mennään salin perälle, josta käännytään takaisin solealle.

Lyhyemmässä saatossa ei tulla ollenkaan pois solealta. Pitemmässä saatossa kirkkokansa ja etenkin paastoten ehtoolliseen valmistautuneet ortodoksit seuraavat ehtoollislahjoja saaton perässä solean eteen, jossa pappi pyytää ensin Jumalaa muistamaan kirkon päämiestä ja sitten läsnäolevia ja kaikkia kristittyjä. Sen jälkeen hän kääntyy alttariin päin ja vie ehtoollislahjat kuninkaan ovien kautta pyhälle pöydälle.

HH, HAP, PP & SP

Katso myös: